Search This Blog

2012-09-16

Hangar Flying Nieuwsbrief 60 September 2012

The best aviation websine in Belgium





Nieuwsbrief 60 - September 2012


Vrienden van de luchtvaart,

-knappe filmen en fantastische mensen zijn inspiratiebronnen voor een internationaal publiek. De Britse regisseur Tony Scott overleed op 19 augustus 2012 in Los Angeles. De 68-jarige Scott genoot vooral bekendheid om zijn film Top Gun. Hij werd op 21 juni 1944 in North Shields (noordoost Engeland) geboren als zoon van een RAF-piloot. We herinneren ons wel dat Top Gun in de tachtiger jaren een kassucces was. Niettegenstaande de vele fouten die in de prent waren geslopen hebben we er in onze jonge jaren toch van genoten. Samen met The Right Stuff was Top Gun een cultfilm die de American way of life ophemelde, geef toe dat hij ook in luchtvaartmiddens bijzonder werd gesmaakt. Dramatisch was natuurlijk het ongeval van Arthur ‘Art’ Scholl. De 53-jarige Art verongelukte op 15 september 1985 met zijn Pitts tijdens het maken van filmopnames voor Top Gun. Hij was zeer gerespecteerd onder vliegers. Top Gun zijn we nog eens gaan bekijken, de pellicule heeft natuurlijk plaats gemaakt voor een disc. Wat een fantastische beelden van de Fighter School op het Marine Corps Air Station Miramar (California, USA), knappe muziek (Great Balls of Fire, You’ve lost that loving feeling, …) en topacteurs als Tom Cruise. Regisseur Scott en vlieger Art Scholl blijven verder leven in de herinnering van vele luchtvaartliefhebbers.

Marinepiloten stonden in Top Gun centraal. Neil Armstrong, een voormalig marinevlieger, zette op 21 juli 1969 als eerste mens voet op de maan. Hij overleed op 25 augustus 2012 en kreeg een begrafenis op zee. Denk even terug aan uw nachtelijke televisieavond over de maanlanding, aan de zwart-witte TV-beelden van Armstrong die het laddertje afdaalde om voet op de maan te zetten. Ik weet nog heel precies waar ik zat die avond, hoe de spanning ook in de familiekring te snijden was. Die onscherpe televisiebeelden zijn onvergetelijk en hebben niet alleen Amerikanen maar ook vele Belgen geïnspireerd om de stap te zetten naar een carrière in lucht- of ruimtevaart. De crew van Armstrong droeg de droom van de Amerikaanse natie met zich mee maar inspireerde onze hele planeet. De Belgische ruimtevaarders Dirk Frimout en Frank De Winne verklaarden in de pers hoe bezield ze waren door de man die de eerste stap op de maan zette.

Armstrong zelf was een piloot met een klein ego maar al zijn collega’s waren het erover eens dat hij de beste man was voor de job. Armstrong is er altijd heel bescheiden bij gebleven, het was een piloot met klasse. Een goodwill tour bracht de bemanning van Apollo 11 in oktober 1969 ook naar België. Commandant Neil Armstrong, Lunar Module-piloot Edwin ‘Buzz’ Aldrin en Commandomodule -piloot Michael Collins werden ontvangen door wijlen Koning Boudewijn.

-enkele vrijwilligers van de voormalige School Licht Vliegwezen (SchLtAvn- ELtAvn) van de Landmacht kregen op het vliegveld van Brasschaat, van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis een degelijk lokaal ter beschikking voor het opbouwen van een herdenkingszaal.
Het gaat om het voormalig leslokaal van de vluchtsimulator in de hangar I21 -lokaal 6. Tegen eind 2013 willen de actieve vrijwilligers een mooie tentoonstellingsruimte inrichten ter herinnering aan het oudste Belgisch militair vliegveld, aan het Licht Vliegwezen met in het bijzonder de School Licht Vliegwezen, alsook aan de Koninklijke Aeroclub van Brasschaat (KACB) en de inzet van de Puma- helikopter van de Rijkswacht. Uiteraard steunt Hangar Flying dit initiatief. Alle hulp is welkom (archiefstukken, helpende handen, een financiële bijdrage,...) Voor meer info: victor.brulez@telenet.be

Zoals beloofd in de vorige nieuwsbrief heeft Kevin een impressie online gezet over de Fly In van Schaffen. De Poncelet Fly In in Hoevenen hadden we al lang op de agenda van Hangar Flying gezet. Zo’n kleinere maar originele manifestaties zijn schitterende initiatieven. De Poncelet Fly In kon ons duidelijk bekoren, Kevin en Peter maakten hierover een impressie. Tom ging naar Koksijde om te zien hoe hulpverleners en defensie hun hulp aan de natie organiseren en welk (vliegend) materiaal ze daarvoor inzetten. Vrijdag 14 en zondag 16 september is het vliegveld van Sanicole - met de 36ste editie van de airshow - weer het doel voor menig luchtvaartliefhebber. Tom zal zijn lenzen ondermeer richten op de Saab J37 Viggen, Royal Jordanian Falcons, O'Brien's Flying Circus en een B-52 Stratofortress. Kevin en Guy stonden de Boeing B787 Dreamliner ‘Africa First’ van Ethiopian Airlines op te wachten op Brussels Airport. Enkele dagen na het verschijnen van de nieuwsbrief volgen de impressies van de Dreamliner en Sanicole.

Jean-Pierre werd in het museum van Vroege Vogels in Kiewit rondgeleid door Jean-Marie Baerts. Tijdens hun opendeurdag bezocht Guy ‘White Bison’, het mooie museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de basis van Bierset. Frans en Paul brachten een bezoek aan Zwartberg. Daar werden ze ontvangen door Toon en Thea Jacobs, een sympathiek echtpaar met een vloot van maar liefst dertien vliegtuigen. Paul en Frans sprongen even binnen op het Grimbergse vliegveld en kregen te horen dat dit het eerste Belgische vliegveld was waar de groene brandstof UL 91 kan getankt worden, een primeur dus.

Hangar Flying




******
RTIKELS




ARTICLES




IMPRESSIES