Search This Blog

2018-04-18

[Hangar Flying vzw] Nieuwsbrief 127 - "Verlenging van de levensduur van de F-16 “naast de kwestie"

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw <



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
29 maart 2018. De Airbus A340-313 OO-ABA van Air Belgium voerde de eerste commerciële vlucht uit. De trip vertrok van Schiphol als SLM3004, ter vervanging van de A340-313 PZ-TCR van Surinam Airways. De opstijgende A350-900 van Cathay Pacific wordt waarschijnlijk de grootste concurrent van Air Belgium op de route Charleroi - Hongkong. (Foto Kevin Cleynhens)
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 127 - April 2018

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:



Hier adverteren
We starten met een belangrijk bericht voor onze lezers. Vanaf 25 mei 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, beter gekend onder de naam General Data Protection Regulation (GDPR). In een extra nieuwsbrief die u begin mei ontvangt, vragen we expliciet of u de nieuwsbrief verder wenst te ontvangen. Het zou natuurlijk spijtig zijn wanneer we daardoor lezers verliezen, maar we willen geen risico lopen en onze organisatie perfect doen aansluiten bij de nieuwe Europese regelgeving rond de bescherming van persoonsgegevens. Reageer snel op onze extra nieuwsbrief van mei.    

- Air Belgium kondigde al op 13 maart aan dat het de fel begeerde Air Operators Certificate (AOC) heeft bemachtigd. De eerste vluchten tussen Brussels South Charleroi Airport en Hongkong International Airport starten op 30 april 2018 en de ticketverkoop is inmiddels gestart (www.airbelgium.com). Air Belgium biedt vier directe vluchten per week aan met A340 (maandag, woensdag, donderdag en zondag met vertrek vanop Charleroi).

Air Belgium zal beschikken over een beginkapitaal van 20 miljoen euro, verdeeld over vijf Belgische en Europese meerderheids- en Aziatische minderheidsaandeelhouders. Niky Terzakis (vertegenwoordiger van 3T Management & Associates bvba met 19,9% van de aandelen) blijft de CEO van het bedrijf. Andere Belgische aandeelhouders zijn de Société Régionale d'Investissement de Wallonie nv (SRIW, 12,5%), de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij nv (FPIM, 12,5%) en Sabena Aerospace nv (5%). De Aviation Investment Holding (AIH) uit Hongkong bezit 49,9% van de aandelen.

Air Belgium organiseert op zaterdag 21 april 2018 twee kennismakingsvluchten voor het grote publiek. De inkomsten van de ticketverkoop gaan integraal naar Kom op tegen Kanker en Télévie. Air Belgium zoekt meer dan 250 passagiers die als eersten aan boord zullen stappen van zijn Airbus A340. Na de bagage-afhandeling (maximum 10 kg per persoon) stijgen de gasten om 11.00 uur op voor een drie uur durende vlucht over Europa. In de lucht gaan ze kennismaken met de volledige service van Air Belgium en ervaren ze hoe het zal zijn om met de maatschappij naar Hongkong te vliegen. Een tweede vlucht zal in de namiddag plaats vinden. Na de beide vluchten wordt aan de passagiers gevraagd om een tevredenheidsformulier in te vullen. "Voor Air Belgium en Brussels South Charleroi Airport is dit een grote test", zegt Niky Terzakis, CEO van Air Belgium. "Normaal is zo'n vlucht niet toegankelijk voor het grote publiek, enkel voor medewerkers en hun familie. Wij gaan voor een andere aanpak en horen graag de mening van de passagiers, gaande van de bagage-afhandeling en het inchecken tot de service aan boord." De tickets voor deze uitzonderlijke vluchten kosten 25 euro in economy class, 40 euro in premium class en 50 euro in business class, en kunnen worden geboekt op www.airbelgium.com/flytogether.

- Brussels Airlines start dit zomerseizoen met 26 nieuwe bestemmingen, de grootste netwerkuitbreiding in de geschiedenis van het bedrijf. De groei van het aanbod en vluchtfrequenties naar bestaande bestemmingen is voornamelijk te danken aan de integratie van de activiteiten, het inzetten van twee Airbus A320 toestellen van Thomas Cook Airlines Belgium en de nauwere samenwerking met tour operators Neckermann, Thomas Cook en Pegase. Natuurlijk worden ook de banden met Lufthansa verder aangehaald. Lufthansa Cargo zal vanaf 1 september 2018 de vrachtcapaciteit van Brussels Airlines op de markt brengen. De klanten van Brussels Airlines krijgen daardoor toegang tot het wereldwijde netwerk van Lufthansa Cargo. Klanten van Lufthansa Cargo zijn tevreden dat het vertrouwde routenetwerk wordt aangevuld met vooral Afrikaanse bestemmingen.

- Brussels Airport organiseerde de afgelopen weken drie ceremonies voor nieuwe luchtvaartverbindingen. Taarten, speeches, knippen van lintjes en watersaluut waren er voor Hainan Airlines (Boeing 787-8 Dreamliner) dat vluchten startte naar Shenzhen in het zuiden van China, Cathay Pacific (A350-900) vliegt naar Hongkong en Georgian Airways (Embraer 190) naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.

- Vanuit Antwerpen voegde VLM Airlines (Fokker 50) Birmingham toe aan haar netwerk. Vanaf 4 juni worden nog drie bestemmingen toegevoegd: driemaal per week naar Aberdeen in Schotland en vijfmaal per week naar de Duitse luchthavens Keulen-Bonn en Rostock (www.flyvlm.com). Ook een mooie route is de TUI-vlucht van Antwerpen naar Firenze in Italië, tweemaal per week (maandag en donderdag) met E190. Vanaf 28 juni zullen er wekelijks twee TUI-vluchten worden aangeboden tussen Antwerpen en het Zuid-Franse Toulon (www.tuifly.be).

- Op maandag 26 maart vond in het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) in Oostende de allereerste editie plaats van Aerojobs. Deze jobbeurs bracht zo'n 250 werkzoekenden en studenten Vliegtuigtechniek in contact met bedrijven uit de MRO-sector (Maintenance, Repair & Overhaul). "Een specifieke jobbeurs was nodig want de sector verwacht een verdubbeling van de 2 000 jobs in de komende twintig jaar", aldus Geert Keirens, projectmanager van Educavia en afgevaardigd bestuurder van het VLOC. Sinds 1 januari van dit jaar werken Vlaanderen en Nederland samen aan innovatieve en uniforme opleidingen voor luchtvaarttechnici binnen het Europees project 'Educavia - Education for Aviation'. "Vandaag zijn er slechts zes opleidingstrajecten voor Vliegtuigtechniek in Vlaanderen", zegt Jos Stroobants, voorzitter van het VLOC. "Nochtans zijn er in ons land heel wat bedrijven die ook internationaal meespelen, die nood hebben aan dergelijk specifiek geschoolde krachten. Daarom zijn we blij dat naast de werkzoekenden ook de 160 studenten uit de verschillende opleidingen vandaag aanwezig waren", aldus Jos Stroobants.

- Professor Herman Matthijs (UGent en VUB) noemde in Knack.be van 25 maart 2018 de verlenging van de levensduur van de F-16's "naast de kwestie" omdat de beslissing om nieuwe vliegtuigen te kopen al jaren geleden genomen was door het parlement, inclusief goedkeuring voor de uitgaven. Gewezen strafrechter Walter De Smedt reageerde op dit opiniestuk en schreef dat een gestemd budget zeker geen blanco cheque is, bij gesjoemel moet er worden gereageerd.

De Smedt heeft gelijk, in onze democratie mogen we frauduleus gedrag niet tolereren. Maar hebben de zelfverklaarde defensiespecialisten de parlementaire rapporten en de beslissingen uit het verleden wel grondig gelezen? Waren ze attent genoeg op het moment dat gekozen is voor de aankoop van nieuwe vliegtuigen en voor een allerlaatste upgrade van de F-16 voor de periode 2017-2023? Natuurlijk hadden we de F-16 nog langer kunnen laten vliegen dan 2023, maar die beslissing had lang geleden moeten genomen worden en niet in maart 2018. Een verdere verlenging van de levensduur was trouwens erg duur geweest. Onze piloten vliegen met de F-16 dikwijls in een vijandige omgeving. Willen we hen met een achterhaalde technologie laten opereren of investeren we in een krachtig maar duur wapen om correct te reageren, te verdedigen en te overleven? Past een eventuele keuze om te blijven vliegen met F-16 wel in de samenwerkingsakkoorden met onze partners?

De lekken in militair mailverkeer, die enkele bekwame luchtmachtofficieren hebben doen besluiten om tijdelijk een stap opzij te zetten, hadden duidelijk de bedoeling om de serene afhandeling van het moeilijke aankoopdossier af te remmen. Doorgaans worden daarvoor studierapporten aangehaald die ieder weldenkend privébedrijf zou maken om tot gefundeerde adviezen te komen. Misschien moeten we hier toch één kritische noot bijplaatsen. Hadden we jaren geleden niet de moed moeten hebben om onze nucleaire taken af te stoten maar wel de NAVO-norm voor ons defensiebudget te respecteren?


Frans Van Humbeek
Hangar Flying
Like Nieuwsbrief 127 - "Verlenging van de levensduur van de F-16

Deze maand op Hangarflying.be

ARTICLE


Belgocontrol recrute sur Liège et Charleroi

Belgocontrol is op zoek naar nieuwe luchtverkeersleiders voor Charleroi en Liège. Bob was aanwezig op de persconferentie en stelt vast dat de oproep inderdaad zeer belangrijk is voor deze luchthavens.

ARTICLE


L'avion gonflable était aussi – quelque part – une histoire belge…

Ooit gehoord van de ML Utility Mark 1? Het is een klein vliegtuig met een opblaasbare vleugel. Jean-Pierre beschrijft het werk van de Belgische luchtvaartingenieur Marcel Lobelle. 

DATABASE


Gedenksteen voor Rudolf Hans Bartsch Von Sigsfeld

De gedenkplaat voor ballonvaarder Bartsch Von Sigsfeld staat niet langer aan het Steen maar kreeg een minder populaire plaats toegewezen. 

ARTICLE


Eurowings A340-300 operé par Brussels Airlines

Een Airbus A340 van Brussels Airlines wordt ingezet voor Eurowings. Onze gastauteur Guy Van Herbruggen evalueerde de dienstverlening aan boord van de OO-SCW, tussen Düsseldorf en Wenen. 

IMPRESSIE


Aerosmurf wordt de vijfde Belgian Icon van Brussels Airlines

Brussels Airlines stelde voor de vijfde maal een Belgian Icon voor, dit keer sieren de Smurfen van tekenaar Peyo een A320. De impressie over het fotogenieke vliegtuig is van Kevin

DATABASE


Kunstcollectie

Het veilinghuis Campo & Campo veilde een groot aantal kunstwerken van Brussels Airport.

ARTIKEL


Sun, sea, STOL

Tussen 14 en 17 juni wordt op het strand van Knokke-Heist de Zoute AirTrophy STOL georganiseerd. Peter adviseert om snel in te schrijven voor dit uniek evenement. 

IMPRESSIE


Cathay Pacific verbindt Hongkong met Brussel

Sinds 25 maart vliegt Cathay Pacific viermaal per week tussen Brussel en Hongkong. Giovanni, duidelijk fan van de Airbus A350, was erbij toen het officiële lint voor de inhuldigingsvlucht werd doorgeknipt.

DATABASE


Monument slachtoffers aanslag 22 maart 2016, Brussels Airport

Op Brussels Airport staat nu een monument met de namen van de slachtoffers van 22 maart 2016.
Copyright © 2018 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Email Marketing Powered by MailChimp