Search This Blog

2016-10-14

Hangar Flying : Nieuwsbrief 109 - “De naam Abelag verdwijnt na 52 jaar”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Alle Belgische geregistreerde SV4's kregen een nieuw
'Nationaal ICAO Certificate of Airworthiness' (CofA) uitgereikt.... (Foto Tom Brinckman)


logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 109 - Oktober 2016

 

Vrienden van de luchtvaart,

onze sponsor:

Aviationshop
We beginnen onze nieuwsbrief met een uitnodiging voor onze lezers. Op 4 november 2016 wordt op het Grimbergse vliegveld een monument onthuld ter ere van de 132 (Norwegian) Wing die in de periode oktober-december 1944 op Grimbergen was gestationeerd.  De initiatiefnemers zijn Scramble (een Noorse vereniging van militaire piloten en hun nazaten) en Hangar Flying. Een sterke Noorse delegatie zal bij de inhuldiging aanwezig zijn. Het evenement wordt ondermeer gesteund door Comopsair en de Noorse Luchtmacht.
Amper een jaar geleden ontstond het idee om op het Recreatief Vliegveld Grimbergen een monument op te richten dat de oorlogsperiode herdenkt (lees ook het artikel op Hangar Flying). Het prachtig gedenkteken is ontworpen door de zoon van een oorlogspiloot van de 132 Wing.
De Noorse auteur Cato Guhnfeld zal er ook zijn zesde deel van de 'Spitfire Saga' voorstellen. Het is het verhaal van de Noorse Spitfire squadrons doorheen Groot-Brittannië, Frankrijk en België. In deze publicatie worden meer dan 100 bladzijden aan Grimbergen gewijd, met tot voor kort ongekend fotomateriaal. Het boek is in het Noors, met Engelstalige samenvattingen en Noors-Engelse teksten bij de foto's. Enkel die dag zal het bij de auteur te koop zijn (50 euro.)
- Van 12 november tot 17 december 2016 zal een Belgische bemanning (Alexandra Maingard en Cédric Colette van de Brussels Aviation School) met de Stampe SV-4B OO-GWB deelnemen aan de Vintage Air Rallye, georganiseerd door Prepare2go. Een vijftiental old timers zullen vliegen tussen Kreta en Kaapstad, een afstand van zo'n 9.000 kilometer. Dit doet mij echt wel denken aan de historische vliegtochten van weleer, Out of Africa pur sang.
- Piloten wereldwijd krijgen voortaan nog maar één document met de luchtvaartinformatie voor België, in plaats van twee. De bekende Aeronautical Information Publication (AIP) wordt vanaf 14 september 2016 gezamenlijk uitgegeven voor militairen en burgers.
Belgocontrol en Defensie onderzoeken al langer mogelijke vormen van samenwerking. In het jaarverslag van Belgocontrol lazen we ook dat 'groene landingen' waarbij vliegtuigen in een constant dalende lijn landen, binnenkort ook worden geïntroduceerd op de luchthavens van Charleroi en Luik. Continuous Descent Operation (CDO) kan al sinds 2015 gebruikt worden op  Brussels Airport.
- De raad van bestuur van Deutsche Lufthansa AG gaf groen licht om alle resterende  55 percent aandelen van de SN Air Holding, het vehikel boven Brussels Airlines, te verwerven. Liefst moet dit nog voor het eind van dit jaar gebeuren. De Duitsers kunnen dat zelfstandig beslissen door een voor hen zeer voordelige aankoopoptie die in 2008 is ondertekend. Ze kunnen de aandelen bovendien verwerven tegen een superlage prijs. We kunnen ons terecht vragen stellen over de toekomstige eigenheid van de maatschappij, over de impact op Brussels Airport, over de statuten van werknemers en over de Belgische verankering. Wie durft beweren dat alles bij het oude zal blijven? De aanslagen van 22 maart hebben de luchtvaart en de economie hard geraakt. Niettegenstaande de enorme inspanningen die Brussels Airlines al heeft geleverd om zich goed in de markt te profileren en economisch rendabel te zijn, lijkt een intensere samenwerking over de grenzen heen onvermijdelijk.
- Op woensdag 28 september 2016 organiseerde het Competentiecentrum van de Luchtcomponent (CC Air) de jaarlijkse vleugeluitreiking op de basis in Bevekom. Generaal-majoor vlieger Frederik Vansina, commandant van de Luchtcomponent, overhandigde de vleugels aan acht piloten, die hun carrière zullen verder zetten op F-16. De peter van deze promotie is Luitenant-generaal Florent Van Rolleghem, DFC DSO, aas van Bomber Command in de Tweede Wereldoorlog. Hangar Flying feliciteert de piloten maar gezien de terroristische bedreigingen, heeft onze redactie beslist geen tekst of herkenbare foto's van militairen te publiceren.
- Sinds 30 september 2016 staat op gebouw 28 van Brussels Airport (sector General Aviation) niet meer het grote vertrouwde Abelag-logo, dat is nu vervangen door de naam Luxaviation CMI. Eerder waren ook al de Abelag-loodsen van Wevelgem van een nieuwe bedrijfsnaam voorzien. Maar liefst 52 jaar was het vertrouwde bedrijf voor de zakenluchtvaart hier operationeel onder de naam Abelag. De handlingactiviteiten van Abelag zijn nu officieel rebranded als een Execujet FBO Facility. Execujet, een deel van de Luxaviation Group, beheert wereldwijd 24 Fixed Base Operators (FBO), commerciële bedrijven die diensten leveren op vliegvelden, doorgaans luchthaventerminals voor zakenvluchten.
- Om de piloten (opnieuw) kennis te laten maken met de vernieuwde Apron 3 van de luchthaven Oostende – Brugge, dienen er tijdens de officiële inhuldiging in het weekend van 22 en 23 oktober geen luchthaventaksen betaald te worden door de General Aviation klanten (t.e.m. 6 ton MTOW). Let wel: uw vlucht moet op voorhand meegedeeld worden op navigation@ost.aero want dat weekend werkt men er met PPR (Prior Permission Required).

Frans Van Humbeek
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

ARTICLE


Vol en Sonaca 200

Jean-Pierre ging vliegen met de Sonaca 200 OO-SON. Aan de stuurknuppel zat Pierre Van Wetteren, manager van SONACA Aircraft. Jean-Pierre genoot onmiskenbaar van de prima vliegeigenschappen. 

ARTICLE


Chalair Dakota Air Tour

Guy was deze maand te vinden in Deurne, waar de DC-3 van Chalair een bezoek bracht aan de Antwerpse luchthaven. Reden van het bezoek was de dertigste verjaardag van Chalair, de onderneming die na het faillissement van VLM enkele van de lijnen van deze laatste overnam. Hij maakte er een artikel over.

DATABASE


Roll of Honour 166 Sqn, F/Sgt Walter Tixhon, F/O Charles Defraigne, Sgt Armand Richelet, Sgt Jean Courtois

Op de Roll of Honour van 166 Squadron, die in Kirmington (North Lincolnshire , UK) bewaard wordt, staan de namen van vier Belgen vermeld die sneuvelden tijdens hun dienst bij het Squadron. Info van Steven Volckaerts.

DATABASE


Monument Franse vliegeniers Morel, Jacquet en Moquelet, bemanning van Lioré-et-Olivier 452 no 46 van GB II/12

Informatie en foto's werden toegevoegd bij het monument voor Franse vliegeniers in Oreye.

ARTIKEL


BK Kunstvliegen 2016: kampioenschap zonder kampioen

Tom bezocht het Belgisch kampioenschap kunstvliegen, een organisatie van de West Aviation Club (WAC) en de Belgian Aerobatic Club (BAC,) meteen ook de start van een nieuw en terugkerend evenement in Koksijde. Het lage wolkendek was een spelbreker.

BOEK


100 jaar vliegen in Kortrijk-Wevelgem

In 2017 viert de luchthaven van Wevelgem haar eeuwfeest. Auteur Guido Bouckaert schreef nu al een fraai jubileumboek. Frans en Guy woonden de voorstelling bij. 

DATABASE


Brookwood Military Cemetery

In onze nieuwsbrief van september stond een verkeerde link naar de begraafplaats van Brookwood (Surrey, UK.) Het betreft graven van Sergeant René Michaux en Pilot Officer Georges Strauss-Leemans. Dit is de correcte url: 

Database


Gedenkteken voor para-commando Korporaal Dominique Jacob

In Botassart, een gehucht van Ucimont-Bouillon, staat dit monument voor de omgekomen paracommando Korporaal Dominique Jacob.

IMPRESSIE


Avernas
Historic Days 2016

De Aéroclub de Hesbaye organiseerde midden september een fly-in. Manu ging er de sfeer opsnuiven. Hij had ook een gesprek met secretaris Filip Lowette over heden en toekomst van het vliegveld.  

ARTICLE


Le Stampe enfin
re-certifié en Belgique

Danny Cabooter, voorzitter van het Stampe&Vertongen Museum nodigde ons uit op de uitreiking van het nieuw 'Nationaal ICAO Certificate of Airworthiness' (CofA) voor alle Belgisch geregistreerde SV-4. Guy was aanwezig en telde maar liefst twintig vliegwaardige SV-4 en drie in het museum.

DATABASE


Monument voor de slachtoffers van het vliegtuigongeval met de Royal Jordanian Airlines Herald JY-ACQ

Wie herinnert zich nog dat er in 1965 54 mensen omkwamen bij een vliegtuigongeval nabij Damascus, onder hen maar liefst 47 Belgen. In Evere staat voor hen een monument.  

DATABASE


Slachtoffers luchtoorlog WOII

Op de begraafplaats van Thorembais-Saint-Trond herinneren verschillende graven ons aan bombardementen en inslagen van V-wapen.
Copyright © 2016 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp