Search This Blog

2018-06-15

[Hangar Flying vzw] Nieuwsbrief 129 - "Aankoop van een warbird wordt gezien als een waardevolle investering"

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
De Belgisch geregistreerde Hawker Fury FB.10 OO-ISS in de kleuren van de Iraakse Luchtmacht, gefotografeerd tijdens de Stampe Fly In op 12 mei 2018. (Foto Guy Viselé)
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 129 - Juni 2018

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:



Hier adverteren
het boek 'Cockpits' van de in de Verenigde Staten wonende Belg Jean-Luc Béghin hebben we al eerder besproken in Hangar Flying (zie artikel). In België heeft deze prachtige publicatie nog niet de verdiende aandacht gekregen. In Frankrijk echter krijgt de auteur wel de gepaste waardering. Van de Aéro-Club de France ontving Jean-Luc de prestigieuze Prix Alphonse Malfanti 2018, een prijs genoemd naar een Franse jachtpiloot uit WO1.

-Guy en Kevin bezochten de European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) in Genève en daar viel zeker wat Belgisch nieuws te rapen. Ze vernamen dat het Zwitserse Boschung Global (boschungglobal.com) en de Belgische FlyingGroup (www.flyinggroup.aero) nauw gaan samenwerken om piloten, luchtvaartliefhebbers én investeerders te helpen bij het aankopen en vliegen van een warbird. Volgens de directeurs van beide bedrijven, Paul Boschung en Bernard van Milders, is de groeiende markt van warbirds duidelijk aan het professionaliseren. Vroeger waren het vooral gepassioneerde piloten die zo'n historisch vliegtuig aanschaften en de operationele opvolging was niet altijd optimaal. De weloverwogen aankoop van een warbird, geschraagd door een deskundig project management, wordt nu gezien als een verstandige investering. De aankoopprijzen zijn vanuit het oogpunt van een investeerder relatief laag en de te verwachten winstmarges zijn aantrekkelijk.

België ziet het aantal warbirds op zijn luchtvaartregister trouwens flink toenemen. Het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) heeft dankzij een recent ingevoerde 'historische luchtvaartregeling' een belangrijke stap gezet om historisch belangrijke vliegtuigen toe te laten tot het Belgische luchtvaartregister (zie het KB gepubliceerd in het Staatsblad). In ons land hebben we bovendien de bekwame piloten en bedrijven die oldtimers vliegen en technisch ondersteunen.

De oud-wielrenner en tijdritkampioen Fabian Cancellara wordt brand ambassador voor FlyingGroup. De Zwitser was al een trouwe charterklant van FlyingGroup, hij sluit nu ook aan bij de formule voor een gedeeld eigenaarschap van een zakenvliegtuig.

Marcel Buelens, CEO van de luchthavens Antwerpen en Oostende-Brugge, had voor Flanders International Airports voor het eerst een stand op EBACE. Interessant is dat Oostende een gespecialiseerde terminal voor de zakenluchtvaart wil openen. De luchthaven doet daarvoor een beroep op het North Sea Aviation Center. De CEO is Jef De Kinder, gewezen militaire piloot en medestichter van Noordzee Helikopters Vlaanderen. Hun website is nog 'under construction' (www.nsac.aero). De werken aan de nieuwe terminal starten midden juni van dit jaar en moeten klaar zijn in maart 2019.

In het kader van EBACE willen we ook voormalig Formule 1-autocoureur Thierry Boutsen vermelden. U herinnert zich dat de man zich terugtrok uit de Formule 1 na een zwaar ongeval in Le Mans in 1999. Hij had toen al een vliegbrevet op zak en startte in Monaco een zaak als makelaar in vooral zakenvliegtuigen. Op EBACE vierde het team van Monegask Thierry Boutsen de 355ste transactie van een zakenvliegtuig. Hij had er ook een Airbus A319CJ en een Falcon 7X te koop staan. Interesse en wat centjes? Contacteer www.boutsen.com

-Op donderdag 17 mei konden we samen met Jan Van der Cruysse het glas heffen op de publicatie van het laatste deel van de Bling Bling-trilogie, boeken over twee diamantroven op internationale luchthavens. Jan is ons bekend als ex-woordvoerder van Brussels Airport. Zijn moorddadige romans met enkele geschifte personages spelen zich af van in de Antwerpse diamantwijk tot in de verste uithoeken van onze planeet. In zijn fictie is de luchtvaart nooit veraf en daar houden we natuurlijk van. Precies op de dag van de voorstelling sprak de correctionele rechtbank in Brussel achttien van de negentien verdachten vrij voor de diamantroof op Brussels Airport in 2013. De daders gingen toen aan de haal met een buit van 37 miljoen euro. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was. Fictie en realiteit liggen soms kort bij elkaar. Als debuterend auteur is Jan de winnaar van de Hercule Poirotprijs 2016, de Diamanten Kogel 2016 en de Schaduwprijs 2017. We brachten al eerder recensie over de boeken van Jan (zie trefwoord 'Boek'). Deze afsluiter van Bling Bling is perfecte zomerlectuur (Uitgeverij Angèle/Standaard Uitgeverij).

-Ondertussen blijft het bang afwachten of directie en piloten van Brussels Airlines hun meningsverschillen aan de onderhandelingstafel kunnen oplossen. Indien Brussels Airlines op een positieve manier wil geïntegreerd worden in de Lufthansa-groep, zal het voortreffelijke winstcijfers moeten voorleggen. Vakbondsacties ondermijnen duidelijk de minieme winstmarges en beleidsbeslissingen worden nu eenmaal genomen op basis van harde cijfers. De Duitse directie vergeet ondertussen dat ze in het verleden, binnen Lufthansa, ook belangrijke conflicten heeft gehad met hun vliegend personeel. De acties van het vliegend personeel zijn geen unicum bij Brussels Airlines en vragen om een snelle en correcte onderhandelde oplossing.

-Op zondag 3 juni 2018 steeg de Airbus A340 OO-ABB van Air Belgium op voor de eerste verbinding tussen Charleroi en Hongkong. Vlucht KF851 was een zogenaamde 'technische' vlucht, er waren maar een twintigtal passagiers aan boord. Voor Brussels South Charleroi Airport was het tevens de eerste regelmatige langeafstandsvlucht. De start van Air Belgium had wat vertraging opgelopen door het gebrek aan de nodige vergunningen. In de tussenperiode voerden de twee vliegtuigen chartervluchten uit voor derden. De officiële lancering van de eerste luchtverbinding tussen Charleroi en Hongkong vond plaats op woensdag 6 juni. De ceremonie werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit de politieke en economische wereld, waaronder verschillende ministers.
Eric Bauche, voorzitter van de raad van bestuur van Air Belgium: "Het is met veel trots dat we deze allereerste commerciële vliegverbinding tussen Brussels South Charleroi Airport en Azië feestelijk lanceren. Zowel onze mensen als die van BSCA hebben hier twee jaar lang keihard aan gewerkt en hebben verschillende hoofdstukken geschreven in ons verhaal. Hongkong is slechts de eerste etappe van ons parcours in China en we maken binnenkort nieuwe bestemmingen bekend."
Laurent Lévêque, voorzitter van de raad van bestuur van BSCA: "De komst van Air Belgium naar onze luchthaven illustreert onze wil om altijd vooruit te gaan. Dat we nu ook langeafstandsvluchten en intercontinentale kunnen bedienen, is een nieuwe mijlpaal voor onze luchthaven. De investeringen waartoe we ons hebben geëngageerd, onder andere in de verlenging van de landingsbaan en de verbetering van de infrastructuur waarin we passagiers ontvangen, dragen daaraan bij."

-Vanaf 14 juni is Knokke-Zoute International Airport (EBKZ) officieel geopend, voor het casino van Knokke. Ga zeker eens langs om de piloten aan het werk te zien tijdens de short take-off and landing (STOL) wedstrijd (www.hangarflying.eu/nl/content/sun-sea-stol).


Frans Van Humbeek
Hangar Flying
Like Nieuwsbrief 129 - "Aankoop van een warbird wordt gezien als een waardevolle investering" on Facebook

Deze maand op Hangarflying.be

BOEK


Boven de Wolken

Hendrik Schoebrechts, auteur en vice-voorzitter van het Histor Center AB Brustem, schreef een rijk geïllustreerd boek over ex-Rode Duivel Paul Van Essche. Lees de recensie van Frans.

IMPRESSION


27ème Stampe Fly In

Tijdens de 27ste Stampe Fly In had Jean-Pierre vooral oog voor een aantal merkwaardige nieuwkomers op het Belgische vliegtuigregister.

DATABASE


Brookwood Military Cemetery

In de database was Brookwood Cemetery (UK) al opgenomen met graven van Sgt Michaux en P/O Strauss-Leemans. Dankzij Steven Volckaerts is nu informatie toegevoegd ivm Lt Raymond Van de Poel.

ARTIKEL


Den Toren van Brasschaat

De vroegere verkeerstoren van Brasschaat is nu omgevormd tot een museum en natuur-informatiecentrum. Frans bezocht Den Toren en de omliggende terreinen.

DATABASE


V2-motor als Bevrijdingsmonument

Het V2-bevrijdings-monument staat nog altijd op een prachtige locatie in Merksplas.

DATABASE


Straalvogel van Jommeke

Als afsluiter een ludiek stukje luchtvaartkunst, een perfecte start voor een zomerdag met de kids aan de Belgische kust.

ARTICLE


Open Belgian Gliding Nationals 2018 ou les coulisses d'une compétition de vol à voile

Robert was twee dagen te gast op Saint-Hubert en brengt voor ons verslag uit van het Nationaal Kampioenschap Zweefvliegen.

DATABASE


MiG 15UTI Poolse Luchtmacht serial 613

In Neuville in de provincie Namen staat al vele jaren een MiG 15 van de Poolse Luchtmacht tegen de muur van een garage.

Nieuwsbrief ONTVANGEN? 


 

Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd? Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 
Copyright © 2018 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Email Marketing Powered by MailChimp