Search This Blog

Friday, 2 August 2019

[Hangar Flying] Nieuwsbrief 142 - "Lufthansa brengt Brussels Airlines onder in de premiumgroep Network Airlines"

Forwarded message - De : Hangar Flying vzwHangarflying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Twee camera- en één relay-helikopter met opschriften van France TV Sport waren begin juli welgekomen gasten op het vliegveld van Grimbergen. De Eurocopter Ecureuils schoten natuurlijk beelden van de Tour de France. (Foto Frans Van Humbeek)
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 142 - Juli 2019

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:

de Red Bull X-Alps (www.redbullxalps.com) is een race tussen Salzburg en Monaco. De deelnemers mogen zich enkel te voet of met een parapente verplaatsen. Om het extra lastig te maken zijn er onderweg enkele verplichte keerpunten te nemen, waaronder de 3.000 meter hoge Titlis. Landgenoot Thomas de Dorlodot (www.thomasdedorlodot.com) deed dit jaar voor de zevende keer mee, en is er voor het eerst in geslaagd om nét binnen de tijd te finishen. Dit is op zich al een hele prestatie, want van de 32 deelnemers raakten er maar 10 tot in het prinsdom aan de Middellandse Zee! De tijd is sowieso minder belangrijk. Iedereen die op 12 dagen bijna 500 kilometer doorheen het hooggebergte stapt, en daarnaast nog ongeveer 1.700 kilometer met een paraglider aflegt verdient heel veel respect!

-Nog zin in meer avontuur? Waarom niet een reis naar Groenland met een eenmotorig toestel? Sam 'Zoute Air Trophy' Spurdens organiseerde in juni een trip naar dit ruwe land. Door een goede omkadering en relatief korte vliegafstanden (onder andere door brandstof te voorzien op verlaten vliegvelden) was deze gebeurtenis binnen het bereik van VFR piloten met 'normale' Cessna's of andere clubtoestellen.
Te oordelen naar de foto's op hun facebookpagina (www.facebook.com/groups/166455640667547/?ref=bookmarks), is dit iets wat op de bucket list van iedere piloot moet staan. Er is in ieder geval al sprake van een volgende editie.

-Een welgemeende proficiat voor onze webmaster Tom Brinckman. Een foto die hij maakte van de D-day formatievlucht boven België werd geselecteerd als winnaar van de fotowedstrijd georganiseerd door Defensie (foto nummer vier in https://myalbum.com/album/ia3suktpJ4VQ).

-Guy Viselé bezorgde mij op 20 juni 2019 een foto van het opstijgen op Brussels Airport van de Airbus A320-214 OO-SNN in de kleuren van Eurowings. Dat beeld leek mijn vermoeden te bevestigen dat Lufthansa doorzette met de integratie van Brussels Airlines in de lagekostentak Eurowings. Natuurlijk merkten we dat SN er alles aan deed om zich niet als een lagekostenmaatschappij te profileren. Bovendien kon Eurowings door de strijd om marktaandeel maar povere financiële resultaten voorleggen. Drie dagen na het nemen van de foto kwam Belga met het bericht dat Lufthansa zijn Belgische dochter in de premiumgroep Network Airlines zal onderbrengen, zoals Lufthansa zelf, Austrian Airlines en Swiss. Die aankondiging kwam als een verrassing. Eurowings zal zich voortaan louter concentreren op korte vluchten binnen Europa. Wat het precies betekent voor Brussels Airlines is nog onduidelijk. Lufthansa zou in het derde kwartaal met een nieuw plan komen voor Brussels Airlines en je kan er nu al donder op zeggen dat de Duitsers zullen focussen op hogere winstcijfers. 

-Volgens www.belgiandefencenews.be en Belga zullen op 21 juli drie F-16-gevechtsvliegtuigen de hemel boven Brussel kleuren met de nationale driekleur. Dat doen ze voor het eerst in hun veertigjarige geschiedenis. Op de basis Kleine-Brogel werden al enkele tests uitgevoerd met de vliegtuigen en rookmachines. Vroeger was deze taak weggelegd voor de ondertussen uitgefaseerde Fouga Magister en Alpha Jet.

-Het wielrennen vind ik niet direct een aantrekkelijke sport. Je moet al veel lef hebben om dat tijdens de Ronde van Frankrijk op digitaal papier te zetten. Maar toegegeven, diezelfde legendarische Tour de France én 'onze' wielerheld Eddy Merckx kunnen onvoorwaardelijk rekenen op mijn grote bewondering en respect. Tijdens een zomerse babbel klaagde mijn buurman steen en been over de helikopters van France TV Sport die het vliegveld van Grimbergen een tweetal dagen als thuisbasis gebruikten. De luchtbeelden van 'de koers' vond hij dan weer schitterend, … begrijpen wie begrijpen kan. Redactieleden voerden aangename gesprekken met heli-camerateams en Hangar Flying brengt in augustus een artikel over dit hoogtechnologische filmwerk waarin ook België pionierswerk heeft verricht.  

-Als bachelorproject aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent (KASK) draaide Mattias Bavré (24) deze negen minuten durende documentaire over het vliegveld van Grimbergen, met het accent op de bijzondere vliegtuighangars. De film Aérodrome (met Nederlandstalige onderschriften) is een vlucht tussen heden en verleden en een ode aan het modernisme. Dank zij het geloof in vernieuwing na de Tweede Wereldoorlog ontstonden innoverende constructies, zoals de ronde vliegtuigloodsen van Grimbergen. Verwacht geen technische uiteenzetting, wel mooie artistieke beelden van een jongeman met een eigen kijk op de luchtvaart. Bekijk hier de film https://vimeo.com/347055655

-Asco (www.asco.be), het Zaventemse bedrijf dat vliegtuigonderdelen maakt voor onder meer Boeing en Lockheed Martin, kent sinds 7 juni maar al te goed de betekenis van malware, cybercriminelen die de systemen versleutelen en dan losgeld vragen. Volgens Asco is er geen geldsom betaald om de systemen terug aan de praat te krijgen. Computerexperts onderzochten de vier getroffen productiesites, vooral om er lessen te trekken uit de manier waarop de criminelen te werk gaan. Asco kwam in 2018 in Amerikaanse handen en levert onderdelen voor de F-35, genoeg redenen voor de autoriteiten om de aanslag op het bedrijf met argusogen te volgen. Een maand na de cyberaanval konden alle werknemers van Asco terug aan de slag.

-Het vliegveld van Liernu, dat eind mei zijn dertigste verjaardag vierde (www.hangarflying.eu/2019/05/liernu-lulmodrome-fete-ses-trente-ans/), blijft zorgen voor controverse. Op donderdag 6 juni 2019 vond een informatievergadering plaats over de mogelijke verhuis van het vliegveld van Liernu naar het achttal kilometer noordelijker gelegen Thorembais-les-Béguines, een deelgemeente van Perwez. Volgens La Libre Belgique waren de inwoners van Perwez, die talrijk aanwezig waren op de meeting, niet echt enthousiast over de komst van een ULM-vliegveld in hun landelijke gemeente. De verantwoordelijken van Liernu benadrukken in hun project nochtans dat bevolkte zones niet zullen overvlogen worden. Wordt vervolgd.  

-Na bijna een kwarteeuw trouwe dienst en 16.199 vlieguren heeft de Luchtcomponent op 2 juli 2019 afscheid genomen van zijn Dassault Falcon 900B CD01 (ex G-BTIB, F-WWFB). Het toestel dat plaats bood aan twaalf passagiers werd hoofdzakelijk gebruikt voor vluchten met de koninklijke familie en ministers. In maart 1995 was het in dienst genomen wegens de grote vraag naar VVIP trans-Atlantisch luchttransport. De Luchtcomponent kijkt nu uit naar een partner om de trans-Atlantische vluchten over te nemen.

Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief 142 - "Lufthansa brengt Brussels Airlines onder in de premiumgroep Network Airlines" on Facebook

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Belgische PPL-student koos voor vliegopleiding met Spaanse discipline

Een PPL behalen aan een Spaanse vliegschool verloopt een tikkeltje anders dan hier in België. Onze landgenoot en gastauteur Thomas Cruysberghs doet vanuit Valencia het verhaal van zijn opleiding.

ARTIKEL


Vijftien jaar formatieteam
The Victors

Het demoteam The Victors heeft vijftien kaarsjes uitgeblazen. Reden genoeg voor Tom voor een interview met enkele Victors en een terugblijk op enkele topmomenten van het team. 

ARTICLE


Les Piper de la Libération

Philippe Mordant wil de bevrijding herdenken op locaties die tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdelijk gebruikt werden als landingstrips voor Piper Grasshoppers, Aeronca's, Austers, Stinsons, enz. Jean-Pierre sprak met Philippe en geeft ons meer details over zijn boeiend project.

PATRIMONIUM


Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster JA960 OF-E van 97 Squadron

Dankzij de gemeente Kelmis, vaderlandse verenigingen en Hangar Flying, werd de informatie aangepast op het monument voor de bemanning van Lancaster JA960 OF-E van 97 Squadron.

PATRIMONIUM


9/11 en Article 5 Memorial

Het '9/11 en Article 5 Memorial' bij de NAVO doet ons denken aan de terreuraanslagen van 11 september 2001.

PATRIMONIUM


Graf van P/O George H. Barnett – 432 Sqn RCAF Halifax VII NP812 QO-T

Op het gemeentelijk kerkhof van Jemeppe-sur-Sambre rust P/O George H. Barnett, bommenrichter bij 432 Squadron RCAF, gesneuveld op 30 december 1944. De informatie werd grondig bijgewerkt.

ARTIKEL


Des ballons et des Ailes, luchtvaart voor het hele gezin

Frans trok eind juni naar de gezellige ballonmeeting in het Henegouwse Le Rœulx. Hij ontmoette er zowel jeugdige dronepiloten als wat oudere monumenten van de Belgische ballonvaart. 

ARTICLE


Saint-Hubert, aérodrome en fête 2019

'Aérodrome en fête' is een jaarlijks luchtvaartfeest op het vliegveld van Saint-Hubert. Jean-Pierre was er twee dagen en schreef een verslag over dit succesvol evenement.

ARTICLE


RSAB 2019 à
Matagne-la-Petite

Zowel Jean-Pierre als Manu genoten van de samenkomst van de Réseau du Sport de l'Air Belgique (RSAB) in Matagne-la-Petite. Het is fijn om in zo'n kameraadschappelijke sfeer gesprekken aan te knopen met piloten en zelfbouwers, tussen Pou du Ciel en andere vliegende pareltjes.  

PATRIMONIUM


Monument en graven van de slachtoffers van het bombardement van Namen op 18 augustus 1944

Informatie werd bijgevoegd over het monument en de graven van de slachtoffers van het bombardement van Namen op 18 augustus 1944.

PATRIMONIUM


Gedenkplaat voor de bemanning van Halifax II JD371/KN-O van 77 Sq

Op het monument voor de gesneuvelden van de gemeente Clavier staat een gedenkplaat voor de bemanning van Halifax II JD371/KN-O van 77 Sq.

PATRIMONIUM


Herdenkingskruis voor bemanning Fairchild
C-119G Flying Boxcar CP 19

In het Duitse Veckerhagen staat sinds september 2018 een herdenkingskruis voor de gesneuvelde bemanning en para's van de C-119 CP 19.

ARTICLE


Les Belges au Bourget

Guy brengt verslag uit van het 53eSalon International de l'Aviation et de l'Espace in Le Bourget. Hij heeft vooral aandacht voor de deelname van de talrijke Belgische luchtvaartbedrijven.

ARTICLE


Le premier trophée Ernest Demuyter décerné à Patrick Libert

De eerste trofee Ernest Demuyter werd op 29 juni 2019 uitgereikt aan ballonvaarder Patrick Libert. Jean-Pierre was aanwezig op de plechtigheid en geeft ons wat achtergrondinformatie. 

ARTICLE


Florennes-Cerfontaine flying days 2019

Jean-Pierre schreef een verslag over de Florennes-Cerfontaine flying days 2019, toch wel een zeer geslaagde formule van vliegshow op twee vliegvelden.  

PATRIMONIUM


WGC Belgrade Cemetery

Informatie over het CWGC Belgrade Cemetery werd grondig bijgewerkt.

PATRIMONIUM


Plaque commémorative 2nd Lieutenant Alexander William Mac Hardy (pilote) et le Lieutenant William Alexander Rodger

In Hees (Bilzen) staat al sinds 2003 een gedenkteken voor de bemanning van Halifax V EB255/IP-P van 434 RCAF Squadron.

PATRIMONIUM


Gedenkteken voor de bemanning van Halifax V EB255/IP-P van 434 RCAF Sq

In Hees (Bilzen) staat al sinds 2003 een gedenkteken voor de bemanning van Halifax V EB255/IP-P van 434 RCAF Squadron.
Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Copyright © 2019 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp