Search This Blog

2016-12-18

Nieuwsbrief SV-4B 5

Forwarded message From: SV-4B <



Bekijk de webversie
SV-4B Nieuwsbrief 5/2016
Met deze nieuwsbrief proberen we zoveel mogelijk informatie en foto's te verzamelen van het na-oorlogse Belgische opleidingsvliegtuig SV-4B. Foto's en informatie zijn dan ook steeds meer dan welkom, en worden gepubliceerd op onze SV-4B website. Door te klikken op de titel of de foto kom je op de pagina terecht. De nieuwsbrief verschijnt 4 tot 5 keer per jaar.

Speciale tip voor gmail gebruikers :
Zorg er voor dat deze nieuwsbrief niet bij uw ongewenste reclame terecht komt. Versleep de nieuwsbrief van de tab Reclame naar de tab Primair (de persoonlijke inbox). Gmail vraagt dan of alle nieuwe e-mails met hetzelfde afzenderadres ook onder de tab Primair geplaatst moeten worden. Het gewenste antwoord hierop is natuurlijk: ja.
V52 OO-BPL vliegt op EBBT
Enkele jaren terug werd de SV-V52, OO-BPL ook in het wit gezet, om tijdens de Nationale Feestdag, met als piloten Mike Donnet en Danny Cabooter, boven Brussel en het défilé te vliegen, als herinnering aan deze historische vlucht. Dat ging echter niet door, officieel wegens het slechte weer.
De echte reden lag elders vertelt DannyCabooter :
"Dat we niet boven Brussel mochten vliegen, Mike en mezelf, was niet wegens het slechte weer maar omdat de toenmalige minister van verkeer Isabelle Durant niet toeliet dat een éénmotorig vliegtuig boven Brussel mocht vliegen.  Het argument dat Marchetti's er dan wel over mochten werd weggeveegd met "ja, dit valt onder de Minister van Landsverdediging…"  We zijn dan maar over Breendonk gaan vliegen en Mike publiceerde daarna een artikel in Le Soir,
"Si on ne m'a pas authorisé  de survoler les vivants, j'ai survolé les morts" waarop Durant hem haar excuses heft aangeboden!"
Tijdens de fly-in op Brasschaat (EBBT) was de V52 vliegend opnieuw te bewonderen.
De registratieletters BPL staan trouwens voor B(Bart) - P(Patrick) - L(Lisbeth) Daems, de kinderen van toenmalige eigenaar Willy Daems.
V29 in de Vintage Air Rally
SV-4B V29 OO-GWB (nr 13 Frog & Kiwi Team) nam deel aan de "Vintage Air Rally 2016". Een tocht, in navolging van de pioniers van de jaren 20, van oude vliegtuigen die vertrokken op Kreta en vervolgens vlogen over Egypte, Soedan, Ethiopië, Kenia, Tanzania, Zambia, Botswana om aan te komen in Zuid-Afrika. Een tocht van 5 weken. Piloten Cédric Collette en Alexandra Maingard werden bijgestaan voor technische ondersteuning door Raymond Cuypers. De Rally startte op 12 november en eindigde op 16 december.
V29 in speciale kleuren
Voor zijn deelname aan de Vintage Air Rally 2016 kreeg SV-4B V29 een speciale tijdelijke kleurwijziging. Er was vooreerst het Rally nummer13 dat op de romp werd gezet, maar daarnaast werd op de linkerzijde van de tail de Franse vlag geschilderd, terwijl de rechterkant als vanouds de Belgische vlag had. Reden was dat de eigenaar, Cédric Collette de Belgische nationaliteit heeft, en zijn vrouw Alexandra Maingard de Franse. Voor het vertrek werd een andere "13" decal aangebracht en het nr 29 weggedaan.
Certifcaat Luchwaardigheid

Het Certificaat van Luchtwaardigheid voor alle Stampe & Vertongen SV4 toestellen is een feit. De uitreiking ervan geschiedde op zaterdag 08 oktober 2016, op de Internationale Luchthaven Antwerpen.
In plaats van enkel Nationaal, mogen de SV4's zich vanaf nu ook in het Internationale luchtruim begeven.
Jean Stampe & Maurice Vertongen
Jean Dillen heeft er lang aan gewerkt maar eindelijk is het er, het boek "Jean Stampe & Maurice Vertongen".
Het boek kon er komen dankzij de sponsoring en het feit dat het Stampe Museum en Raymond Cuypers zich garant stelden voor de afname van een behoorlijk aantal boeken. Het boek is onder andere te koop in de shop van het Stampe & Vertongen museum en in de reguliere boekhandel (o.a. de Standaard boekhandel).
Het boek kan ook hier online besteld worden.
Zeldzame foto van V63
Soms duiken foto's op de meest onverwachte momenten op. Toevallig kom ik via facebook terecht bij Carlos Ghys, wiens oom Guy piloot was bij de toenmalige Belgische Luchtmacht. Op zijn blog stond deze (zeldzame) foto van Guy Ghys naast SV-4B V63. Guy overleefde later een crash met een F104 Starfighter. Lees hier meer over Guy Ghys.
V42 landing op EBGG
2016 loopt op zijn einde. Het was een jaar waarin heel wat bewoog in de SV-4B wereld. Toestellen werden terug vliegwaardig, er was het boek van Jean Dillen, het Certificate of Airworthiness en vooral het avontuur van SV-4B V29. Met deze mooie landing van de V42 op EBGG de voorbije zomer sluiten we dan ook dit jaar af.
Bezoek onze website
www.sv4b.be
D. De Quick
• Please add sv-4b@telenet.be to your address book to ensure our emails continue to reach your inbox.
Laposta e-mailmarketing



-