Search This Blog

2015-12-18

Hangar Flying vzw Nieuwsbrief 99 - “Een beetje minder privacy in ruil voor meer veiligheid”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Begin december bracht het vierde prototype van de Airbus A400M een blitzbezoek aan Melsbroek. De machine kwam uit Sevilla en vertrok enkele uren later naar Toulouse. (Foto Kevin Cleynhens)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 99 - December 2015

 

Vrienden van de luchtvaart,

onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Aviationshop
In de nasleep van de aanslagen in Parijs en de crash van de Russische Airbus in de Sinaï-woestijn, is het delen én opslaan van de passagiersgegevens in een stroomversnelling gekomen. Vanaf 2018 zullen luchtvaartmaatschappijen verplicht worden de gegevens van hun passagiers door te spelen aan de EU lidstaten. In dit Passenger Name Record (of kortweg PNR) staan een aantal basisgegevens over de passagier die de EU wil betreden of verlaten. Zo zullen onder andere de naam, het reistraject, de betaalwijze van het ticket, enkele reis of heen-en-terug, … voor een periode van vijf jaar opgeslagen worden. De analyse van deze gegevens kunnen de orde- en veiligheidsdiensten helpen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad of het terrorisme. Het voorstel, dat deze maand werd goedgekeurd door de bevoegde commissie in het Europese Parlement, moet in februari 2016 nog wel gestemd worden in het volledige parlement, maar door de recente opflakkering van het terrorisme op Europese bodem lijkt dit slechts een formaliteit. De lidstaten hebben dan twee jaar om een werkend systeem op poten te zetten. Bedenkingen over de privacy van de 'onschuldige' burger worden onder druk van een wanhopige schreeuw om meer middelen in de strijd tegen terrorisme en zware criminaliteit onder de mat geveegd.

In het zuiden van het land kan de luchthaven van Charleroi aanvangen met de bouw van hun nieuwe terminal T2. Het project van om en bij de 20 miljoen euro moet de luchthaven toelaten 3 miljoen bijkomende passagiers per jaar te ontvangen. In 2014 maakten bijna 6,5 miljoen passagiers gebruik van Brussels South Charleroi Airport. Volgens de luchthavenuitbater is de huidige infrastructuur ontoereikend, voornamelijk tijdens de eerste ochtendpiek tussen 6u30 en 8u30. De uitbreiding omvat bijkomende incheckbalies, security checkpoints, inschepingsdeuren en bagagebanden, maar ook een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. De streefdatum voor de opening van de nieuwe T2 is Pasen 2017.

De lage olieprijzen merken we niet alleen aan de pomp, maar ook aan de resultaten van de luchtvaartmaatschappijen. Zo kijkt Brussels Airlines volgens haar CEO Bernard Gustin voor het eerst in zes jaar naar een positief eindresultaat. De brandstofprijzen, die een groot deel van de kosten van een luchtvaartmaatschappij uitmaken, daalden met maar liefst 60% tegenover juni 2014. De International Air Transport Association (IATA), een commerciële belangengroep van luchtvaartmaatschappijen, berekende dat de Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de grootste winst per passagier boekten met 19,5 euro. Het Europese gemiddelde schommelt rond de 8 euro. Volgens IATA ligt de rentabiliteit van de luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten en de Golfstaten rond de 7,25 euro, maar kan die regio wel rekenen op groeicijfers van 10% of meer. Europese groeicijfers worden voor 2015 op 3,9% geschat en die zullen in 2016 toenemen tot 6,2%, met de grootste groei uit Turkije.

In juni bracht Frans een artikel over Louis de Monge, ontwerper van de Bugatti 100P. Een replica heeft ondertussen een testvlucht uitgevoerd. Een tweede druk van het boek 'The Bugatti 100P record plane' van de Nederlandse auteur Jaap Horst is nu beschikbaar bij www.bugattipage.com


Kevin Cleynhens
Hoofdredacteur
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Open Atelier bij
Kurt Basslé

Frans en Tom trokken naar (luchtvaart)kunstenaar Kurt Baslé in Brugge. Onder de indruk van de kwaliteit en het detail van de kunstwerken (én met enkele leuke cadeautips voor de feestdagen) kwamen ze terug met voldoende materiaal voor een artikel.

ARTICLE


L'APOC, un nouvel outil de gestion des opérations aéroportuaires

Guy bezocht het Airport Operations Center (APOC) op Brussels Airport. Hij pende een artikel neer over het nieuwe kloppende hart van de luchthaven.

DATABASE


Infobord B-24 'Pale Ale'

Nabij het monument voor de Gordon-crew in Dergneau onthulde de burgemeester op 11 november 2015 een informatiebord, in aanwezigheid van heel wat jonge belangstellenden. Philippe Vanderdonckt zorgde voor de beelden.

ARTIKEL


Een nieuwe Sea King... om te slopen

Tom maakte een mooi artikel over de aankomst van een 'nieuwe' Sea King voor de Luchtcomponent op de basis in Koksijde. Hoewel die helikopter twintig jaar jonger is dan onze Sea Kings, is het overschilderen en gewoon in dienst nemen is geen optie.

impressiE


Gezonde verzamelwoede
bij BAPA

Manu maakte tijdens de opendeurdag van BAPA enkele mooie beelden van de indrukwekkende collectie van de Belgian Aviation Preservation Association. Hij voorzag de beelden van tekst en goot dit alles in een impressie.

Database


Herdenkingspaneel voor F/S Paul H. Decroix

Op 3 november 2014 werd in het Nederlandse Moerdijk een informatiebord onthuld voor de Belgische RAF-piloot F/S Paul Decroix. Dank aan Willem van Dranen.

ARTICLE


Philip Avonds, un pilote talentueux à l'échelle 1/1, 1/9, 1/4.5 et…

Jean-Pierre sprak met Philip Avonds. Deze voormalige luchtmachtpiloot ruilde ondertussen de zware straaljagers en helikopters van de luchtmacht op schaal 1:1 voor radiogestuurde modellen op iets kleinere schaal. Jean-Pierre vulde aan met enkele foto's uit zijn uitgebreid foto-archief en schreef een artikel over deze gepassioneerde piloot.  

BOEK


Whitley Z6569-MHS & zijn bemanning

Jos Punie publiceerde een vlot geschreven boek over de crash van de Whitley Z6569 MH-S op 19 augustus 1941 in Vliermaalroot (Kortessem.) Frans vindt dit zorgvuldig uitgegeven boek zeker een aanrader en maakte er een boekbespreking van.

DATABASE


Kalibreerschijf

Van Tom Oliviers kregen we foto's van de uitgegraven kalibreerschijf van Mortsel-Deurne. 
Copyright © 2015 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium