Search This Blog

2012-03-16

Space : Een ballon naar de grenzen van de ruimte

Dankje Dirk


Forwarded message From: Dirk De Quick
Date: 2012/3/16
Subject: Een ballon naar de grenzen van de ruimte




Een ballon naar de grenzen van de ruimte

Geschreven door  ESA
BallonvluchtJongeren uit binnen- en buitenland de kans geven actief aan ruimtevaart te doen… Daarom sturen het Sint-Pieterscollege in Jette en het KMI op 15 maart voor de tweede keer een ballon naar de grenzen van de ruimte. Het initiatief vindt plaats in samenwerking met het European Space Education Resource Office (ESERO), ESA's educatieve project dat ook een Belgisch luik heeft. ESERO neemt de logistiek voor haar rekening, het KMI verzorgt de ballonvlucht en het Sint-Pieterscollege staat als projectleider in voor de integratie van de experimenten.

Lang werk

De ballon kreeg de naam Asgard 2 naar de naam, in de Noordse mythologie, van de plaats waar de goden wonen. Een eerste vlucht vond plaats op 28 april 2011. Een jury onder leiding van de eerste Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout selecteerde uit talrijke inzendingen negen projecten van secundaire scholen uit Willebroek, Dilsen, Anderlecht, Elsene en Jette, maar ook uit Groot-Brittanië en Spanje. Er zijn ook twee basisscholen geselecteerd uit Bergen en uit Schellebelle. Het laatste team werkt zelfs samen met een basisschool uit Zambia. Over de technologische en wetenschappelijke experimenten werd heel ernstig nagedacht en er werd weken- en soms maandenlang aan gewerkt. Er vliegen onder meer twee stralingsdetectoren, een 3D-magnetometer, licht- en gassensoren en sensoren voor de meting van temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid mee.

Grote educatieve waarde

Alle teams van het secundair onderwijs komen een paar dagen voor de vlucht samen in het Planetarium in Brussel om de missie voor te bereiden. Ze stellen er hun project voor aan de andere deelnemers en installeren hun apparatuur aan boord van een kleine capsule die met de ballon meevliegt. Een dergelijke stratosfeerballon haalt zonder grote kosten een hoogte van 30 kilometer, weliswaar veel lager dan de officiële grens van de ruimte op 100 kilometer, en nog veel minder dan het internationaal ruimtestation ISS dat op pakweg 400 kilometer boven onze hoofde ronddraait. Maar toch heeft men op 30 kilometer al het grootste deel van de atmosfeer onder zich, is de hemel zoals in de ruimte zwart en is de bolvorm van de aarde al goed zichtbaar. Dat dergelijke projecten grote educatieve waarde hebben werd in het verleden al vaak bewezen. En ook professionele onderzoekers hebben interesse. Een onderzoekster van de Universiteit van Münster in Duitsland komt naar Brussel om met deze ballonvlucht te onderzoeken hoe de omstandigheden die aan de grenzen van de ruimte heersen DNA kan beïnvloeden of beschadigen.  Projecten als Asgard zijn bijzonder belangrijk om jongeren te motiveren voor hogere studies in de zogenaamde STEM-faculteiten (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Want hieraan heeft onze maatschappij meer dan ooit nood.

Meer informatie:
eds@sint-pieterscollege.be Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.