Search This Blog

2019-05-12

Nieuwsbrief SV-4B 2/2019

Forwarded message - De : SV-4B <



Bekijk de webversie
SV-4B Nieuwsbrief 2/2019
Met deze nieuwsbrief proberen we zoveel mogelijk informatie en foto's te verzamelen van het na-oorlogse Belgische opleidingsvliegtuig SV-4B. Foto's en informatie zijn dan ook steeds meer dan welkom, en worden gepubliceerd op onze SV-4B website. Door te klikken op de titel of de foto kom je op de pagina terecht. De nieuwsbrief verschijnt enkele keren per jaar.

Speciale tip voor gmail gebruikers :
Zorg er voor dat deze nieuwsbrief niet bij uw ongewenste reclame terecht komt. Versleep de nieuwsbrief van de tab Reclame naar de tab Primair (de persoonlijke inbox). Gmail vraagt dan of alle nieuwe e-mails met hetzelfde afzenderadres ook onder de tab Primair geplaatst moeten worden. Het gewenste antwoord hierop is natuurlijk: ja.
Na-oorlogse piloten uitrusting op SV-4B

Toen de SV-4B eind de jaren 40 in gebruik werd genomen was er geen vaste uitrusting voor de leerling piloten en instructeurs. Er werd in de eerste plaats gebruik gemaakt van bestaande naoorlogse RAF uitrusting (flight suit, C helm, H mic masker, seat parachute...). Later werd de uitrusting gebruikt die op dat ogenblik in voege was in de smaldelen.
Speciaal is wel dat een korte periode een blauwe (aangepaste para) Gueneau 202 helm werd gebruikt, samen met RAF mic masker en bril. Vandaar deze speciale pagina over de "pilot gear" in de jaren 50 en 60. Aanvullende informatie en foto's zijn uiteraard meer dan welkom.
SV-4B V45 met DH Gipsy Major motor

SV-4B V45  vloog oorspronkelijk met een Cirrus Major III motor. Deze werd later vervangen door een Gipsy Major motor waar de meeste SV-4B toestellen mee vlogen.
Na enkele ongevallen werd dit toestel uit dienst genomen in 1968. (met dank aan Christof Van Eeckhoudt voor de info en foto).
SV-4B V28 glider towing
Soms komen er opmerkelijke foto's aan de oppervlakte. Zo was geweten dat SV-4B V28 als sleeptoestel werd gebruikt bij de Belgische Luchtcadetten, maar er was geen foto van. Dank zij Christof Van Eeckhoudt kregen we deze opmerkelijke foto toegestuurd van de SV-4B V28 als sleeptoestel.
SV-4B V30 met canopy

De SV-4B toestellen vliegen regelmatig dan eens met of dan eens zonder canopy.
De laatste jaren kenden we de SV-4B V30 OO-MON zonder canopy. Het was ook leuk toen Freddy Fyen een foto stuurde waar dit toestel opnieuw was uitgerust met canopy begin 2019.
SV-4B V1
Ook uit de collectie van Christof Van Eeckhoudt deze oude foto van SV-4B V1. Opmerkelijk is dat het nummer nog niet groter op de romp staat en ook het 'pinguin' embleem' er nog niet op staat, en er waarschijnlijk nooit heeft op gestaan.
Dit toestel werd reeds afgeschreven in 1953 na een fatale crash in Koksijde waarbij Sgt. Linsmeau het leven liet.
SV-4B V23 artefact

Deze foto kwam Jozef Vandevorst per toeval hier tegen..
Deze organisatie ("Les Ailes de L'Exploit" nabij Tours (Fr)) heeft destijds enkele Stampe onderdelen, vleugels en rompen voor Guy Valvekens gerestaureerd, hiervoor zijn er oude vleugels en rompdelen naar daar verhuisd. O.a de oude beschadigde vleugel van V23. Voor de restauratie van de huidige V 23 zijn er minstens twee andere vleugels gebruikt van onbepaalde SV4's.
SV-4B V4 in vroeger jaren
Oude foto ons doorgestuurd door Christof Van eeckhoudt, van de SV-4B V4, momenteel vliegend met registratie OO-EIR en homebased op EBAW. Dit toestel heeft reeds een lange geschiedenis achter de rug, overleefde enkele ongevallen en werd erkend als vliegend cultureel erfgoed. 
SV-4B V6
Een mooie foto van SV-4B V6. In 1975 had dit toestel een categorie 5 ongeval (zonder slachtoffers) op EBZR waardoor het werd afgeschreven en de resten te koop gesteld. Na 1977 is er geen informatie meer over wat met onderdelen van dit toestel gebeurde.
Alle informatie over dit toestel is dan ook meer dan welkom.
SV-4B V31 tijdens opleiding

Een toestel met een zeer korte levensduur was ook SV-4B V31. Na een laatste crash in 1957 werd het wrak in 1977 opgekocht door Gerrit Titeca die onderdelen gebruikte voor andere SV-4B restauraties. Dit is een toestel waar zeer weinig foto's van bestaan. Op deze foto staat piloot Guy Van Eeckhoudt. Vandaar dat deze oude foto zeer welkom was.
SV-4B V18 no canopy

Er bestaan weinig foto's van SV-4B V-18 (OO-GWD) zonder canopy. Dit is één van de foto's van dit toestel in die configuratie en kleuren.
Na zijn lang static verblijf in het Stampe museum is dit toestel intussen weer in vliegwaardige toestand.
Bezoek onze website
www.sv4b.be
D. De Quick
.
Laposta e-mailmarketing


--