Search This Blog

Saturday, 25 March 2017

[Hangar Flying vzw] Nieuwsbrief 114 - “Van kleine luchtvaart tot toezichthoudende spotters”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzwHangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Tegen begin 2018 moeten alle vliegtuigen uitgerust zijn met een radio die een separatie heeft van 8,33kHz tussen twee frequenties.  Tot 20% van de installatiekost voor een nieuwe radio zou worden terugbetaald door de Europese Gemeenschap  (Foto Tom Brinckman)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 114 - Maart 2017

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:

Hier adverteren
Luchtvaart kan een kostelijke bezigheid zijn. Door de strenge reglementering en veiligheidseisen worden een aantal zaken, die opgelegd zijn aan luchtvaartmaatschappijen en andere professionele operatoren, ook van toepassing op kleine luchtvaart. Zo moeten tegen begin 2018 alle vliegtuigen uitgerust zijn met een radio die een separatie heeft van 8,33kHz tussen twee frequenties. Momenteel is dit nog drie keer zoveel en door een verdere opdeling kunnen er meer frequenties opengesteld worden.

Het jammere is dat alle vliegtuigen (maar ook bv. voertuigen die over een airband radio beschikken) hieraan moeten voldoen. Zelfs een zweefvliegtuig of ULM, die enkel maar een radio aan boord heeft voor het eigen vliegveld moet bij een nieuwe installatie een 8.33-radio krijgen. Vliegtuigen die in gecontroleerd gebied komen of clubs die een unicom-frequentie hebben, moeten sowieso vanaf 1 januari 2018 omschakelen - een investering van meerdere duizenden euro voor de eigenaars.

Onlangs raakte bekend dat tot 20% van de kost van de installatie voor een nieuwe radio terugbetaald zou worden door de Europese Gemeenschap. Tegen de zomer zouden voor België meer details bekend raken over de exacte modaliteiten en we komen er dan zeker nog op terug. In België verrichtte de Koninklijke Belgische Aeroclub (KBAC) voorbereidend werk om de terugbetaling mogelijk te maken. Alle luchthavens, vliegtuigeigenaars, piloten en vliegclubs die hun radio's moeten aanpassen kunnen meer informatie vinden op http://833.iaopa.eu . Hier kunnen ze zich ook registreren voor de terugbetaling.

Op zaterdag 25 en zondag 26 maart vindt in Kortrijk Expo de eerste editie van de Skywonder luchtvaartbeurs plaats. De nadruk ligt op alles wat met 'kleine luchtvaart' te maken heeft, gaande van vluchtsimulatoren en opleidingen tot parachutesprongen en drones. Meer dan 50 exposanten hebben toegezegd. Je kan meer informatie vinden via www.skywonder.aero.

Op 23 februari stelde Brussels Airlines haar vierde 'logojet' voor. Na Rackham (2015), Magritte (2016) en Trident (2016) zal nu ook Amare het Europese luchtruim sieren. Deze vierde Airbus A320 van Brussels Airlines werd voorzien van de hashtag #SNtomorrowland, waarmee het thema van het vliegtuig ook meteen duidelijk wordt. Sinds 2013 wordt jaarlijks gedurende enkele weken promotie gemaakt op een of meerdere vliegtuigen voor het muziekfestival, met Amare zal deze sierlijke vogel de komende vijf jaar permanent te bewonderen zijn. Bekijk zeker de impressie die Guy maakte over de voorstelling van Amare aan de spotters.

Vorige maand stelde Brussels Airport haar concrete plannen voor om werk te maken van twee spottersterrassen en bijhorende parkeergelegenheid rond de luchthaven. De luchthavenuitbater koos de locaties op basis van de antwoorden op de enquête die ze vorig jaar lanceerde. Vrij zicht op de landingsbaan en een goede positie ten opzichte van de zon kwamen duidelijke als belangrijkste vereisten van de spotters naar voor uit de bevraging die door meer dan 1.700 enthousiastelingen werd ingevuld. Aan het vluchtelingencentrum 'Caricole' in Steenokkerzeel komt een ruim spottersterras met een uitbreiding van de bestaande parking. Ter hoogte van de kruising van banen 25L/07R en 01/19 wordt het speelbos uitgebreid met een terras voor de spotters en flink wat infotainment. Daarnaast zal de luchthavenuitbater een parking bouwen in Steenokkerzeel langs de Kortenbergsesteenweg om de spotters die deze locatie verkiezen, tegemoet te komen. Dat het initiatief gesmaakt wordt door meer dan alleen de Belgische spotters blijkt uit de reacties uit het buitenland. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje tot zelfs Zuid-Amerika.

De federale politie lanceerde begin maart ook haar Information Network Airport (INA). De politie vraagt hierbij aan de lokale spotters om mee een oogje in het zeil te houden op en rond de luchthaven van Zaventem en daarbij verdachte personen of situaties te melden op een centraal nummer.Kevin Cleynhens
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief 114 -

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Cockpits van
Jean-Luc Béghin

Frans had een uniek gesprek met een van de grote namen uit de (Belgische) stripwereld. Hij wist niemand minder dan Jean-Luc Béghin te strikken voor een interview over zijn boek 'Cockpits'. Hij verwerkte alles in een mooi en heel uitgebreid artikel.

DATABASE


Graf Onderluitenant-Vlieger André Verbeeck

Marcel Rosvelds meldde ons de locatie van de laatste rustplaats van Onderluitenant-vlieger André Verbeeck.

ARTICLE


VLAGES,
c'est du belge !

Jean-Pierre schreef een artikel over VLAGES, een speciale droptechniek van de Belgische C-130s.

DATABASE


Duitse oorlogsbegraafplaats

Van Lambert Derenette kregen we beelden van de Duitse oorlogsbegraafplaats in Recogne. We weten niet of dit ook de laatste rustplaats is van bemanningen. 

DATABASE


Kruis voor Kapitein-vlieger Yvan Stoffyn

Eddy Puype stuurde ons de locatie van een herdenkingskruis voor Kapitein-vlieger Yvan Stoffyn van 350 Sqn. 

IMPRESSION


Brussels Airlines et Tomorrowland dévoilent Amare

Guy trok deze maand naar Brussels Airport waar hij kennis maakte met Amare, de laatste nieuwe logojet van Brussels Airlines. Hij profiteerde van het mooie weer en kwam met een goed gevuld geheugenkaartje terug. U kan de foto's bekijken en tekst lezen in zijn impressie.

DATABASE


Monument voor F/O Gilbert A.E. Malchair en F/Sgt Roger H.L. Closon

Via Steven Volckaerts kregen we informatie en foto's van het monument voor F/O Gilbert A.E. Malchair en F/Sgt Roger H.L. Closon, in Engeland omgekomen met de Bristol Beaufighter Mk VI EL457.
Copyright © 2017 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium


[7sur7.be] : "La gueguerre belge à la con" profite aux aéroports étrangers"La gueguerre belge à  la con" profite aux aéroports étrangers
Pour Jean-Jacques Cloquet, l'administrateur délégué du Brussels South Charleroi Airport (BSCA), les aéroports de Charleroi et de Bruxelles ont un ...
Clip Better http://www.7sur7.be/7s7/fr/1536/Economie/article/de…
View Now

[BELGIUM AIR WAR RESEARCH] Je cherche des infos sur le lieu de crash de cet...

Message transféré - De : Philippe Save


  Philippe Save a publié dans BELGIUM AIR WAR RESEARCH .       Philippe Save 22 mars, 08:45   Je cherche des infos sur le lieu de crash de cet avion: Wellington X-3694 101Sqn 15/16/4/1942. C'est soit Luttre, Charleroi) soit Luttrebois, (Bastogne) Les aviateurs sont inhumé au cimetière de Charleroi.   J'aime Commenter Partager    
   
   Facebook
   
   
Philippe Save a publié dans BELGIUM AIR WAR RESEARCH.
   
Philippe Save
22 mars, 08:45
Je cherche des infos sur le lieu de crash de cet avion: Wellington X-3694 101Sqn 15/16/4/1942. C'est soit Luttre, Charleroi) soit Luttrebois, (Bastogne) Les aviateurs sont inhumé au cimetière de Charleroi.
J'aime
Commenter
Partager
   
   

Afficher sur Facebook
   

Modifier les paramètres d'e-mail
   
   
Facebook, Inc., Attention: Community Support, 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025
   --
Yves Duwelz

BelgianAviationNews
News about Aviation in Belgium and related subjects focusing on restoration and historic subjects.
Clip Betterhttp://www.Belgianaviationnews.be


Lu sur 7s7: Belgocontrol renforce sa collaboration avec son homologue luxembourgeois

Mail een vriend logo


Belgocontrol renforce sa collaboration avec son homologue luxembourgeois


Belgocontrol et son vis-à-vis luxembourgeois, ANA Lux, ont signé jeudi un accord de principe afin de poursuivre leur collaboration en matière de contrôle aérien, annonce Belgocontrol dans un communiqué. Actuellement, Belgocontrol gère déjà le ...
lisez l'article complet »
© 7sur7.be. Tous les droits réservés.


Event : 2017/03/01 - 2017/04/02] Carrefour de l'Air 2017 - Muséee de l'Air et de l'EspaceCarrefour de l'Air 2017 - Muséee de l'Air et de l'Espace
Evènement unique où des musées, associations et collectionneurs aéronautiques se rassemblent afin de partager leur passion et rencontrer le public.
Clip Betterhttp://www.museeairespace.fr/actualites/carrefour-d…
View Now

[Aerobuzz] L'escadrille Canadienne de Vimy s'est posée à LilleL'escadrille Canadienne de Vimy s'est posée à Lille - Aerobuzz
Le 9 avril 2017, le Canada commémorera le centenaire de la bataille de Vimy (Pas de Calais) et rendra hommage aux 11.285 soldats canadiens tués au cours de la Première guerre mondiale. Des répliques d'avions de(...)
Clip Betterhttp://www.aerobuzz.fr/culture-aero/lescadrille-can…
View Now[European Space Agency] : No obstacles for airports using satellites

Forwarded message - From: European Space Agency


13-03-2017 03:15 PM CET


Thanks to ESA, airports can now use satellites to identify and manage obstacles that could pose a risk to flight safety. 

You are subscribed to Telecommunications & Integrated Applications for European Space Agency.
Having trouble viewing this email? View it as a Web page.
This message has been sent by ESA Web Portal, ESRIN, 00044 Frascati (RM), Italy


[Brussels Airport ] Jubilee edition of the Brussels Airport Aviation Awards

Forwarded message  From: MEDIA Mailbox 


Jubilee edition of the Brussels Airport Aviation Awards
This year, Brussels Airport is celebrating the tenth anniversary of the Brussels Airport Aviation Awards. Once again, 10 airlines and partners received a special award during a sparkling evening event attended by 200 guests. The Brussels Airport Aviation Awards are presented in various categories to the airlines and partners that have distinguished themselves in the past year in network development and new routes, environment and safety, performance and punctuality.

Please find attached link to the our press releasesin English, Dutch and French.

Press Office: Brussels Airport Company – Corporate Communications – Tel. + 32 2 753 53 53 
Jubilee edition of the Brussels Airport Aviation Awards
 
This year, Brussels Airport is celebrating the tenth anniversary of the Brussels Airport Aviation Awards. Once again, 10 airlines and partners received a special award during a sparkling evening event attended by 200 guests. The Brussels Airport Av…
 
Clip Betterhttp://www.brusselsairport.be/pressroom/jubilee-edi…
 
View Now
  
Jubileumeditie Aviation Awards van Brussels Airport
 
Dit jaar viert Brussels Airport het 10-jarig jubileum van de Brussels Airport Aviation Awards. Opnieuw hebben 10 luchtvaartmaatschappijen en partners een bijzondere onderscheiding ontvangen tijdens een wervelende avond met 200 gasten. De Brussels A…
 
Clip Betterhttp://www.brusselsairport.be/pressroom/nl-be/jubil…
 
View Now
 


 
Dixième édition des Aviation Awards de Brussels Airport
 
Brussels Airport fête cette année le dixième anniversaire des Brussels Airport Aviation Awards. Dix compagnies aériennes et partenaires ont à nouveau reçu une distinction particulière lors d’une soirée trépidante comptant 200 invités. Les Brussels …
 
Clip Betterhttp://www.brusselsairport.be/pressroom/fr-be/dixie…
 
View Now
 


Vidéo : "FRENCH AIR FORCE 2016 MOVIE";

Yves Duwelz a partagé une vidéo avec vous sur YouTube :


©2017 YouTube, LLC 901 Cherry Ave, San Bruno, CA 94066, USA

[Zone Militaire] Lockheed-Martin compte vendre son avion F-35 à l'Espagne, la Belgique et la Suisse » Zone Militaire

Thx Philippe,
Message transféré - De : Philippe levecq > 
Lockheed-Martin compte vendre son avion F-35 à l’Espagne, la Belgique et la Suisse
 
Alors que l'avion de combat F-35 Lightning II a fait l'objet de vives critiques de la part du président Trump (un programme "hors de contrôle", avait-il d
 
Clip Betterhttp://www.opex360.com/2017/03/03/lockheed-martin-c…
 
View Now