Search This Blog

2023-02-17

[Hangar Flying]: UPDATE 185 ✈ BMT Aerospace, un acteur mondial de l'industrie aéronautique | Louis de San, le diplomate volant | Patrimoine

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw 

Téléchargez les images ou affichez cet e-mail dans un navigateur

UPDATE 185  -   02-2023


Amis de l'aviation,

Malgré le dévouement de l'équipe rédactionnelle actuelle, la disponibilité pour contribuer à cette mise à jour mensuelle a été considérablement diminuée. Il y a plusieurs raisons à cela: l'âge de nos collaborateurs, les obligations professionnelles, les raisons de santé, … Il est difficile de trouver de nouveaux rédacteurs pour suivre mensuellement l'actualité aéronautique belge ou pour rédiger des articles sur l'histoire de l'aviation belge. C'est pourquoi nous allons nous concentrer davantage sur la base de données.

Les ajouts les plus importants à la base de données Hangar Flying du patrimoine aéronautique belge sont prêts pour vous. En plus des mises à jour de ces données sur notre patrimoine, nous continuons à publier des articles sporadiques sur l'aviation civile et militaire belge. Votre contribution est également la bienvenue.

Vous êtes curieux ? Lisez-la en ligne tout de suite ou découvrez ci-dessous ce que nous avons à vous offrir ce mois-ci.

Bonne lecture!
La redaction

Ce mois-ci:
DES ARTICLES

technique, Airbus, BMT Aerospace, Boeing, Jan Jambon, Ludivine Dedonder, Oostkamp

BMT Aerospace, een Vlaamse wereldspeler in luchtvaartindustrie

Par Tom Brinckman
 
Oostkamp, 30 januari 2023. Elke twee seconden ter wereld stijgt een vliegtuig op met een onderdeel van BMT Aerospace. Deze Oostkampse wereldspeler bouwde een ijzersterke reputatie op met hun precisieproducten voor turbinemotoren en missiekritische vliegtuigonderdelen. Alle grote constructeurs in de luchtvaartsector doen beroep op hun knowhow. Om het 50 jaar partnerschap met de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartindustrie in de kijker te zetten mocht het bedrijf Vlaams minister-president Jam Jambon (n-va) en een Amerikaanse delegatie ontvangen om een kijkje te nemen achter de schermen in het hoofdkantoor.

 

historique, Aero 45, de San, OO-AVG, OO-LDS, Percival Proctor

Louis de San, de vliegende diplomaat

Par Frans Van Humbeek
 
Grimbergen, 14 januari 2023. Er zijn oude luchtvaartfoto's die jarenlang in een archief blijven sluimeren, tot er plots informatie opduikt die boeiend genoeg is om er een artikel over te publiceren. De foto van de Aero 45 OO-LDS op het Grimbergse vliegveld is er zo eentje. Wie was de piloot? Waarom stond dit vliegtuig met opschrift 'Belgian Delegation Bangkok' enkele dagen op dit vliegveld? 

 

PATRIMOINE

Eric de Spoelberch, OO-ARW

Graf van Lt-Vl Eric de Spoelberch, Renard R.36 OO-ARW

 
Luitenant-Vlieger Eric de Spoelberch verongelukte op 17 januari 1939 te Nivelles met het prototype van het Renard R.36 jachtvliegtuig OO-ARW. Hij rust in het familiegraf op de begraafplaats van Wespelaar (Haacht).

 

Anna en Odette Sonck, slachtoffers bombardement 7 september 1943, Elsene

 
Anna en Odette Sonck kwamen op 7 september 1943 om het leven tijdens het bombardement van de Amerikaanse luchtmacht op Brussel. Het doelwit was de luchthaven van Evere maar een honderdtal bommen maakten vele slachtoffers in Elsene-Etterbeek.

 

58 OTU, Spitfire

Gedenkteken voor P/O Henri De la Bastita, Spitfire IIa P8394 'Gibraltar' 58 OTU

 
Op 29 januari 1943 verongelukte Pilot Officer Henri De la Bastita bij een trainingsvlucht met Spitfire IIa P8394 van 58 OTU. Exact 80 jaar later werd op de plaats waar hij neerkwam een gedenkteken ingehuldigd.

 

Graf Kapitein-vlieger Frederik Sneep, Koninklijk Nederlands-Indisch Leger

 
Kapitein-vlieger Frederik Sneep van de Luchtvaartafdeling van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, stortte op 11 september 1918 neer nabij Bandung (nu Java/Indonesië). Hij overleefde de crash maar zijn verwondingen bleven hem levenslang parten spelen. Hij overleed in Ukkel in 1930.

 

Graf van familie De Coster, slachtoffers van vliegtuigbommen in Berg

 
De vierkoppige familie De Coster uit Berg kwam op 17 juni 1942 om het leven toen hun woning geraakt werd door vliegtuigbommen, vermoedelijk afgeworpen door een Duits vliegtuig dat met technische problemen wilde landen in Melsbroek.

 

Armée de l'air, Bloch 152, Dewoitine D520, Potez 63

Franse militaire begraafplaats van Chastre

 
Net zoals de Commonwealth heeft Frankrijk ook enkele grote militaire begraafplaatsen op Belgisch grondgebied ingericht. Er werden zowel Franse militairen van de Eerste als van de Tweede Wereldoorlog begraven. Het verschil met de Commonwealth begraafplaatsen is dat Franse nabestaanden de keuze hadden om hun familielid te laten repatrieren naar hun geboorte- of woonplaats. Op de Franse militaire begraafplaats van Chastre werden 1030 gesneuvelden begraven, 179 uit de Eerste Wereldoorlog en 851 uit de Tweede Wereldoorlog. Uit deze laatste periode werden vier gesneuvelde van het Armée de l'Air te Chastre begraven.

 

408 Sqn, Hampden

Oorlogsmonument Roksem, vermelding Hampden AE438 EQ-A 408 Sqn

 
Op het oorlogsmonument te Roksem staan ook de namen van de bemanning van de Hampden AE438 EQ-A 408 Sqn die er op 9 november 1941 neerstortte.

 

CALENDRIER

 06 May 2023   |   21st Antwerp Aviation Fair
 27 Mar 2023   |   AeroJobs 2022
 09 Sep 2023   |   Belgian Air Force Days 2023
 27 May 2023   |   Open Door 15th Wing
 20 May 2022   |   Over vliegen, vallen… en opgraven!


Envoyez les nouveaux événements à info@hangarflying.be

Peut-être qu'un autre passionné d'aviation vous a transmis ce bulletin?
Ici, vous pouvez vous inscrire directement à notre update mensuelle.
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Copyright © 2023, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Voeg ons toe aan je adresboek




Email Marketing Powered by Mailchimp