Search This Blog

Sunday, 16 July 2017

Hangar Flying vzw : Nieuwsbrief 118 - “Luchtvaart sterk promoten blijft bijzonder belangrijk voor de werkgelegenheid”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzwHangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Op donderdag 29 juni 2017 startte op Brussels Airport de afbraak van de twee Airbus A310 van de Luchtcomponent (CA-01 en CA-02). De CA-02 werd volledig verschroot, van de romp van de CA-01 bleven na een week enkel nog drie cabinesecties over. (Foto Kevin Cleynhens)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 118 - Juli 2017

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:

Hier adverteren
aandachtige lezers merkten op dat de Fly In van Zoersel (Oostmalle) niet vermeld stond in ons overzicht, mea culpa. Deze gratis Fly In gaat door op EBZR tijdens het weekend van 19 & 20 augustus, dus het weekend na de Fly-In van Schaffen. Meer info op www.ebzr.be. Hangar Flying zal zeker aanwezig zijn op de sympathieke Tailwheel Meet in Overboelare op 5 en 6 augustus, ook een datum om in uw agenda te prikken (meer info op www.tailwheelmeet.com).
-Dankzij een gezamenlijke inspanning van de European Federation of Light, Experimental & Vintage Aircraft (EFLEVA), de Vereniging Vlaamse MotorVliegclubs (VVMV) en de Belgische luchtvaartautoriteiten, hoeven door amateurs gebouwde vliegtuigen en bepaalde historische vliegtuigen geregistreerd in een lidstaat van de Europese Conferentie voor de Burgerluchtvaart (ECAC,) geen speciale vergunning meer aan te vragen om over Belgisch grondgebied te vliegen. De vrijstelling geldt voor 30 dagen per kalenderjaar. Het Koninklijk Besluit, gepubliceerd op 21 juni 2017, werd van kracht op 1 juli 2017.
-Een grote speler als SABCA gaat nu ook diensten leveren voor de sterk groeiende drone-markt. Als locatie wordt vooral gekeken naar DronePort, een stukje van de voormalige militaire luchtmachtbasis van Brustem dat specifiek bestemd is om activiteiten rond commerciële vluchten met drones te ontwikkelen. Ook Charleroi blijft belangrijk voor hun drone-markt. Volgens SABCA CEO Thibauld Jongen is de beslissing een logisch vervolg op de ervaring die het bedrijf heeft met vliegtuigen en helikopters.
-In juni 2014 implementeerde Belgocontrol de eerste Continuous Descent Operations (CDO)-procedure op Brussels Airport, in nauwe samenwerking met Brussels Airlines, TUI fly, Thomas Cook Airlines, DHL, Singapore Airlines Cargo en Brussels Airport. Bij een CDO volgt een vliegtuig een constant dalende lijn met zo weinig mogelijk tussenhoogtes en een minimaal motorvermogen, waardoor minder brandstof verbruikt wordt en minder geluidshinder optreedt. Drie jaar later worden de groene landingen almaar frequenter, ondanks de complexiteit en dichtheid van het Belgische luchtruim. Tijdens de piekuren is het minder eenvoudig om CDO-landingen uit te voeren, door de beperkingen verbonden aan een vlot en veilig luchtverkeer. In 2016 werd maar liefst 70% van de landingen op Brussels Airport uitgevoerd na een CDO-daling.
-In een vorige nieuwsbrief hebben we de crowdfunding van Flying Doctors-piloot Anthony Caere al vermeld. Het is opmerkelijk hoe zo'n internetcampagne voor het goede doel massa's mensen weet te mobiliseren om gul centen te storten. De campagne passeert nu al de kaap van 155.000 euro. Anthony Caere stortte in april van dit jaar met zijn Cessna 206 neer in het Congolese Virunga-park, waar hij sedert een paar jaar patrouilleert tegen stroperij. Ondertussen is hij hersteld en hij is vastbesloten om terug te gaan vliegen in het park. Anthony: "Een vliegtuig is heel belangrijk voor Virunga. We hebben de afgelopen jaren dankzij ons vliegtuig het leven kunnen redden van ruim vijftien rangers. Bovendien hebben de dagelijkse vliegtuigpatrouilles een enorm positief effect op de olifantenpopulatie, want het voorbije anderhalf jaar viel geen enkele olifant meer ten prooi aan stroperij." Je moet snel zijn om het project van Anthony nog te steunen, de actie loopt af op 16 juli https://nl.ulule.com/missievirunga/
-Tijdens de tweejaarlijkse luchtvaartbeurs van Le Bourget maakte de Belgische Sonaca 200 op 19 juni een eerste vlucht op de luchthaven van Charleroi. Het betrof Flight Test Aircraft 2, geassembleerd bij Sonaca in Gosselies (www.sonaca-aircraft.com). De vliegtesten, die vier maanden zullen duren, starten in België en worden vervolgens voortgezet in het Zuid-Franse Avignon.
-Aan de ingang van de 15 Wing in Melsbroek werd een staartstuk van een C-130 onthuld als blikvanger (zie ook onze database) Ondertussen mogen de C-130 van 15 Wing weer vliegen nadat ze ongeveer een maand aan de grond waren gehouden voor controles na technische problemen. Op 25 juli 1972 landde de eerste C-130 van de Belgische Luchtmacht op Melsbroek, 45 jaar geleden. De toestellen vliegen in veeleisende omstandigheden, technici leveren prachtig werk bij het onderhoud. De opvolgers van de C-130, zeven Airbus A400M-toestellen, worden niet voor eind 2019 verwacht.
-Brussels Airport was in 2015 goed voor 35.081 jobs, tot die vaststelling kwam de Nationale Bank van België. Voor 2015 gaat het om 17.767 directe en 17.314 indirecte jobs. De studie gaat ook gedetailleerd in op de andere Belgische luchthavens en hun gerelateerde activiteiten. Voor wat het vrachtverkeer betreft, moet Brussel nog altijd Luik laten voorgaan, dat 56 % van het volledige Belgische cargoverkeer voor zijn rekening neemt. De Waalse luchthavens herstelden in 2015 van een kleine dip het jaar voordien. De werkgelegenheid op de Belgische luchthavens gaat er, net zoals de totale toegevoegde waarde, op vooruit, met Luik en Brussel op kop. Nog volgens dit onderzoek stelde de luchtvaartsector in België in 2015 62.528 mensen tewerk (VTE, VolTijds Equivalenten.) Het volledige persbericht kan je hier inkijken: www.nbb.be/nl/artikels/perscommunique-working-paper-324. Luchtvaart sterk promoten, hoe kleinschalig het initiatief ook is, blijft bijzonder belangrijk voor de werkgelegenheid. Groei in de luchtvaart creëert namelijk jobs, voor zowat alle niveaus van opleiding.

Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief 118 -

Deze maand op Hangarflying.be

ARTICLE


Les Belges au Bourget

Guy volgde Le Bourget 2017 van op de eerste rij. In zijn artikel heeft hij vooral aandacht voor de belangrijke Belgische aanwezigheid op de tweejaarlijkse professionele luchtvaartbeurs. 

IMPRESSIE


Friends of Speedy

Gastauteur Guido Bouckaert was erbij toen Dirk Desplenter, nu helemaal aan het einde van zijn vliegcarrière, een vlucht in een Mustang kreeg aangeboden. 

DATABASE


Vliegtuig in metaaldraad

Op de gevel van een woning in Diegem hangt dit vliegtuig in metaaldraad. Bedankt Dirk Tavernier voor de tip.

DATABASE


Book of Remembrance, Navigator Sgt Adolf van Melckebeke, Mosquito NF.30 MT489 ZK-X

Navigator Sgt Adolf van Melckebeke, gesneuveld op 9 februari 1945, wordt ondermeer herdacht in het Britse Castle Camps.

ARTIKEL


ULM Goetsenhoven

Veel stiller gaat het er aan toe op het vliegveld van Goetsenhoven. Manu en Frans brachten een bezoek aan de lokale ULM-club.  

IMPRESSIE


Ursel Avia: props, jets en airliners

Met Ursel Avia wil Vliegclub Ursel de luchtvaart in al zijn aspecten tonen aan de wijde regio. Tom was zowel aanwezig op de sunset photo shoot als op het evenement van zaterdag. Ursel mag inderdaad fier zijn op zijn vliegveld! 

DATABASE


Standbeeld
Para-Commando
'Me and my Pal'

Dit kunstwerk is een Para-Commando monument dat Dirk Tavernier fotografeerde in Sint-Lambrechts-Woluwe.

DATABASE


Monument voor de bemanning van de Lancaster III LL810 BQ-K

Op zondag 28 mei 2017 onthulden de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk en de burgemeester van Lichtervelde een monument voor de bemanning van de Lancaster III LL810 BQ-K.

LIVRE


Mirage M5 B: le livre des superlatifs!

Volgens Jean-Pierre is het door de Mirage Pilots Association gepubliceerde boek 'MIRAGE M5 B, The unique story of the Mirage M5 B in the Belgian Air Force' een voltreffer. Meer info in deze boekbespreking.

IMPRESSION


TWM organisé par
la 1ère Escadrille
à Florennes

Jean-Pierre keerde terug van Florennes met een boeiend verslag van de Tactical Weapons Meet. De beelden bij de tekst zijn zowel van Jean-Pierre als van Tom.

DATABASE


Graf Robert Goldschmidt

De wetenschapper Robert Goldschmidt ligt aan de basis van de Belgique-luchtschepen. Marcel Rosvelds vond de laatste rustplaats van Goldschmidt in Evere.

DATABASE


Vertikaal staartvlak
C-130H CH-02 als blikvanger

Op 27 juni 2017 is het verticaal staartstuk van de Hercules CH-02 als blikvanger onthuld aan de ingang van de 15de Wing in Melsbroek
Copyright © 2017 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium