Search This Blog

2013-11-24

Space : Komeet ISON gezien door Belgische TRAPPIST-telescoop

Thx Dirk

Forwarded message From: Dirk De Quick 



Komeet ISON gezien door Belgische TRAPPIST-telescoop

Bovenstaande foto van de komeet C/2012 S1 ISON, beter gekend als 'komeet ISON', werd gemaakt met behulp van de Belgische TRAPPIST-telescoop in Chili. De opname werd gemaakt op 15 november 2013 en is een compositie van vier verschillende opnamen met vier filters die elk 30 seconden werden belicht. 
Komeet C/2012 S1 ISON werd officieel op 21 september 2012 ontdekt door Vitali Nevski en Artyom Novichonok. Zij deden hun ontdekking met een reflector van 0,4 meter doorsnede in het International Scientific Optical Network (ISON) nabij Kislovodsk, Rusland. Komeet ISON is onder amateur-sterrenkundigen al een tijdje het grote onderwerp van tal van discussies aangezien sommigen vermoeden dat deze komeet voor spektakel kan zorgen aan onze sterrenhemel. Deze niet-periodieke komeet zal op 28 november 2013 zijn dichtste punt tot de Zon bereiken (ongeveer 1 100 000 kilometer van het oppervlak van de Zon). De dichtste nadering tot de Aarde gebeurt rond 26 december 2013. De afstand bedraagt dan ongeveer 64.1 miljoen kilometer. Tot 13 november 2013 waren de waarnemingen van deze komeet nogal teleurstellend maar extra gasproductie in de kern van deze komeet zorgde voor een plotse helderheidstoename waardoor deze komeet nu een echte hype geworden is. Vanaf 18 november 2013 moet deze komeet makkelijk terug te vinden zijn rond 06u00 's ochtends aan de oostelijke hemel. De dagen erna zal de komeet zich steeds dichter bij de horizon begeven. Tussen 22 december 2013 en 15 januari 2014 zal komeet ISON, indien deze zijn scheervlucht langs de Zon overleefd, uiteindelijk ook te zien zijn aan de avondhemel. Zodra de helderheid van deze komeet de volgende dagen nog toeneemt, moet deze dan bij helder weer te zien zijn met het blote oog.
Op de Europese sterrenwacht van La Silla in Chili werd in 2010 een nieuwe telescoop in gebruik genomen met een unieke naam die de Belgische inbreng van dit project sterk accentueert. De TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope (TRAPPIST) gaat op zoek naar planeten buiten ons zonnestelsel (exoplaneten) en onderzoekt daarnaast ook kometen die in een baan om de Zon draaien. Deze volledig geautomatiseerde telescoop heeft een diameter van 60 centimeter en wordt bestuurd vanuit een controlekamer in Luik die zich 12 000 kilometer verder bevindt. De telescoop zelf is een Ritchey-Chretien telescoop die gemonteerd werd op een Duitse equatoriale montering. Het belangrijkste onderdeel van deze telescoop is ongetwijfeld de FLI ProLine CCD-camera (TRAPPISTCAM). Het TRAPPIST-project staat onder leiding van de Afdeling Astrofysica, Geofysica en Oceanografie (AGO) van de Universiteit van Luik (België), in nauwe samenwerking met de Sterrenwacht van Genève (Zwitserland). Het Belgische Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FNRS) financiert dit astronomisch project voor een groot deel samen met het Zwitserse Nationale Fonds ter Bevordering van Wetenschappelijk Onderzoek (SNF). De naam van deze telescoop verwijst ook naar de Belgische trappistenbieren die in de hele wereld bekend zijn.
Bron: http://www.eso.org/public/images/potw1346a/