Search This Blog

2012-11-13

TV Show : Canvas MemoTV : 13 november 20123:15 uur : Sabena, op gouden vleugels

Thx Jules !

Forwarded message From: Jules Tielemans



Hallo Yves,
Nog een interessant programma op TV:
Canvas MemoTV : 13 november 2012 om 23:15 uur  : Sabena, op gouden vleugels


Groetjes,
jules


Sabena, op gouden vleugels (1973)
De gerestaureerde documentaire film gemaakt naar aanleiding van 50 jaar Sabena.
Op 7 november was het 11 jaar geleden dat Sabena, onze nationale luchtvaartmaatschappij, failliet ging. MeMotv zocht en vond in het archief Op gouden vleugels uit 1973. De film was echter dermate aangetast, dat uitzenden geen optie was. Maar dat was buiten de VRT-restauratiespecialisten gerekend. Zij hebben er opnieuw een blinkende reportage van gemaakt, die wij u met trots aanbieden.
Op gouden vleugels behandelt 50 jaar Sabena-geschiedenis, met uniek historisch beeldmateriaal. We maken kennis met een bedrijf dat avontuurlijk en succesvol start, maar na de dekolonisatie van Belgisch Congo in 1960 in een financieel debacle terechtkomt. De luchtvaart wordt gedemocratiseerd en chartermaatschappijen voeren een bikkerharde concurrentie.
De Belgische nationale luchtvaartmaatschappij wordt intussen geacht zowel maatschappelijke als economische belangen te dienen. Ze wordt opgevorderd voor luchtbruggen tijdens de Congo-crisis, en allerlei internationale hulpacties. Tegelijk moet ze vertrouwen en prestige uitstralen. De film volgt enkele Sabéniens, airhostessen en piloten, in hun stijlvolle en luxueuze werkomgeving, met de spotlights op de uniformen en de exotische bestemmingen.
Ook toenmalig directeur Goossens wordt geïnterviewd. Hij waarschuwt -anno 1973- voor het financiële moeras waar de maatschappij in terechtgekomen is. De rest is geschiedenis. In 2001 gaat Sabena roemloos ten onder. De droom op gouden vleugels is voorgoed  voorbij.
VRT heeft alles in het werk gesteld om mogelijke rechthebbenden te contacteren. Indien je toch nog meent eventuele rechten te hebben, kun je contact opnemen met de redactie via memotv@canvas.be.