Search This Blog

2012-12-08

Brussels Airlines bereikt akkoord met sociale partners

vrijdag 7 december 2012
Het sociaal akkoord dat vandaag werd bereikt bestaat uit een reeks structurele en tijdelijke maatregelen die de luchtvaartmaatschappij een duurzame toekomst geven en de basis vormen om een succesvolle groei te realiseren. Het behoud van jobs en een verhoging van de competitiviteit staan centraal in het akkoord.
Na intensieve onderhandelingen heeft Brussels Airlines vandaag met de vertegenwoordigers van het vliegend personeel, het cabine- en grondpersoneel (technisch personeel inbegrepen) een sociaal akkoord bereikt. Het akkoord effent de weg voor de uitvoering van het plan “Beyond 2012-2013”, dat tot doel heeft om de resultaten te verbeteren en Brussels Airlines vanaf 2014 opnieuw winstgevend te maken.
Brussels Airlines CEO Bernard Gustin omschrijft het akkoord als een ‘belangrijke stap vooruit’ voor de luchtvaartmaatschappij en een duidelijke illustratie van de toewijding van alle onderhandelaars voor de toekomst van de luchtvaartmaatschappij. “We zijn zeer verheugd dat het akkoord enerzijds tegemoet komt aan de vereisten die we stelden en anderzijds rekening houdt met de belangen van iedereen”, zegt Bernard Gustin. “Zowel de directie als de personeelsvertegenwoordiging hebben de nodige toegevingen gedaan. Het resultaat is dat we onze competiviteit aanzienlijk kunnen verbeteren zodat we jobbehoud kunnen garanderen en groeiperspectieven kunnen creëren.

Alle belanghebbenden in het bedrijf dragen bij

Volgens Bernard Gustin is het akkoord met de pilotengemeenschap, het cabinepersoneel en het grondpersoneel een mijlpaal voor Brussels Airlines. “Ik wil alle personeelsleden bedanken, alsook onze sociale partners, voor hun toewijding en hun inzet. De concurrentiepositie van Brussels Airlines verbetert er door en we kunnen nu een lange termijnperspectief bieden”, zegt hij.

Details van het akkoord

De belangrijkste onderwerpen die besproken werden aan de onderhandelingstafel waren structurele maatregelen met betrekking tot de productiviteitsverbetering en de seizoensgebondenheid van de luchtvaartactiviteit. Ook tijdelijke maatregelen zoals parttime werk en een bevriezing van de lonen kwamen aan bod.
Structurele maatregelen:
  • Productiviteitsverbetering van de Europese en de intercontinentale luchtvaartactiviteit (economische objectieven zoals van bij het begin gestipuleerd)
  • Aanpassing van de vluchtoperaties aan zomer- en winterseizoen
  • Competitieve rust- en prestatietijden
Tijdelijke maatregelen:
  • Deeltijdse tewerkstelling
  • Bevriezing van de lonen door de huidge baremaschalen te behouden tot 2015
Source: Brussels Airlines