Search This Blog

2017-05-21

[Hangar Flying vzw] Nieuwsbrief 116 - “Jongeren worden nog altijd sterk aangetrokken door een job als piloot”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw <info@hangarflying.be>



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Jong en oud genoten van een goed gevulde en veelzijdige Luchtvaartdag, zoals hier op de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge. (Foto Tom Brinckman)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 116 - Mei 2017

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:

Hier adverteren
Volgens een persmededeling van Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, bracht de Luchtvaartdag van 22 april 2017, 33.000 enthousiaste bezoekers op de been. Meer dan honderd activiteiten op tientallen plaatsen boden een blik op de vele facetten van de luchtvaart. "De luchthavens geven onze economie vleugels", aldus minister Ben Weyts. "Er gaat veel aandacht naar de lasten van de luchtvaart. De lusten van Brussels Airport én de regionale luchthavens worden daarentegen schromelijk onderschat. Het zou me niet verbazen als er onder de bezoekers veel toekomstige technici, piloten en luchtverkeersleiders zitten," zegt Weyts. De luchthavens zijn overduidelijk krachtige groeimotoren voor onze economie.
-Brussels Airlines vliegt sinds kort naar Mumbai (India.) Het wil een graantje meepikken van een van de sterkst groeiende economieën in de wereld. Bij de officiële opening van de route naar Mumbai maakte Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines, zich terecht zorgen over de problematiek over de geluidsnormen. De opgelegde boetes scheppen geen vertrouwen voor de aandeelhouders en creëren geen omgeving waar luchtvaart kan groeien. Volgens Bernard Gustin zijn er echter mogelijkheden om economie en ecologie met elkaar te verzoenen zodat ondernemers hier graag verder investeren. Ondertussen verlaten vrachtmaatschappijen Brussels Airport door de geluidsboetes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, uurregelingen van passagiersvluchten worden aangepast. De vrachtmaatschappijen worden met open armen ontvangen op luchthavens in de buurlanden.
-TUI fly start een nieuwe pilotenopleiding. Het TUI fly MPL Flight College dat in september 2017 van start zal gaan wil het behalen van een vergunning voor lijnpiloot wat democratiseren. Tegelijk wil TUI er ook zeker van zijn dat ze in de toekomst met de best opgeleide piloten kan blijven groeien. De opleiding combineert studeren en werken binnen de luchtvaartmaatschappij en duurt 39 maanden. Dat is langer dan een klassieke opleiding maar ze kost slechts een vierde én ze biedt de garantie dat de afgestudeerden inhouse aan de slag kunnen. Tijdens hun opleiding leren ze ook de maatschappij grondig kennen door mee te draaien bij de grondoperaties. TUI fly investeert fors in dit programma, binnenkort wordt ook een vluchtsimulator geïnstalleerd in de hoofdzetel te Zaventem.
Elk jaar kunnen minstens 12 kandidaten deelnemen aan de opleiding. De infodag op 6 mei was een groot succes. In een periode van twee weken kreeg de maatschappij al zo'n vijfhonderd kandidaturen binnen. Online reageren op de vacature blijft mogelijk link.
-Op 18 mei 1917 haalde luchtafweergeschut het vliegtuig van Lt Lindsay Drummond (1 Sqn RFC) neer tijdens zijn aanval op een Duitse observatieballon boven Geluwe. Op 5 juni 1917 crashten 2Lt Robert. Bennie en Lt Thomas Metheral (45 Sqn RFC) na een luchtgevecht tijdens een fotoverkenning boven Menen. De drie Canadezen werden begraven op het Ehrenfriedhof 49 in Geluwe en in 1955 overgebracht naar het CWGC Cement House Cemetery in Langemark. Omdat toen alleen Lt Metheral kon geïdentificeerd worden, kreeg alleen hij een bekend graf. Door jarenlang onderzoek van Dirk Decuypere over deze drie Canadese vliegeniers, krijgen twee van hen die nog geen bekend graf hadden, nu op 18 mei 2017 toch een graf met hun naam er op. Het spreekt vanzelf dat de families van de gesneuvelden dit bijzonder waarderen. Een Rededication Ceremony begint op 18 mei om 11 uur op Cement House Cemetery, Boezingestraat 148, Langemark. Vanaf 15 uur ben je welkom in de Kampstraat in Geluwe. Daar volgt een onthulling van twee monumenten voor de Canadese vliegeniers, met deelname van de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht.
-Onze lezers bezorgen ons geregeld feedback voor de nieuwsbrief. Niet alleen in Geluwe, maar overal te lande verrijkt ons luchtvaarterfgoed en wordt de herinnering aan onze luchtvaarthistoriek levendig gehouden. Maar soms verdwijnen er ook monumenten en zijn we niet altijd perfect op de hoogte van wijzigingen in ons luchtvaartpatrimonium. Help ons de gegevensbank aan te passen door even door te klikken naar www.luchtvaarterfgoed.be en onderaan de stad of gemeente waar u woont in te typen en 'zoeken' te selecteren. Zijn de getoonde resultaten nog correct? Uw aanvullingen zijn welkom via het contactformulier www.luchtvaarterfgoed.be/contact of via de redactieleden.


Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief 116 -

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


De toekomst van luchthaven Oostende

Over de toekomst van de luchthaven Oostende-Brugge schreef Tom een uitgebreid artikel. Bij de opening van de vernieuwde vertrekhal sprak hij met CEO Marcel Buelens.

IMPRESSIE


Een hulde aan Thomas Cook Airlines

De uitgebreide impressie van Kevin en Giovanni is een gepast fotografisch eerbetoon aan Thomas Cook Airlines Belgium.

IMPRESSIE


Doellandingen in Ursel

Op paasmaandag nam Tom in de Piper Cadet OO-VCU deel aan de doellandingen in Ursel. Benieuwd naar de uitslag?

DATABASE


Omgebouwde Duitse vliegtuigloods

Kevin Cleynhens nam foto's van de sloop van de laatste Duitse vliegtuigloods op Brussels Airport. 

DATABASE


Graf en gedenkteken P/O André Paquot

Op de begraafplaats van Plombières vond Steven Volckaerts het graf van P/O André Paquot. De Typhoon-piloot wordt ook herdacht op een gedenkteken voor WOII en op een gedenkplaat.

ARTIKEL


Aye, het vliegveld met de Pou-du-Ciel

Het vliegveld van Aye bij Marche-en-Famenne was geen lang leven beschoren. Frans blikt terug op de geschiedenis van dit vliegplein.

IMPRESSIE


Antwerp Airport klaar voor de toekomst

De Internationale Luchthaven Antwerpen stond weer flink in de kijker. Eerst was er de inhuldiging van de nieuwe vertrekzone, later genoten velen er van de Luchtvaartdag. Peter stuurde ons deze impressie uit Deurne.

DATABASE


Gedenkplaat voor bemanning en passagiers van Wellington DF743

Bij de crash van Wellington DF743 van 22 Operational Training Unit te Staple Farm (UK) op 19 april 1943, kwamen ook twee landgenoten om het leven. 

DATABASE


Gedenkteken voor de bemanning van Wellington HZ481 te Hotchamps

In Louveigné (Sprimont) staat een monument voor de bemanning van een Wellington. In Zoutleeuw staat voor hetzelfde vliegtuig ook een monument. Wie helpt het mysterie oplossen?

DATABASE


Gedenkplaat F/O Henri Huynen

Steven Volckaerts bezocht de gedenkplaat voor F/O Henri Huynen in Hermalle-sous-Argenteau, we verwijzen ook naar het graf in Evere. 

IMPRESSION


MOTY 2016

De Aviation Press Club (APC) koos Wencke Lemmens tot Woman of the Year (WOTY) 2017. Guy genoot van dit aangenaam persmoment en brengt ons deze impressie.

IMPRESSIE


Belavia drie maal per week naar Charleroi

Wat zou je denken van een trip naar Wit-Rusland? Sinds eind april brengt Belavia u rechtstreeks van Charleroi naar de hoofdstad Minsk. Giovanni brengt ons een impressie.

DATABASE


Herdenkingsbank voor de bemanning van Blenheim R3896/LS-X van 15 Squadron

Tom Brinckman bezorgde ons foto's van een kunstig gemaakte herdenkingsbank voor een Blenheim-bemanning op de dijk van het Boudewijnkanaal te Dudzele. 

DATABASE


Gedenksteen voor Jean "Pyker" Offenberg

Na een ongeval in 1942 werd P/O Jean 'Pyker' Offenberg ten grave gedragen op het kerkhof van Scopwick (UK), zijn lichaam werd later overgebracht naar België. Op het Britse kerkhof ligt nog een gedenksteen op de plaats waar vroeger zijn graf was. Foto's van Steven Volckaerts.

DATABASE


Graf Ltn Vl Robert Delrez

Lt Vl Robert Delrez rust op de begraafplaats van Saint-Remy (Blegny).
Copyright © 2017 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp