Search This Blog

2012-11-06

Space Ruimteweer


Forwarded message From: Dirk De Quick



Van morgen tot vrijdag verwelkomt het Paleis van Academiën in Brussel de specialisten van het ruimteweer. Ze maken er een stand van zaken op van de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen op het vlak van de relatie zon-Aarde, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.

De relatie met onze ster laat zijn invloed zowel in de ruimte als op onze planeet gelden. Sinds 2004 is de jaarlijkse "European Space Weather Week" (ESWW) een heuse Belgische traditie geworden, die dit jaar aan zijn negende editie toe is. De conferentie brengt zowat 300 onderzoekers, gebruikers en andere geïnteresseerden in het ruimteweer in contact met alle mogelijke aspecten ervan: van puur onderzoek tot praktische toepassingen.

België en Europa hechten zeer veel belang aan het ruimteweer, omdat onze snel evoluerende hoogtechnologische maatschappij steeds kwetsbaarder wordt voor de effecten ervan, zegt ESA. België is dan ook een van de belangrijkste deelnemers aan het ruimteweerprogramma van het Europese Ruimtevaartbureau.

Internationale impuls
De conferentie stelt het luik ruimteweer van het programma "Space Situational Awareness (SSA)" centraal. ESA wil aan SSA een sterke internationale impuls geven door er een permanente operationele dienstverlening van te maken met inzet van alle mogelijke middelen op de aarde en in de ruimte.

De bedoeling is de verschijnselen in de ruimte in de gaten te houden die een risico vormen voor de goede werking van satellieten en infrastructuur op onze planeet. Het ruimteweer is er daar een van.

Het Federaal Wetenschapsbeleid neemt voor 4,5 miljoen euro deel aan SSA.
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1528310/2012/11/04/Deskundigen-buigen-zich-in-Brussel-over-het-ruimteweer.dhtml