Search This Blog

2015-02-21

Hangar flying : Nieuwsbrief 89 - “3.500 jongeren (en ouderen) dromen van job als luchtverkeersleider”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw 



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
www.hangarflying.be
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 89 - Februari 2015

 

Vrienden van de luchtvaart,


onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Aviationshop
Luchtvaart is voor eenieder die ermee in aanraking komt een beetje dromen. Naast piloten heeft luchtvaart natuurlijk ook heel wat dromers nodig die met beide voeten op de grond blijven. Bijna 3.500 kandidaten schreven zich in bij Belgocontrol om deel te nemen aan de selectieproeven voor luchtverkeersleider. De leeftijd van de kandidaten schommelt tussen 16 en 66 jaar, iets wat op zich opmerkelijk genoemd kan worden. De lage diplomavereisten (diploma hogere middelbare school) worden gecompenseerd door doorgedreven praktische en psychosociale proeven. In september, na deze grondige screening, beginnen twaalf lucky few aan hun tweejarige opleiding.

Het Vakantiesalon en de Association of Belgian Travel Organizers (ABTO) pakten aan de hand van de Vakantiebarometer uit met goed nieuws voor de luchtvaart. Voor de maanden april – december 2015 boekten de Belgen al 300.000 vakanties meer (12 miljoen tegenover 11,7 miljoen in 2014) dan in dezelfde periode vorig jaar. De Belgen gaan niet enkel meer, maar ook vaker op vakantie. Frankrijk blijft topfavoriet, maar Spanje en Griekenland (lees: vliegvakanties) bevestigen zich als favoriet van de Belgische vakantieganger.

Op 11 februari 2015 nam Brussels Airport afscheid van OE-LMP, de A310-322 (cn 410) die sinds 2006 deel uitmaakte van het decor van de luchthaven. Het leeggemaakte karkas werd in iets meer dan een halve dag tot een hoop schroot herleid en afgevoerd naar de handelaar in oude metalen.

Dezelfde dag stelden Belgocontrol en Brussels Airport de website www.batc.be voor. Op de website kan je niet alleen het historische, actuele en verwachte baangebruik op de nationale luchthaven volgen, je kan er ook de metingen van de geluidsposten opvragen. Rond de luchthaven werd een net van 21 meetpunten opgebouwd, waarvan de informatie nu ook meteen door het grote publiek geconsulteerd kan worden. Net zoals populaire tracking applicaties, die toelaten om de vliegtuigen te volgen, kan je op de website ook terecht om de effectief gevlogen vluchtroutes te raadplegen, die gebaseerd zijn op de radargegevens die door Belgocontrol ter beschikking gesteld worden. Om veiligheidsredenen zit er echter een vertraging van 60 minuten op de gegevens.

De besparingen bij Defensie kwamen in eerdere nieuwsbrieven al uitvoerig aan bod, maar stilaan worden de besparingsinspanningen ook concreet. Zeven van de resterende 20 Agusta A109s (van de oorspronkelijke bestelling van 46 toestellen in 1988) zullen in de eerste helft van 2015 (hopelijk tijdelijk) in opslag geplaatst worden op de basis van Beauvechain.

Na het lezen van de nieuwsbrief en de artikels en impressies willen we ook even aandacht vragen voor de site www.ltavn.be, een initiatief van de in Canada wonende Belg Pierre Gillard. Ondanks het feit dat de man in Canada woont heeft hij het hart voor Belgische (militaire) luchtvaart op de juiste plaats!
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Vucht herdenkt
de vlieger

Frans trok samen met Manu naar Vucht waar op 10 januari 1940 een Messerschmitt Bf 108 neerstortte met aan boord de invasieplannen voor de Lage Landen van het Duitse leger. 75 jaar later werd dit herdacht aan het monument dat hiervoor werd opgericht.

ARTICLE


Ailes de la contrebande en Belgique

Jean-Pierre dook in zijn fotoarchief en kwam terug met enkele mooie beelden en een nog veel mooier verhaal over smokkelwaar in België. 

DATABASE


Gedenkteken voor Flying Officer Arthur Patiny

In oktober 2014 onthulde men in Burgess Hill (Groot-Brittannië) een gedenkplaat ter ere van Flying Officer Arthur Patiny, in de regio waar zijn Spitfire op 12 juli 1944 neerstortte. Dank aan Frederic Avery voor de foto's. 

Artikel


Dirk Kerkhof

Het oog van Tom viel op een schaalmodel van een Fouga Magister. Wist hij veel dat de eigenaar van het model dit kleinood kreeg als beste leerling-piloot uit zijn promotie. Het eerste deel van het verhaal van Dirk Kerkhof was het resultaat van deze ontmoeting. Volgende maand brengt Tom een vervolg.

BOEK


From Night Flak
to Hijack

Frans las de memoires van Reginald Levy, de RAF en Sabena piloot die boordcommandant was van de OO-SJG, een Boeing 707-329 van Sabena die op 8 mei 1972 gekaapt werd door terroristen. Het boek werd begin dit jaar uitgegeven door Alex L. Schiphorst, de jongste kleinzoon van Levy.

DATABASE


Gedenkteken voor
de bemanning
van Halifax LK629

Nina Vanwonterghem maakte er ons attent op dat in Aartselaar lang een informatiebord over de crash van Halifax LK629 en zijn bemanning heeft gestaan. Het bord is verdwenen, maar men ondernam stappen bij het gemeentebestuur om een nieuw bord te plaatsen.

ARTIKEL


Een mooie
toekomst voor vliegveld Wevelgem

Januari is traditioneel de maand waarin de champagnekurken knallen en de nieuwjaarsrecepties elkaar aan sneltreinvaart opvolgen. Tom ging maar al te graag in op de uitnodiging van de Kortrijkse Airport Community. 

IMPRESSIE


Spotting 2014

Kevin, Giovanni en Guy brengen een vervolg op de impressie van vorige maand waarin enkele interessante bezoekers op Antwerpen en Brussels Airport getoond werden. Deze maand ligt de nadruk op Liège Airport en toestellen uit het voormalige Oostblok, aangevuld met nog enkele interessante bezoekers in Brussel.

DATABASE


Monument voor RAF en Luchtafweer

Steven Volckaerts stuurde ons foto's van het verplaatste monument voor RAF en luchtafweer in Doel.
Copyright © 2015 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp