Search This Blog

2016-09-14

Hangar Flying vzw Nieuwsbrief 108 - “Al China wat de klok slaat…”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw


Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Wim Soens behaalde met zijn derde plaatse op het WK een primeur de Belgische kunstvliegwereld, we zien hem hier in actie op een trainingsvlucht boven het schietterrein in Houthalen-Helchteren. (Foto via Wim Soens)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 108 - September 2016

 

Vrienden van de luchtvaart,

onze sponsor:

Aviationshop
In de Franstalige pers verschenen de laatste dagen berichten dat de vluchten vanuit China naar Luik eind september stopgezet zouden worden, ondanks mooie cijfers. Sinds het begin van de vluchten in april 2015 maakten al 130.000 passagiers gebruik van de rechtstreekse verbinding tussen België en China. Het zou gaan om een stopzetting van de samenwerking tussen touroperator U-Tour en de Russische luchtvaartmaatschappij Ifly, die de vluchten uitvoerde.

Ongeveer gelijktijdig met de aankondiging dat de vluchten naar China stoppen, kondigde Niky Terzakis aan dat hij met de in 2017 nieuw op te richten luchtvaartmaatschappij Air Belgium vluchten tussen België en Azië wil aanbieden. Terzakis, een grote naam uit de Belgische luchtvaartwereld, was de laatste jaren actief bij TNT Airways. Vanaf juni 2017 wil Air Belgium vier wekelijkse vluchten naar drie Chinese bestemmingen aanbieden. Andere bestemmingen in het Verre Oosten en Zuidoost-Azië zullen volgen. Over de thuisbasis of de geplande vliegtuigtypes is verder nog niets bekend. Alvast iets om in 2017 naar uit te kijken.

In Antwerpen is er dan weer mogelijk goed nieuws voor de failliete luchtvaartmaatschappij VLM. Men benadrukt wel dat het niet gaat om een doorstart, aangezien al het personeel al in juni ontslagen werd. Wel zou de nieuwe investeerder de resterende Fokkers overnemen en werd er al een bankwaarborg gestort. Via het adres jobs@vlmnewco.com kunnen geïnteresseerde kandidaten spontaan solliciteren. Over het behoud van de naam VLM of over mogelijke routes zwijgt SHS Antwerp Aviation, een dochtermaatschappij van de Nederlandse SHS Aviation, in alle talen. Moedermaatschappij SHS Aviation wordt gefinancierd door Nederlands en rara, Chinees kapitaal…

Antwerpenaar Wim Soens schreef luchtvaartgeschiedenis door als eerste Belg op het podium van het wereldkampioenschap kunstvliegen te eindigen. Soens werd verdienstelijk derde in het Poolse Radom aan boord van de Extra 330SC OO-VVV. Tussen 15 en 18 september 2016 zal Wim - die reeds eerder Belgisch-Luxemburgs kampioen werd in 2010, 2012 en 2013 - te zien zijn op het Belgian Open Aerobatic Championship in Koksijde.

Bij Brussels Airlines groeit de onzekerheid over het voortbestaan van de maatschappij onder de vleugels van moederbedrijf Lufthansa. Verschillende opties liggen op tafel gaande van een volledige integratie van Brussels Airlines in bv. Eurowings (een andere dochterondernemening), over het behoud van het Afrika-netwerk onder de naam Brussels Airlines tot een behoud van de huidige situatie waarbij de naam Brussels Airlines en het netwerk behouden blijft. Brussels Airlines liet wel weten dat ze vanaf 2018-2019 hun oudste Airbus A330s zullen vervangen door nieuwere toestellen. De oudste toestellen in de vloot dateren immers nog van het Sabena-tijdperk. Zo werd de OO-SFM, met constructienummer 30, gebouwd in 1993 en in 1997 aan Sabena geleverd waarna de machine overging naar Birdy Airlines, SN Brussels Airlines en tenslotte Brussels Airlines. Begin 2016 nam Brussels Airlines een nieuwe tweedehands Airbus A330-300 OO-SFX met Rolls Royce Trent motoren over van Singapore Airlines. Er gaan geruchten dat de nieuwe langeafstandsvloot van Brussels Airlines gestandaardiseerd zal worden met motoren van deze laatste leverancier om beter aan te sluiten op de motorenkeuze van moedermaatschappij Lufthansa.

Begin deze maand rolde de eerste editie van Sky Magazine, een nieuwe Belgische luchtvaartpublicatie, van de persen. Het gratis tijdschrift zal verdeeld worden via vliegclubs en vliegevenementen. De tweede editie is voorzien voor maart 2017. Wij wensen onze collega's het allerbeste toe!

Kevin Cleynhens
Hoofdredacteur
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

ARTICLE


Visite aux Accros du Servo

Yves trok afgelopen maand naar Bossière waar hij een gezellige namiddag doorbracht temidden van modelvliegtuigen en hun piloten. Hij maakte een artikel van het bezoek.

BOEK


Looking Back Leaning Forward, het verhaal van Don Verhees

Ook Tom nam deze maand een boek ter hand. Hij las het boek 'Looking Back, Leaning Forward' van Don Verhees en vatte het boek samen in een boekbespreking. Als liefhebber van militaire luchtvaart was het volgens Tom zeker een aanrader.

DATABASE


Graf Air Mechanic 1st Class Van Den Dungen Leon

Het graf van Air Mechanic 1st Class Van Den Dungen Leon vond Steven Volckaerts in Wye (Kent.)

IMPRESSION


Tailwheel Meet EBGG

Jean-Pierre was naar jaarlijkse gewoonte kandidaat om een verslag te maken van de Tailwheel meet in Overboelare. Hij maakte een impressie van de editie van 2016.

BOEK


Monument Lancaster LL891 ZN-B, F/O Lodewijk David Steylaerts

Deze keer vooral Belgisch luchtvaarterfgoed in het buitenland. Van Steven Volckaerts kregen we informatie over een monument in het Franse Loreux waarop F/O Lodewijk David Steylaerts staat vermeld.

DATABASE


Gedenkplaat voor bemanning Fairey Battle L5514 PM-, Botassart

Bijzondere dank aan Dave Ruddlesden voor de foto's genomen op de begraafplaats van Brookwood (Surrey, UK.) Het betreft graven van Sergeant René Michaux en Pilot Officer Georges Strauss-Leemans.

BOEK


Vrije vlucht

Er zijn de laatste tijd heel wat interessante luchtvaartboeken verschenen. Frans las 'Vrije vlucht' van piloot Mark Vanhoenacker waarin deze laatste vertelt over zijn passie voor het vliegen en de techniek, dat allemaal door een licht poëtische bril. Wat Frans ervan vond lees je in zijn boekbespreking.

BOEK


De weg naar Schaffen ziet men in de lucht. 100 jaar vliegveld.

F/O Lodewijk David Steylaerts staat ook vermeld op de Roll of Honour in het RAF Metheringham Airfield Visitors Centre, aldus Steven Volckaerts.

DATABASE


P/O Jozef Alfons Deneys op Roll of Honour

Op de Roll of Honour een monument in Hunsdon (Hertfordshire, UK) staat de naam van P/O Jozef Alfons Deneys, aldus Steven Volckaerts.
Copyright © 2016 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp