Search This Blog

2017-03-25

[Hangar Flying vzw] Nieuwsbrief 114 - “Van kleine luchtvaart tot toezichthoudende spotters”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Tegen begin 2018 moeten alle vliegtuigen uitgerust zijn met een radio die een separatie heeft van 8,33kHz tussen twee frequenties.  Tot 20% van de installatiekost voor een nieuwe radio zou worden terugbetaald door de Europese Gemeenschap  (Foto Tom Brinckman)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 114 - Maart 2017

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:

Hier adverteren
Luchtvaart kan een kostelijke bezigheid zijn. Door de strenge reglementering en veiligheidseisen worden een aantal zaken, die opgelegd zijn aan luchtvaartmaatschappijen en andere professionele operatoren, ook van toepassing op kleine luchtvaart. Zo moeten tegen begin 2018 alle vliegtuigen uitgerust zijn met een radio die een separatie heeft van 8,33kHz tussen twee frequenties. Momenteel is dit nog drie keer zoveel en door een verdere opdeling kunnen er meer frequenties opengesteld worden.

Het jammere is dat alle vliegtuigen (maar ook bv. voertuigen die over een airband radio beschikken) hieraan moeten voldoen. Zelfs een zweefvliegtuig of ULM, die enkel maar een radio aan boord heeft voor het eigen vliegveld moet bij een nieuwe installatie een 8.33-radio krijgen. Vliegtuigen die in gecontroleerd gebied komen of clubs die een unicom-frequentie hebben, moeten sowieso vanaf 1 januari 2018 omschakelen - een investering van meerdere duizenden euro voor de eigenaars.

Onlangs raakte bekend dat tot 20% van de kost van de installatie voor een nieuwe radio terugbetaald zou worden door de Europese Gemeenschap. Tegen de zomer zouden voor België meer details bekend raken over de exacte modaliteiten en we komen er dan zeker nog op terug. In België verrichtte de Koninklijke Belgische Aeroclub (KBAC) voorbereidend werk om de terugbetaling mogelijk te maken. Alle luchthavens, vliegtuigeigenaars, piloten en vliegclubs die hun radio's moeten aanpassen kunnen meer informatie vinden op http://833.iaopa.eu . Hier kunnen ze zich ook registreren voor de terugbetaling.

Op zaterdag 25 en zondag 26 maart vindt in Kortrijk Expo de eerste editie van de Skywonder luchtvaartbeurs plaats. De nadruk ligt op alles wat met 'kleine luchtvaart' te maken heeft, gaande van vluchtsimulatoren en opleidingen tot parachutesprongen en drones. Meer dan 50 exposanten hebben toegezegd. Je kan meer informatie vinden via www.skywonder.aero.

Op 23 februari stelde Brussels Airlines haar vierde 'logojet' voor. Na Rackham (2015), Magritte (2016) en Trident (2016) zal nu ook Amare het Europese luchtruim sieren. Deze vierde Airbus A320 van Brussels Airlines werd voorzien van de hashtag #SNtomorrowland, waarmee het thema van het vliegtuig ook meteen duidelijk wordt. Sinds 2013 wordt jaarlijks gedurende enkele weken promotie gemaakt op een of meerdere vliegtuigen voor het muziekfestival, met Amare zal deze sierlijke vogel de komende vijf jaar permanent te bewonderen zijn. Bekijk zeker de impressie die Guy maakte over de voorstelling van Amare aan de spotters.

Vorige maand stelde Brussels Airport haar concrete plannen voor om werk te maken van twee spottersterrassen en bijhorende parkeergelegenheid rond de luchthaven. De luchthavenuitbater koos de locaties op basis van de antwoorden op de enquête die ze vorig jaar lanceerde. Vrij zicht op de landingsbaan en een goede positie ten opzichte van de zon kwamen duidelijke als belangrijkste vereisten van de spotters naar voor uit de bevraging die door meer dan 1.700 enthousiastelingen werd ingevuld. Aan het vluchtelingencentrum 'Caricole' in Steenokkerzeel komt een ruim spottersterras met een uitbreiding van de bestaande parking. Ter hoogte van de kruising van banen 25L/07R en 01/19 wordt het speelbos uitgebreid met een terras voor de spotters en flink wat infotainment. Daarnaast zal de luchthavenuitbater een parking bouwen in Steenokkerzeel langs de Kortenbergsesteenweg om de spotters die deze locatie verkiezen, tegemoet te komen. Dat het initiatief gesmaakt wordt door meer dan alleen de Belgische spotters blijkt uit de reacties uit het buitenland. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje tot zelfs Zuid-Amerika.

De federale politie lanceerde begin maart ook haar Information Network Airport (INA). De politie vraagt hierbij aan de lokale spotters om mee een oogje in het zeil te houden op en rond de luchthaven van Zaventem en daarbij verdachte personen of situaties te melden op een centraal nummer.



Kevin Cleynhens
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief 114 -

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Cockpits van
Jean-Luc Béghin

Frans had een uniek gesprek met een van de grote namen uit de (Belgische) stripwereld. Hij wist niemand minder dan Jean-Luc Béghin te strikken voor een interview over zijn boek 'Cockpits'. Hij verwerkte alles in een mooi en heel uitgebreid artikel.

DATABASE


Graf Onderluitenant-Vlieger André Verbeeck

Marcel Rosvelds meldde ons de locatie van de laatste rustplaats van Onderluitenant-vlieger André Verbeeck.

ARTICLE


VLAGES,
c'est du belge !

Jean-Pierre schreef een artikel over VLAGES, een speciale droptechniek van de Belgische C-130s.

DATABASE


Duitse oorlogsbegraafplaats

Van Lambert Derenette kregen we beelden van de Duitse oorlogsbegraafplaats in Recogne. We weten niet of dit ook de laatste rustplaats is van bemanningen. 

DATABASE


Kruis voor Kapitein-vlieger Yvan Stoffyn

Eddy Puype stuurde ons de locatie van een herdenkingskruis voor Kapitein-vlieger Yvan Stoffyn van 350 Sqn. 

IMPRESSION


Brussels Airlines et Tomorrowland dévoilent Amare

Guy trok deze maand naar Brussels Airport waar hij kennis maakte met Amare, de laatste nieuwe logojet van Brussels Airlines. Hij profiteerde van het mooie weer en kwam met een goed gevuld geheugenkaartje terug. U kan de foto's bekijken en tekst lezen in zijn impressie.

DATABASE


Monument voor F/O Gilbert A.E. Malchair en F/Sgt Roger H.L. Closon

Via Steven Volckaerts kregen we informatie en foto's van het monument voor F/O Gilbert A.E. Malchair en F/Sgt Roger H.L. Closon, in Engeland omgekomen met de Bristol Beaufighter Mk VI EL457.
Copyright © 2017 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium