Search This Blog

2013-02-09

Belgische C-130 beschadigd na vogelaanvaring in Mali


Eén van de twee C-130 Hercules-toestellen, die ons land momenteel inzet tijdens de operatie SERVAL, ter ondersteuning van de Franse troepen in Mali, heeft een bird strike (botsing met een vogel) opgelopen. Dit gebeurde tijdens de landing op het vliegveld van Timboektoe in Mali.

Het transportvliegtuig, met staartnummer CH-01, liep daarbij schade op aan de rechtervleugel. Op de plaats van de vogelimpact is een gat van 20 bij 30 cm geslagen in de aanvalsboord (leading edge, voorkant) van het vleugeloppervlak. De vliegveiligheid van het vliegtuig en zijn bemanning is nooit in gevaar gekomen.

Ter plekke werd een grondige inspectie van de elektrische bekabeling en van de hydraulische leidingen in de vleugel uitgevoerd. Hierbij werd geen bijkomende schade vastgesteld. De bemanning voerde een spoedherstelling op de beplating van de vleugel uit volgens de, in de technische documentatie van het vliegtuig, voorgeschreven procedures. Het toestel heeft vervolgens nog één vlucht gemaakt naar de luchthaven van Ouagadougou in Burkina Faso waar de nodige voorzieningen voor handen zijn om een definitieve herstelling uit te voeren. Defensie stuurde onmiddellijk de nodige wisselstukken om het vliegtuig op de kortst mogelijke termijn weer operationeel te maken. De vooruitzichten zijn dat het toestel morgen opnieuw inzetbaar is. (Source: Defensie)
 
Best regards,
 
Daniel