Search This Blog

2017-10-19

[Hangar Flying vzw] Nieuwsbrief 121 - “10 jaar Hangar Flying! Win een luchtdoop in een SV-4B of Harvard.”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Het A109 Solo Display Team op de Heldair Show Maritiem in Nederland op 16 september. Een feestelijke 'vuurwerk' foto voor 10 jaar Hangar Flying. (Foto Tom Brinckman)
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 121 - Oktober 2017

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:



Hier adverteren
Tien jaar geleden begon Hangar Flying met een maandelijkse digitale nieuwsbrief en met het online plaatsen van artikels en impressies over de Belgische luchtvaart. Het concept is al die jaren hetzelfde gebleven. Een beperkt team van vaste vrijwilligers en losse medewerkers spendeert veel tijd en energie aan de maandelijkse update. Ons redactieteam kijkt met veel interesse uit naar de toekomst. Dankzij sponsoring zullen we vanaf 2018 gelukkig verder kunnen werken aan de vernieuwing van ons digitaal platform, zowel voor de Hangar Flying-website als voor het databestand van het luchtvaarterfgoed. We willen nog meer lezers uit de luchtvaartsector aantrekken en inzetten op de verjonging van ons redactieteam.

Voor onze tiende verjaardag mogen we aan twee van onze lezers, dankzij de gewaardeerde steun van de FlyingGroup (www.flyinggroup.aero), een onvergetelijke luchtdoop in een Harvard of een SV-4B aanbieden. Enkel lezers die ook de nieuwsbrief ontvangen mogen deelnemen aan de wedstrijd. Voor de nieuwsbrief mikken we op een luchtvaartpubliek, je kan gratis intekenen via www.hangarflying.be of via onze Facebook pagina. De wedstrijdvraag is simpel. Alle redactieleden hebben nauwe banden met de luchtvaart. Wie van hen werkte een tijd voor Publi-Air? Op de site staat wat algemene informatie over ons team, dus ook het antwoord. Mail uw antwoord ten laatste tegen 5 november om 12 uur, naar wedstrijd@hangarflying.be. In de volgende update van Hangar Flying maken we de gelukkige winnaars bekend. Laat deze unieke kans om in een Harvard of SV-4B te vliegen niet aan u voorbij gaan!

-Net als in 2015 en 2016 zal Belgocontrol overgaan tot een nieuwe wervingscampagne voor luchtverkeersleiders. Het vergelijkend wervingsexamen is gespreid over meerdere maanden en bestaat uit verschillende proeven. Wie daar als beste uitkomt, mag de tweejarige opleiding van kandidaat-luchtverkeersleider aanvatten. In 2017 mochten 30 jongeren hun opleiding tot luchtverkeersleider bij Belgocontrol aanvatten, 3.000 kandidaten dongen daarvoor naar een plaats. Inschrijven kan van 1 tot 31 oktober 2017 via www.belgocontrol.be/nl/air-traffic-controller. Tijdens de Open Bedrijvendag begin oktober heeft Belgocontrol opnieuw gemerkt dat er veel interesse is voor het leven in een verkeerstoren. Nog geen vijf minuten na het openen van de online reservatie voor een bezoek aan Belgocontrol-complex van Brussels Airport, waren alle bezoekersplaatsen volzet.

-In de zoektocht naar haar vijfde 'Belgian Icon' lanceerde Brussels Airlines een oproep naar haar klanten en fans van België om te weten welke Belgische persoon of idee zij door de lucht willen zien klieven op een Airbus A320. Uit de 1.415 ideeën, heeft de jury op 14 september 2017 twee finalisten gekozen, de Smurfen van Marta Mascellani en Art Nouveau-Victor Horta van Ahmet Sefer. Na een stemronde van tien dagen kozen de Brussels Airlines fans massaal voor de Smurfen. De designer van het Smurfenvliegtuig en winnaar van de wedstrijd is de Italiaanse studente Marta Mascellani. De Smurfen zullen binnenkort tot leven komen op een Airbus A320, die vanaf maart 2018 heel Europa (en soms zelfs daarbuiten) zal doorvliegen in het Brussels Airlines netwerk. We melden hier ook nog dat Brussels Airlines op 28 oktober een belangrijke pagina omdraait in haar geschiedenisboek. Met vlucht SN2720 Genève-Brussel landt die zaterdagavond op Brussels Airport de allerlaatste lijnvlucht van Brussels Airlines met een AVRO RJ. Meer daarover in onze update van november.

-Zowat een jaar geleden hulde een uitgebreide Noorse delegatie op het Grimbergse vliegveld een monument in voor de 132 (Norwegian) Wing RAF. De Wing verbleef tussen 6 oktober 1944 en 22 december 1944 op het Grimbergse vliegveld. Hangar Flying had een belangrijk aandeel in het tot stand komen van het monument. De Noorse gemeenschap start er een jaarlijkse hulde. De eerste herdenking zal plaats vinden op vrijdag 3 november 2017 om 11 uur, natuurlijk veel kleinschaliger dan de inhuldiging van het monument in 2016.

-Brussels Airport investeert meer dan 52 miljoen euro om pier B uit te rusten met nieuwe state of the art instapbruggen. De 24 bruggen van pier B op Brussels Airport dateren van 1992. Twee derde van de nieuwe bruggen zal bestaan uit een dubbele brug voor toegang tot het vliegtuig waardoor het in- en uitstappen sneller kan verlopen. Aan deuren 31 en 33 van pier B zal een driedubbele instapbrug worden geïnstalleerd zodat de luchthaven ook klaar is om een A380 te ontvangen.

-Op zaterdag 4 november om 17 uur gaat een Airline Career Info sessie door op de luchthaven van Deurne. Kay Vereeken (CEO/Head of Training EuroPilot Center EPC): "De sessie zal vooral toelichting geven over het opleidingstraject lijnpiloot bij EPC in combinatie met werken bij onder meer TUI fly of andere firma's, kortom we geven informatie over hoe dit praktisch kan verlopen. Dankzij deze formule van studeren voor lijnpiloot en werken als bijvoorbeeld dispatcher kunnen kandidaten een deel van de opleidingskosten terugverdienen en doen ze uiterst relevante ervaring op. Onze kandidaten kiezen natuurlijk zelf of ze een dergelijk traject willen volgen en bij welke airline ze aan de slag willen gaan." Meer info op www.europilotcenter.be of ga eens langs, je bent er welkom.

-In 2018 viert de Royal Air Force haar honderdjarig bestaan, daar hoort natuurlijk een tentoonstelling bij in het RAF Museum. De organisatoren willen van het publiek weten welke Spitfire-piloot een buitengewone plaats moet krijgen in de expo. Uit een lijst van elf Spitfire-piloten kan je de 'People's Spitfire Pilot' kiezen. In de eerste selectie zitten niet allemaal Britten. Het aantal neergehaalde vijandige toestellen is niet hét voornaamste criterium om voor een bepaalde piloot te kiezen, eerder het persoonlijk verhaal achter de piloot. Je zou kunnen kiezen voor de Belgische baron Jean de Selys Longchamps (1912-1943), www.telegraph.co.uk
Zijn biografie is te vinden op de site van de Vieilles Tiges.

-Luchtvaart kan mooi zijn. Op 24 augustus konden acht kinderen met een handicap uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en ook België een vlucht maken in de Airbus A310 Zero G van Novespace. De kinderen waren onder meer vergezeld door zes Europese astronauten, waaronder Frank De Winne. De groep was uitgenodigde door het European Space Agency (ESA) en Novespace na een vraag van de organisatie Rêves de Gosse (revesdegosse.fr). Geniet even van de gelukkige gezichten van deze toekomstige astronauten: www.youtube.com/watch?v=QvP8fd2W_6A

-Na meer dan negen jaar afwezigheid zal VLM Airlines vanaf 30 oktober opnieuw de route tussen Antwerpen en London City Airport gaan uitbaten. De vluchten zullen uitgevoerd worden met Belgische bemanningen en in België geregistreerde Fokker 50-vliegtuigen. Hun AOC is door het Sloveense Ministerie van Infrastructuur uitgereikt aan een dochteronderneming van SHS Antwerp Aviation die in Slovenië een vliegvergunning heeft gekregen, een vergunning die volgens de directie voor het hele Europese grondgebied geldig is. Uiteraard is de herstart van de VLM-route goed nieuws voor de Antwerpse luchthaven. 

Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur

Deze maand op Hangarflying.be

ARTICLE


Aérodrome de Namur: avenir assuré!

Guy sprak met Olivier de Spoelberch, gepassioneerd piloot en nieuwe eigenaar van het vliegveld van Namen. Guy beschrijft ook kort de geschiedenis van het vliegveld. 

ARTIKEL


Afscheid van een Tijger

De OO-EVE, de laatste Tiger Moth die als sleepvliegtuig dienst deed, vervoerde men van Schaffen naar Saint-Hubert. Luc Wittemans schreef het artikel. 

DATABASE


Museum Derde Regiment Lansiers, onderdelen vliegtuigen

In het Museum Derde Regiment Lansiers in Linter liggen enkele vliegtuigonderdelen van toestellen die op het grondgebied Linter zijn neergekomen. Dank aan Peter Vandevorst voor de tip. 

DATABASE


Graf Louis Calembert

Dominique Van Impe bezorgde ons informatie over twee graven in Saint-Hubert. Louis Calembert kwam in 1926 om het leven met een NiD 29 en rust op de lokale begraafplaats. 

ARTIKEL


De collectie van Michel Pont, vliegtuigen tussen wijnranken

Een luchtvaartmuseum tussen de wijnstokken, dat is een gedroomde locatie voor Frans. Hij bezocht het kasteel van Savigny-lès-Beaune en keek vooral naar de Belgische vliegtuigen.   

IMPRESSION


KB spotters day 2017

Jean-Pierre en Tom trokken naar de spottersdag van KB en kwamen terug met prachtige beelden. 

DATABASE


Monument voor noodlanding Waco SG-4

Jef Pets (www.lunak.be) meldde ons dat in Corsendonck nu een monument staat voor de noodlanding van een Waco-zweefvliegtuig. 

DATABASE


Graf François Goosse

SV-4-instructeur François Goosse, overleden in 1999, rust ook op de begraafplaats van Saint-Hubert. 

IMPRESSION


Dansen met de wolken

Peter vloog met de sierlijke, snelle en betaalbare Samba. Hij deelt in dit artikel zijn ervaring met onze lezers. 

DATABASE


Herdenkingsplaat voor bemanning Blenheim N6173

De bemanning van de Blenheim Mk.IV N6173 sneuvelde op 13 mei 1940 in Neerwinden, daar staat nu een gedenkplaat.

DATABASE


Graf SNETA-piloot Prosper George

Graven van SNETA-piloten zijn bijzonder zeldzaaam. Marcel Rosvelds bezocht in Elsene het graf van piloot Prosper George. 

DATABASE


Monument voor P-51 piloten 1st Lt Robert Homuth en Cpt Carroll McElroy

Wings of Memory onthulde in Zandbergen (Geraardsbergen) een monument voor twee P-51 piloten. 
Copyright © 2017 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Email Marketing Powered by MailChimp