Search This Blog

2011-09-15

Hangar Flying - Nieuwsbrief 48 - September 2011

 The monthly delivery of marvels from our friends of Hangarflying

---------- Forwarded message ----------
From: Hangar Flying <info@hangarflying.be>
 
 Nieuwsbrief 48 - September 2011

Vrienden van de luchtvaart,

Open Monumentendag Vlaanderen stond op 11 september in het teken van 'Conflict'. Er waren zeer veel sites te bezoeken die deel uitmaken van ons luchtvaartpatrimonium. We hebben er lukraak enkele uitgekozen. Ze bewijzen hoeveel mensen wel begaan zijn met ons luchtvaarterfgoed, de interesse is enorm.

In mei 1944 werd het rangeerstation van Hasselt en zijn omgeving zwaar gebombardeerd. In het natuurgebied De Tommelen bleven heel wat bomkraters gevrijwaard. Het domein kon bezocht worden met een gids. In het gemeentehuis van Tremelo opende een tijdelijke tentoonstelling over de toestellen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente zijn neergestort. In de Hoevestraat werd een gedenksteen onthuld voor de B-17  'SO-G' van 384 BG/547 BS. In de Veldonckhoeve in Tremelo liep een kleine tentoonstelling over de Funkmessstellung Meise die op de terreinen van deze hoeve geïnstalleerd was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel alle fundamenten van de radarinstallatie Meise zijn ondertussen verdwenen.  Burgerschuilkelders openden hun gepantserde deuren in ondermeer Denderleeuw en onder de oude brandweerkazerne in Kortrijk. In Ursel werd aandacht besteed aan de restanten van het vroegere oorlogsvliegveld. In Asse-Relegem werd de vroegere luchtmachtkazerne Cdt Serge Eckstein voor het publiek geopend, daar was de beschermde ballonloods een grote publiekstrekker. In Sint-Amandsberg was er de tentoonstelling 'Luchtschip ontploft boven Gent'.

Tijdens de Open Monumentendag gingen onze gedachten ook naar Georges Lecomte (°25 januari 1944) die overleed op 18 augustus 2011. Georges was een gepassioneerd luchtvaartliefhebber. Hij had de zeldzame gave om zijn kennis ook te willen delen met iedereen die zijn hulp nodig had.

Georges was o.a. aanwezig bij de onthulling van het monument in Perk (Adj Vl Hilaire Thesin en Adj Vl Guillaume Paquay) en bij de herdenking in Berg (Boeing 707, OO-SJB). Hij was als een van de eersten betrokken bij het peterschap van luchtvaartgraven op het Schoonselhof. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van projecten waar we op zijn expertise hebben beroep gedaan. Informatie checken met Georges was voor Hangar Flying een vanzelfsprekendheid, hij was voor ons dé autoriteit wat militaire luchtvaartgeschiedenis betreft. De database www.luchtvaarterfgoed.be bleef hij permanent volgen en we kunnen moeilijk beschrijven hoe belangrijk zijn bijdrage wel was. Aan Georges denken we met veel respect en dankbaarheid terug.

Georges had ons te kennen gegeven dat zijn gezondheidstoestand snel verslechterde. Wat het luchtvaarterfgoed betreft, bleven we hem op de hoogte houden. Onze laatste mail naar Georges dateert van donderdag 18 augustus, de dag van zijn overlijden. De familie van een overleden helikopterpiloot dankte ons omdat het graf was opgenomen in de database. Die dankbetuiging hebben we overgemaakt aan Georges, hij had ons immers de gedetailleerde informatie bezorgd. We zullen hem hard missen.

Jan bezocht het Dornier Museum in Friedrichshafen, hij was duidelijk onder de indruk. Frans en Paul gingen langs bij helikopterpiloot 'Jay-Jay' Joostens in Boortmeerbeek, eigenaar van een Robinson R-44 en een Bell 47. Guy was aanwezig op een eerste informatiesessie over de Belgian Air Force Association, een vereniging die de tradities en de spirit van onze Belgische Luchtmacht zal in ere houden. Jean-Pierre had een uitgebreid gesprek met de Rode Duivels in Beauvechain.

Frans volgde de inhuldiging van het monument en de gedenkplaat voor Kolonel Vlieger SBH Remi 'Mony' Van Lierde DFC in Overboelare. Op het gemeenteplein van Zaventem ging Kevin kijken naar een kleurrijk bloementapijt voor Sabena. Hangar Flying heeft ook belangstelling voor de 'kleine luchtvaart'. Peter staat in zijn artikel even stil bij de komst van de Light Sport Aircraft in Europa. Guido en Jan trokken naar de airshow van de West-Vlaamse modelvliegclub WVLAC in Moorsele. Jean-Pierre heeft in zijn impressie lof voor de Kiewit Historic Days 2011. Kevin schoot prachtige beelden van de negende Oldtimer & Warbird Fly In in Zoersel. 
Hangar Flying.

ARTIKELS


Live to Fly in
Boortmeerbeek


LSA zijn geland
in Europa!


ARTICLES




IMPRESSIES








IMPRESSIONS