Search This Blog

2013-07-14

Nieuwsbrief 70 - "De overname van Abelag door Luxaviation is historisch te noemen."

Forwarded message From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
www.hangarflying.be
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 70 - Juli 2013



Vrienden van de luchtvaart,


onze sponsors:

Aviationshop
-de nieuwe lay-out van onze nieuwsbrief zal jullie zeker zijn opgevallen. Voor de frisse look tekende onze collega Tom. Sinds onze eerste nieuwsbrief in oktober 2007 was er nog niks aan de lay-out veranderd, we vonden het dus tijd om ons maandelijks schrijfsel in een fris digitaal kleedje te steken.
-Ze zijn mooier dan ooit, groter dan ooit, en informatiever dan ooit: de kaartjes met de Belgische radiofrequenties. Wat ooit begonnen is als één A6-je met alleen maar dat (de radiofrequenties), is ondertussen uitgegroeid tot een onmisbare referentie in de cockpit en bij de vluchtvoorbereiding. Je vindt er basisinformatie van ieder vliegveld, waaronder het telefoonnummer waarop je je PPR toelating kan krijgen. Nieuw voor dit jaar zijn de lichtsignalen, en de frequenties van de helikoptervelden. De kaartjes zullen verspreid worden op de navigatieburelen van de Belgische vliegvelden en luchthavens, en je kan ze ook bekomen via de Aviation Shop op de luchthaven van Deurne.
-Op 20 juni 2013 ondertekende de Luxemburgse Luxaviation Holding officieel de overname van de Belgische Abelag Holding (Abelag Aviation, Abelag Handling en Abelag Technics.) Hoofdaandeelhouder en durfkapitaalgroep Sofindev en diverse privé-aandeelhouders hebben hun belang in Abelag verkocht aan Luxaviation Holding. Abelag zou evenwel een aparte maatschappij blijven met een eigen Airline Operators Certificate (AOC.) In de portefeuille van de Luxaviation Holding zitten nu zowel Luxavation sa, FairJets GmbH (de Luxemburgers zijn meerderheidsaandeelhouder sinds 2011) als de Abelag Holding.
Luxaviation hoopt dat de synergieën die ongetwijfeld tussen de bedrijven aanwezig zijn, bijvoorbeeld het kunnen inzetten van een omvangrijke vloot van meer dan vijftig vliegtuigen, het gemakkelijker zullen maken om in te spelen op de vraag van de internationale markt van zakenvluchten. De Luxaviation Holding mikt duidelijk op schaalvergroting. Luxaviation s.a. viert dit jaar haar vijfjarige bestaan en heeft kantoren in Luxemburg en Singapore. FairJets GmbH is gevestigd in het Duitse Paderborn (Noordrijn-Westfalen.) Abelag heeft vestigingen in Antwerpen, Brussel, Eindhoven, Kortrijk en Parijs.
De jonge groep Luxaviation neemt hier dus een oudere gevestigde waarde in de zakenluchtvaart over. In 1964 stichtte André Ganshof van der Meersch de Association BELge d'Aviation Générale, kortweg Abelag. Ganshof van der Meersch was ongetwijfeld een pionier van de zakenluchtvaart. In 1972 waren er op Zaventem per dag gemiddeld twee bewegingen van zakenvliegtuigen, nu zijn er dat meer dan dertig. Van der Meersch was zelf ook privépiloot en tot eind jaren tachtig had hij een kwalificatie op alle toestellen in zijn vloot.
Abelag groeide gestaag en in 1971 bouwde de maatschappij zelfs een eigen terminal op Brussels Airport. Sinds 2000 werkte Abelag in Kortrijk/Wevelgem samen met Sky Service. Sofindev werd in 2007 meerderheidsaandeelhouder en sinds 2008 bestaat de Abelag Holding uit de bedrijven die actief zijn in Aviation, Handling en Maintenance. In april 2014 viert Abelag haar halfeeuwfeest en wordt daarmee de oudste luchtvaartmaatschappij met een Belgische AOC. De overname van de Abelag door de Luxaviation is historisch te noemen. 
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

impressie


Ursel Open Deur 2013

Tom ging naar de opendeurdag van Vliegclub Ursel. De vliegclubs op het militaire vliegveld van Ursel mogen trouwens blijven vliegen en activiteiten organiseren, besliste de Raad van State. Hiermee komt een einde aan de lange procedureslag waarbij Natuurpunt de sportvliegerij in Ursel wou fnuiken.

Article


Brussels Aviation School redynamise
le pilote privé

Guy leert ons in zijn artikel de energieke Brussels Aviation School van Gosselies kennen. 

Artikel


Zoon Mustang-piloot Colin Bibby bezoekt Grimbergen

Frans had het genoegen om op het Grimbergse vliegveld de zoon van een gewezen Mustang-piloot van 19 Sqn RAF te mogen ontvangen. 

impressie


100 jaar Koninklijke Luchtmacht in Volkel

Tom ging ook schitterende foto's maken van de opendeurdagen van de Koninklijke Luchtmacht in het Nederlandse Volkel ter gelegenheid van 100 jaar militaire luchtvaart.

Article


Le Salon du
Bourget 2013

Naar goede tweejaarlijkse gewoonte vertoefden Frans en Guy een paar dagen op 'het Salon' van Le Bourget. Ze brengen daar ieder op hun manier verslag van uit. Guy bezocht alle Belgische deelnemers.

Article


Une figure de l'aviation générale belge disparaît

Niet alleen voor het Grimbergse vliegveld, maar ook voor de Belgische luchtvaart is het overlijden van Jacques Baudillon van de onderhoudsfirma Euro-Sky een groot verlies. Het artikel van Jean-Pierre brengt gepast hulde aan Jacques. 

impressie


Volkel onder
dikke wolken

Ook Peter was enkele weken eerder in Volkel voor de atypische vliegshow 'Volkel in de wolken'. Hij brengt deze maand een impressie. 

Artikel


Het salon van
Le Bourget 2013

Wat Frans in Le Bourget vooral opvalt is de wisselwerking tussen luchtvaarthistoriek en hypermoderne technologie. Lees hier zijn artikel.

Database


25 jaar Air Force Chapel in Basiliek Koekelberg

In de Nationale Basiliek van het Heilig Hart  in Koekelberg bevindt zich de prachtige kapel die de Belgen herdenkt die zijn omgekomen in de RAF en in de luchtmachten van het Gemenebest. In september zal RAFA het 25 jarig bestaan vieren.
Copyright © 2013 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Meidoornlaan 44
Grimbergen 1851
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp