Search This Blog

2012-08-28

Aide demandée - Hulp gevraagd Crash Dag Hammerskjold Congo 1961

Forwarded message From: VTB Secretary 


From Karel Vervoort :
karel.vervoort@telenet.be - 0477 459 026


In Zweden is er net een commissie van juristen samengesteld om nog maar eens de waarheid trachten te achterhalen i.v.m. het ongeval en de dood van Dag Hammerskjold, Secretaris Generaal van de UN tijdens de eerste "mislukte" peacekeeping operatie van de UN in Congo, op 17 september 1961.

Mijn Zweedse vriend André Thiria (ex adjunct Zweedse ambassadeur in Brussel, België) en ikzelf trachten nu een einde te maken aan de onzinnige beschuldigingen van de Belgen in o.a. het zgn neerhalen van de DC6 door een Fouga Magister uit Kolwezi of nog andere "conspiracy theories" en te bewijzen dat het wel degelijk om een bemanningsfout ging.

Graag had ik toegang gehad tot de documenten in het bezit van sommige leden van de VTB  over dit ongeval, o.a. een copie van het officieel UN onderzoek naar dit ongeval, en vooral ook de foto's en kaart van de exacte plaats van het ongeval. Verder de naderingsprocedures voor het vliegveld van Ndolo/Kinshasa (beacon let down en visual approach chart). Hetzelfde voor het vliegveld Ndola in Noord-Rhodesia toen, nu Zimbabwe. Elke getuigenis, document, foto van de crash en crashsite zijn uiterst welkom.

Cdt Hubert Van Bever heeft me in 1975 verteld dat hij ooit deel uitmaakte van de UN ondezoekscommissie, en dat het voor hem duidelijk was dat het een crew error betrof, hetgeen men nu CFIT, controlled flight into terrain noemt. En hij gaf me een aantal verbale bewijzen. Helaas heeft Hubert ons al lang verlaten voor zijn laatste vlucht. Weet hier iemand nog meer over?

Ziet u een mogelijkheid om me die toegang en eventueel hulp hierbij te bezorgen?

Hartelijk dank bij voorbaat

Karel Vervoort

--------------------------------------------------------------------

En Suède, une commission de juristes vient d'être mise sur pied pour une fois de plus essayer de faire toute la lumière sur l'accident et décès le 17 Sep 1961 de Dag Hammerskjold, Sec Gen ONU, au moment de la 1e opération de peacekeeping "ratée" au Congo.

Avec mon ami André Thiria, nous essayons de mettre fin à l'accusation des Belges qui auraient abattu le DC6 avec un Fouga de Kolwezi et autres théories de conspiration en démontrant qu'il s'agit en fait d'une erreur de l'équipage.

Qui possède des documents d'époque pouvant nos aider dans nos recherches ?  Dont e.a. une copie du rapport officiel de l'ONU, des photos et carte de l'endroit exact du crash; les procédures d'approche des aérodromes de N'Dolo/Kinshasa (beacon let down & visual approach chart). Idem pour Ndola en Rhodésie du Nord à l'époque, maintenant Zimbabwe. Chaque témoignage est le bienvenu. 

Le Cdt Hubert Van Bever m'a dit en 1975 qu'il a fait partie de la commission d'enquête UN et que pour lui, c'est une erreur de l'équipage, clair et net, ce qu'on appelle maintenant CFIT, controlled flight into terrain. Hubert nous a malheureusement quittés pour son dernier vol.


Merci d'avance,
Karel Vervoort