Search This Blog

2016-12-15

Nieuwsbrief 111 - “Reizen in stijl. De gloriejaren van Sabena tentoongesteld in het Atomium”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Defensie droeg dit jaar zijn steentje bij aan de Rode Neuzen Dag, een C-130 Hercules kreeg er zelf een rode neus voor aangemeten. (Foto Tom Brinckman)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 111 - December 2016

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:

Hier adverteren
Wanneer u deze nieuwsbrief in uw mailbox krijgt is het alweer 14 december en kunnen we beginnen aftellen naar het nieuwe jaar dat voor de deur staat. 2017 belooft alvast een boeiend jaar te worden voor de Belgische luchtvaart.

In de spannende Vintage Air Rally zet de Belgische Stampe zijn lange reis verder van Kreta naar Cape Town. Na enkele technische problemen in Zanzibar, overvloog het Franco-Belgische team Alexandra Maingard-Cédric Collette Victoria Falls op 8 december, om nadien van Zimbabwe naar Botswana te vliegen op 9 december. Van de tien deelnemende tweedekkers zitten er nu nog slechts acht in de competitie. Een Stearman crashte in Nairobi - gelukkig zonder slachtoffers te maken - en de Zimbabwaanse DH-82a Tiger Moth werd door onweer beschadigd, terwijl het toestel aan de grond stond. Binnen minder dan een week weten we wie de winnaar wordt, wanneer de deelnemers in Cape Town aankomen!

De Belgische luchtvaartmaatschappij TUI, die sinds 2008 in Charleroi actief is, kondigt haar nieuwe bestemmingen en hoger aantal vluchten vanuit Brussels South Charleroi Airport aan voor het seizoen van 2017. Naast de vier andere toestellen die reeds in EBCI gebaseerd zijn, komt een vijfde vliegtuig de vloot vervolledigen. Bosnië-Herzegovina, Egypte en Italië zijn de nieuwe landen, naast de vijf anderen die al door de maatschappij aangeboden werden. TUI kondigt trouwens ook de rekrutering van 90 extra mensen aan in Charleroi. Om de grotere stroom passagiers op te vangen, zal BSCA op 22 december de uitbreiding van haar luchthaven inhuldigen en hoopt ze op die manier jaarlijks zeven miljoen passagiers te kunnen ontvangen.

Vliegend personeel, die in België een nieuwe uitdaging willen aangaan, kunnen een kijkje nemen op de website van Air Belgium. De nieuwe maatschappij is op zoek naar zowel cockpit- als cabinepersoneel en dan specifiek naar opvarenden die al ervaring hebben op de Airbus A340-300. Ondertussen gaan de geruchten dat Air Belgium gebruik zal maken van vier ex-Finnair A340-300 die recent uit de vloot genomen werden.

Defensie droeg dit jaar eveneens zijn steentje bij aan de Rode Neuzen Dag, die in het teken stond van Vlaamse kinderen met psychische problemen. Een van hun C-130's kreeg zelf een rode neus aangemeten. Daarnaast konden 25 gelukkigen genieten van een luchtdoop.

Om het jaar in stijl af te sluiten, raden we jullie zeker aan de prachtige tentoonstelling van Sabena in het Atomium te bezoeken. Het 'Expo 58' gevoel in de bollen gaat perfect samen met de retrosfeer van de tentoonstelling en geven een mooi beeld van wat reizen met Sabena inhield.

Kevin Cleynhens
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief 111 -

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Sabena. Reizen in stijl.

Vijftien jaar na het faillissement van Sabena kan je in de bollen van het Atomium in Brussel een prachtige tentoonstelling over onze voormalige nationale luchtvaartmaatschappij bezoeken. Enkele medewerkers van Hangar Flying droegen hun steentje bij aan de expositie. Frans schreef een artikel over de opening van de tentoonstelling.

ARTIKEL


Allereerste overleg tussen organisatoren van Vlaamse luchtvaartevenementen

Tom zakte af naar Ursel waar hij de eerste vergadering van VOLE bijwoonde. Wat VOLE nu net is en wat de voordelen zijn, kan je in het artikel lezen.

DATABASE


Graf Sgt Louis Robert (Pierre Fernand Davreux,) crew Halifax MZ763 EY-S

Steven Volckaerts bezorgde ons informatie over het graf van Sgt Louis Robert (Pierre Fernand Davreux,) een van de bemanningsleden van de Halifax MZ763 EY-S. Klik door naar het monument in Weert (N) voor meer info.

DATABASE


Vroeger graf en monument voor P/O Albert van den Hove d'Ertsenryck

Steven Volckaerts bezocht in Bilting (Kent) het monument voor P/O Albert van den Hove d'Ertsenryck.

 

ARTICLE


Raid transatlantique belge en VL3

Guy brengt deze maand het verhaal van vier vrienden die met oa. een VL3 vanuit België naar Oshkosh (Verenigde Staten) vlogen. Hij goot het reisverslag in een artikel.

BOEK


Bissegem 1914-1918

Tussen de bezoeken aan het Atomium door, vond Frans nog de tijd om een nieuw uitgegeven boek over Bissegem in de Eerste Wereldoorlog te lezen. Hij maakte een mooie boekbespreking. Het boek is alvast een aanrader om onder de kerstboom te leggen.

DATABASE


Graf van F/Lt Jean Noel Van Daele

F/Lt Jean Noel Van Daele kwam om met de Typhoon MN954 PR-G en rust in het Nederlandse Alblasserdam, aldus Steven Volckaerts.

DATABASE


Graf familie
Raoul Dubois

Het gezin van Raoul Dubois kwam om tijdens een luchtaanval in september 1943.

ARTICLE


Black Blade à Florennes

Jean-Pierre trok naar Florennes waar hij de oefening Black Blade volgde. Het weer was een spelbreker, maar hij kwam toch terug met een goedgevuld notitieboekje en geheugenkaart. Het resultaat kan je lezen in een mooi gestoffeerd artikel.

IMPRESSIE


De opgraving van Lancaster NN775 en crew in Glabbeek

Gastauteur Luc Wittemans volgde in Glabbeek de opgravingen van de Lancaster NN775. Hij maakte een impressie van de werkzaamheden.

DATABASE


Vlieger-uitrustings-stukken van Spitfire-piloot Paul H. Decroix

Willem van Dranen meldde ons dat enkele stukken van de uitrusting van F/S Paul H. Decroix tentoongesteld worden op de vliegbasis Kleine-Brogel.
Copyright © 2016 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp