Search This Blog

2015-11-15

Hangar Flying vzw : Nieuwsbrief 98 - “Drones: meer dan een stuk speeltuig!”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Met de feestdagen in het vooruitzicht lanceert de FOD mobiliteit een sensibiliseringscampagne over het goed gebruik van recreatieve drones. (Foto Wikipedia)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 98 - November 2015

 

Vrienden van de luchtvaart,

onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Aviationshop
Op 31 oktober maakten diverse media melding van de crash van een Airbus A321 met registratie EI-ETJ van de Russische maatschappij MetroJet / Kogalymavia in de Sinaï woestijn in Egypte. De Airbus, met vluchtnummer 7K9268, was opgestegen van de luchthaven van Sharm el Sheikh en was onderweg naar Sint-Petersburg. Tijdens de klim naar kruishoogte verloor de luchtverkeersleiding alle contact met het toestel. Enkele uren later bleek dat het vliegtuig neergestort was en dat er van de 217 passagiers en 7 bemanningsleden geen overlevenden waren. De locatie van de brokstukken lijkt de theorie te bevestigen dat de Airbus in vlucht in stukken brak. Vrijwel meteen werd gedacht aan een bom aan boord. Deze theorie lijkt nu gestaafd te worden door de gegevens en geluiden die uitgelezen werden op de zwarte dozen van het vliegtuig.

Ondertussen mogen we niet vergeten dat er door de vakantieperiode ook flink wat Belgische toeristen in Egypte verbleven. Touroperator Jetair en luchtvaartmaatschappij Jetairfly zijn verantwoordelijk om hun klanten terug veilig in België te krijgen. Met de mogelijkheid van een bom aan boord van het Russische vliegtuig rezen er meteen vragen over de veiligheid van de passagiers- en bagagecontrole op de luchthaven van Sharm el Sheikh. Om die reden besliste Jetairfly om een eigen veiligheidsteam, bestaande uit veiligheidsagenten, explosievenhonden en een vliegtuigtechnicus, ter plaatse te sturen. Door de extra veiligheidscontroles kunnen de Jetairfly-passagiers wél hun ingecheckte bagage meenemen. Klanten van andere luchtvaartmaatschappijen kunnen enkel handbagage meenemen. De ruimbagage wordt voorlopig ter plekke opgeslagen, zal daar extra gescreend worden vooraleer ze teruggestuurd wordt naar België.

De aanpak van de bijkomende screening van passagiers, naast de extra controles van de bagages, wordt in bepaalde middens als 'viserend' beschouwd, maar de reacties die je kan lezen op de verschillende sociale media zijn algemeen genomen heel erg lovend over de veiligheidsmaatregelen die Jetairfly nam.

Ondertussen besliste Jetairfly om het reisadvies van Buitenlandse Zaken te volgen en alle vluchten naar Sharm el Sheihk tot 12 december op te schorten. Thomas Cook maakte bekend alle reizen naar die bestemming tot 18 december te annuleren.

Met de feestdagen in het vooruitzicht lanceert de FOD mobiliteit een sensibiliseringscampagne over het goed gebruik van recreatieve drones. Met het persbericht en de bijbehorende campagne wil de FOD Mobiliteit samen met de FOD Economie de gebruikers erop wijzen dat, hoewel veel mensen het zien als een stuk speelgoed, het gaat om een luchtvaartuig waarop de luchtvaartregelgeving van toepassing is. Voor recreatieve drones geldt dat zij minder dan een kilogram moeten wegen, niet hoger dan tien meter mogen vliegen en dat dit binnenshuis of boven privéterrein dient te gebeuren. De drone moet ook altijd zichtbaar blijven met het blote oog.

Voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in een zwaardere drone kunnen we meegeven dat er op een aantal Belgische (ULM) vliegvelden en opleidingscentra trouwens al opleidingen tot drone-piloot voorzien worden. Meer informatie over de campagne: "Drones voor recreatieve doeleinden: veiligheid voorop!" kan je vinden op de website www.mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones. De campagne werd verspreid in de modelluchtvaart-, verzekerings- en speelgoedsector, evenals bij de overheidsdiensten en consumentenverenigingen. UNIZO, de Belgische Unie voor Zelfstandige Ondernemers, steunt het initiatief.

Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Brussels Airport verwelkomt Finnair A350 XWB

Op 12 oktober landde de allereerste Airbus A350 van Finnair op Brussels Airport. Frans, Guy en Kevin woonden de aankomst van de eerste vlucht van het allernieuwste paradepaardje van Airbus en Finnair bij. Samen zorgden ze voor een artikel van dit evenement.

IMPRESSIE


May the Force
be with ANA

Luttele weken na de eerste vlucht van ANA op Brussels Airport was Giovanni present op Brussels Airport om er samen met R2-D2 en een horde Stormtroopers de speciaal geschilderde ANA 787-9 Dreamliner te ontvangen. Naar aanleiding van de nieuwe Star Wars film, die op 16 december in de Belgische zalen zal verschijnen, schilderde de Japanse maatschappij een van hun Dreamliners in een speciale Star Wars R2-D2 beschildering. Voorzien van The Force zorgde Giovanni voor een mooie impressie.

DATABASE


Muurschildering ballonloods Belgique

Een muurschildering in Oudergem herinnert ons aan de ballonloods van de Belgique-luchtschepen.

ARTIKEL


ANA's Wings of Comfort nu op Brussels Airport

Op 25 oktober 2015 mocht Brussels Airport de allereerste rechtstreekse vlucht van All Nippon Airways uit Tokyo Narita ontvangen. Daarmee heeft ons land voor de eerste keer in bijna 15 jaar opnieuw een rechtstreekse verbinding met het Land van de Rijzende Zon. Frans en Guy mochten samen met tal van hoogwaardigheids-bekleders de aankomst van de eerste vlucht én het traditioneel openen van het vat saké gadeslaan. Onder de indruk (maar niet onder invloed) maakten ze er een artikel over.

impression


Jeunes ailes:
la fournée 2015

Jean-Pierre was deze maand te vinden in Saffraanberg op de vleugeluitreiking van de luchtkadetten. Bijna 50 leerling-piloten kregen hun vleugels opgespeld na hun eerste solovlucht met een zweefvliegtuig. Jean-Pierre kwam terug met een impressie van deze feestelijke gelegenheid.

ARTICLE


L'avion de la Sonaca

Guy bracht een bezoek aan de Sonaca fabriek in Gosselies waar hij meer informatie kreeg over de ondersteuning door Sonaca van de ontwikkeling van een nieuw licht sportvliegtuig. Hij schreef er een artikel over.

IMPRESSION


Bert Jr Schmelzer, champion du monde, prix Monseur 2015

Enkele dagen later trok Jean-Pierre naar het Huis der Vleugels in Brussel waar Bert Jr. Schmelzer gehuldigd werd voor het behalen van de eerste plaats op het wereldkampioenschap zweefvliegen in de standaard klasse. Bert Jr. kreeg er de Prix Marie Monseur-Fontaine. Jean-Pierre zorgde voor tekst en beeld en goot deze in een impressie.

Artikel


Gedenkplaat voor bemanning Fairey Battle

Nieuw in de database is de gedenkplaat voor een Fairey Battle in het Luxemburgse Botassart.
Copyright © 2015 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium