Search This Blog

2013-10-15

Nieuwsbrief 73 - "Een Stemme doet mijn hart sneller slaan"

Thx Hangar Flying ;-)

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
www.hangarflying.be
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 73 - Oktober 2013



Vrienden van de luchtvaart,


onze sponsors:

Aviationshop
-de afgelopen maand konden luchtvaartliefhebbers weer zeer interessante én gezellige evenementen bezoeken, denk maar aan de opendeur van de 15 Wing en de luchthavendagen van Kortrijk-Wevelgem. Onze agenda blijft zich maar vullen met aanraders. Ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap opent het Von Karman Instituut (VKI) in Sint-Genesius-Rode zijn deuren op zondag 24 november 2013, dit tussen 10 en 16 uur. Bezoek de diverse laboratoria en zie de windtunnels in actie. Rondleidingen worden gegeven in het Nederlands, Frans en Engels. Het VKI heeft wereldfaam om zijn onderwijs en research op gebied van lucht- en ruimtevaart, turbomachines en propulsie, toepassingen in diverse industrievormen en de impact daarvan op onze omgeving. De geschiedenis van het centrum is nauw verbonden met talrijke Belgische luchtvaartpioniers, denk maar aan de testen die er werden uitgevoerd voor de helikopter van Nicolas Florine. In 2008 bracht Hangar Flying al een artikel over dit onderzoekscentrum. Meer info op www.vki.ac.be.

-Het gesprek in Zwartberg met Toon Jacobs en zijn echtgenote Thea (zie artikel) was een van die momenten waar we bij Hangar Flying graag aan terugdenken. We zagen het echtpaar later nog verschillende keren terug en telkens was de ontmoeting even hartelijk. Het was dan ook pijnlijk om te vernemen dat Toon ons op zaterdag 21 september 2013 heeft verlaten. Hij overleed op het Franse vliegveld Marville bij het testvliegen van zijn met elektrische motoren uitgeruste Colomban MC.15 Cri-Cri.

-Geduld is een schone deugd, maar we hebben ook de indruk dat het een schaarse eigenschap wordt. Onze redactie krijgt zeer veel vragen om informatie. Research vraagt dikwijls veel tijd en we slagen er dus niet altijd in om vragen snel te beantwoorden. Al uw berichten worden echter zorgvuldig behandeld en onze redactie geeft beslist een antwoord.

-Het Mechelse bouwbedrijf Willemen Group werd op dinsdag 8 oktober uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar. Toch even vermelden dat Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV, www.nhv.be) heel terecht bij de genomineerden was.

-Volgens De Standaard is er een KB in de maak dat nog voor het einde van dit jaar een reglementering voorziet van de alsmaar populairder wordende drones. Iedereen die nu een paar honderd euro over heeft om zo'n onbemand vliegtuig aan te kopen kan er vrijwel zonder beperkingen mee aan de slag voor luchtfotografie, observaties, enz. Het kan uiteraard niet dat deze markt blijft groeien zonder enige reglementering. Het Directoraat-generaal Luchtvaart werkt nu aan een wettelijk kader, in samenspraak met Belgocontrol, gebruikers en fabrikanten. Wie professioneel bezig is met drones zal een opleiding moeten volgen en ook de toestellen zullen aan strikte veiligheidsnormen moeten voldoen. Natuurlijk volgen enkele kleinere Belgische producenten met argusogen deze ontwikkeling.

-Ook luchthavens verfrissen regelmatig hun imago. Brussels Airport Company is begonnen met het weghalen van de kunstwerken op de luchthaven. Brussels Airport toonde inderdaad meer dan tweehonderd kunstwerken van een zeventigtal Belgische kunstenaars (en van de Brit Anthony Gormley ) aan zijn passanten. Geen enkel Belgisch museum bracht meer mensen in contact met kunstwerken. Het was zeker en vast Prof.Ing. Pierre Klees (voormalig CEO van BIAC) die het idee om kunst te exposeren op een luchthaven heel erg genegen was en een paar promilles van het investeringsbudget voor de vernieuwing van de luchthaven aan kunst wilde besteden. Mensen die anders alleen maar in vliegtuigen of luchtvaartmusea vertoefden werden nu plots geconfronteerd met oogstrelende werken van Jaak De Koninck, Philippe Lebeau, Guy Van den Bulcke, Jef Van Grieken en vele anderen. De tijden veranderen natuurlijk. Investeringen in niet-luchtvaartgebonden activiteiten zullen wel moeilijker te verantwoorden zijn. 'Art at the Airport' wordt verdrongen door shops.

Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

impressie


Succesvolle luchthavendagen Wevelgem

Kortrijk-Wevelgem mag tevreden terugblikken op zijn Luchthavendagen. Heel wat geïnteresseerden bezochten de verschillende bedrijven die op en rond de luchthaven gevestigd zijn. Tom en Frans brengen een impressie.  

Article


Wallonie Aerotraining Network: un centre de compétence exceptionnel

Een viertal jaar geleden brachten we al een bezoek aan het Wallonie Aerotraining Network (WAN) op de luchthaven van Charleroi-Gosselies. Ondertussen werd het centrum uitgebreid en Guy werd er ontvangen voor een interessante rondleiding.

Artikel


Stemme S10: de definitie van 'Fly for Fun'…

Peter schrijft het zelf, een Stemme doet zijn hart sneller slaan. Voor Hangar Flying kreeg hij de gelegenheid om te vliegen met een S10 en de Belgische verdeler Olivier de Spoelberch aan onze lezers voor te stellen.

impression


Quatre fois la fête à Melsbroek

Iedereen zal het geweten hebben. De 15 Wing vierde zijn 65ste verjaardag met een grandioze opendeur. In zijn impressie beschrijft Jean-Pierre niet één, maar wel vier verjaardagen die tijdens de Open Door werden gevierd. 

Artikel


Belgische Convairs
in de Kaap

Frans ging in Kaapstad (Zuid-Afrika) kijken naar twee Convairs die hier in België nog dienst gedaan hebben voor EAT/DHL.

database


Gedenkteken te Ochamps voor de bemanning van Halifax W1050/TL-F

Het gegevensbestand van ons luchtvaartpatrimonium werd aangevuld met informatie over het gedenkteken voor de bemanning van de Halifax Halifax W1050/TL-F te Ochamps. Zie database

impressie


Feestelijke verjaardagen
in Melsbroek

Ook Tom, Giovanni en Kevin trokken naar de opendeur van de 15 Wing en brengen hier een uitgebreide impressie. We gingen in Melsbroek  ondermeer langs bij de Belgian Air Force Association die voor het eerst aanwezig was op een groot luchtvaartevenement. 

Artikel


Brussels Airport verwelkomt baan 01/19

Tijdens de nacht van 18 naar 19 september 2013 vond de hernummering plaats van baan 02/20 naar 01/19. Kevin volgde de voorbereiding die aan de naamsverandering vooraf ging.

Database


Herinneringsbord voor de bemanning van Lancaster ME808

Een herinneringsbord dat vrij recent is toegevoegd aan de database is dit voor de bemanning van de van Lancaster ME808/EA-D van 49 Sqn (onthuld in Loenhout in mei 2013). Zie database.
Copyright © 2013 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Meidoornlaan 44
Grimbergen 1851
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp