Search This Blog

2014-03-19

Hangar Flying Nieuwsbrief 78 - "De luchtvaart vervult een motorfunctie binnen de Vlaamse economie"

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
www.hangarflying.be
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 78 - Maart 2014

 

Vrienden van de luchtvaart,


onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
naar analogie van drie succesvolle Vlaamse Havendagen is er op 8 maart een eerste Luchtvaartdag georganiseerd. Maar liefst 30.000 geïnteresseerden bezochten een van de 140 activiteiten verspreid over tientallen locaties. Het aanbod viel duidelijk in de smaak. Niet alleen op de grote luchthavens waren er veel belangstellenden, ook op de kleinere vliegvelden was er bijzonder veel activiteit. In Hoevenen bijvoorbeeld, vlogen de toestellen af en aan, zat het terras de hele middag vol met bezoekers, en kregen ze het bezoek van een vijftigtal –voornamelijk Waalse– ULM's.
De luchtvaart vervult een motorfunctie binnen de Vlaamse economie en het was tijd om de luchthavens en de luchtvaartsector een grotere bekendheid te geven. Alle luchtvaartpartners zijn bijzonder opgetogen met de grote opkomst. Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits en minister-president Kris Peeters waren natuurlijk verheugd om op het einde van de Luchtvaartdag officieel het succesvolle resultaat bekend te kunnen maken.
-Op Heli-Expo 2014 in Anaheim (California) heeft Noordzee Helicopters Vlaanderen (NHV) zes extra Airbus Helicopters EC175 besteld, wat het totale orderboek van NHV voor dit type nu op zestien brengt. NHV is een launch customer voor de EC175. In 2012 werd al een bestelling van tien toestellen geplaatst voor de EC175. NHV CEO Eric Van Hal blaakt van vertrouwen in de capaciteiten van de EC175 en in Airbus Helicopters, het vroegere Eurocopter. Nog dit jaar wordt aan NHV de eerste EC175 geleverd. 
-De eerste van drie B757’s van Air Contractors, de Ierse luchtvaartmaatschappij van de ASL Aviation Group, begon op maandag 10 februari 2014 vluchten uit te voeren voor Aer Lingus op de route Shannon-Boston. Twee andere B757’s gaan vliegen tussen Shannon-New York en Dublin-Toronto. Aan boord zit een cockpitbemanning van Air Contractors en een cabin crew van Aer Lingus. Voor ASL Aviation vliegen wereldwijd zo’n 90 toestellen. ASL Aviation Group is gebaseerd in Ierland, meerderheidsaandeelhouder is de Belgische Compagnie Maritime Belge (CMB.)  Het is opvallend op welke manier een land als Ierland, met amper de helft van het aantal inwoners van België, zich altijd geprofileerd heeft in de luchtvaartsector, denk maar aan Ryanair en aan de diverse luchtvaart-financieringsgroepen. Over ASL schreef Guy Viselé al eerder een artikel
-Hangar Flying is een vzw. Op de algemene vergadering van februari 2014 hebben zowel Jan Vanhulle als Paul Van Caesbroeck om persoonlijke redenen hun ontslag aangekondigd. Beiden worden welgemeend bedankt voor hun jarenlange inzet. Paul was al van bij de start betrokken bij zowel www.hangarflying.be als www.aviationheritage.eu en het is ongetwijfeld dankzij hem dat we al jaren ononderbroken een vertrouwde plek gevonden hebben op het internet. Ons vaste redactieteam wordt niet uitgebreid, dat is een bewuste keuze van de algemene vergadering. We stellen hangarflying.be wel open voor vrijwilligers die eigen deugdelijke artikels willen gepubliceerd zien op internet. Franstalige of Nederlandstalige teksten over de Belgische luchtvaart zijn uitermate welkom bij een van de redactieleden.
-Hangar Flying en de daaraan verbonden webstek over het luchtvaartpatrimonium zorgt niet voor papieren publicaties, maar vraagt van de auteurs, occasionele medewerkers en sponsors nochtans een even grote inzet. Informatie van het web plukken is dikwijls gemakkelijker dan eigen onderzoek verrichten. Uit respect voor het werk van al onze medewerkers vragen we uitdrukkelijk om het auteursrecht te respecteren. We zijn er blij mee dat onze informatie ruim wordt verspreid maar op zijn minst durven we een correcte bronvermelding vragen.


Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

Boek


De Rode Jurk

Gastauteur Guido Bouckaert waagde zich aan het schrijven van een novelle, met succes. Frans liet een pak luchtvaartliteratuur wachten en waagde zich aan De rode Jurk.

ARTICLE


Ryanair s’installe à Brussels Airport

Hangar Flying heeft natuurlijk de start van de Ryanair-operaties vanop Brussels Airport nauwgezet opgevolgd. Twee redacteurs stuurden we mee met Ryanair-vluchten. Was Guy tevreden van de service naar Lissabon?

IMPRESSION


A Pandastic Journey

Tussen een massa genodigden stonden ook Guy en Kevin de DHL Boeing 767-300F op te wachten die twee pandas naar het dierenpark Pairi Daiza (www.pairidaiza.eu) bracht.

ARTIKEL


Luchtvaartdag bezoeken in vlucht

Tom volgde voor Hangar Flying de eerste Luchtvaartdag. Hij vloog mee vanaf Wevelgem naar Antwerpen en Oostende. 

ARTIKEL


The Ryan has Landed!

Kevin maakte een reservatie op de eerste Ryanair-vlucht van Brussels Airport naar Barcelona. Wordt Ryanair de uitverkoren luchtvaartmaatschappij van de zakenlui? 

DATABASE


Kruis voor copiloot Teachy van B-17

Copiloot Teachy van de B-17 (92BG 325 BS) kreeg in Mariekerke een nieuw monument. Dank aan een van onze lezers die daarvoor de gemeente heeft aangesproken.

ARTIKEL


English proficiency

Guido nam deel aan een examen Engels voor piloten. Zijn ervaringen leest u hier.

ARTICLE


Fly to your dream 2014

Jean-Pierre ging natuurlijk een kijkje nemen op de Fly to your Dream 2014 van Defensie in Beauvechain. Hij zag er heel wat jongeren die dromen van een job bij de Luchtcomponent. 

DATABASE


Muurschildering piloot Harry White Trimble dreigt vernield te worden

Een van de mooiste muurschilderingen uit de Tweede Wereldoorlog, in de toren van ‘de la Serna’ in Gosselies, dreigt vernield te worden. De schepen van Charleroi die verantwoordelijk is voor het patrimonium lijkt geen interesse te tonen om te investeren in het behoud van deze muurschildering
Copyright © 2014 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Meidoornlaan 44
Grimbergen 1851
Belgium