Search This Blog

2023-08-18

[Hangar Flying vzw] UPDATE 191 ✈ Livre École de l’Aviation Civile | Deux fois "Tipsy" en Suède | Aérodrome de Pont-à-Chin | Patrimoine aéronautique | Calendrier

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw 


Téléchargez les images ou affichez cet e-mail dans un navigateur

UPDATE 191  -   08-2023


Amis de l'aviation,

Malgré le dévouement de l'équipe rédactionnelle actuelle, la disponibilité pour contribuer à cette mise à jour mensuelle a été considérablement diminuée. Il y a plusieurs raisons à cela: l'âge de nos collaborateurs, les obligations professionnelles, les raisons de santé, … Il est difficile de trouver de nouveaux rédacteurs pour suivre mensuellement l'actualité aéronautique belge ou pour rédiger des articles sur l'histoire de l'aviation belge. C'est pourquoi nous allons nous concentrer davantage sur la base de données.

Les ajouts les plus importants à la base de données Hangar Flying du patrimoine aéronautique belge sont prêts pour vous. En plus des mises à jour de ces données sur notre patrimoine, nous continuons à publier des articles sporadiques sur l'aviation civile et militaire belge. Votre contribution est également la bienvenue.

Vous êtes curieux ? Lisez-la en ligne tout de suite ou découvrez ci-dessous ce que nous avons à vous offrir ce mois-ci.

Bonne lecture!
La redaction

Ce mois-ci:
ARTICLES

historique, OO-ASC, OO-DOT, Svedinos Bil-och Flygmuseum, Tipsy, Ugglarp

Tweemaal 'Tipsy' in Zweden

Par Guido Bouckaert
 
Lichtervelde, 19 juni 2023. In een mail liet Kris Hallaert uit Genk weten een vondst te hebben gedaan tijdens zijn vakantie in Zweden. In een klein, gedateerd museum op de Zweedse boerenbuiten in Ugglarp nabij Halmstad (90 inwoners!) bezocht Kris er als autoliefhebber het Svedinos Bil- och Flygmuseum.

 

livre

Burgerlijke Luchtvaartschool-École de l'Aviation Civile, 1952-1992

Par Frans Van Humbeek
 
Grimbergen, 3 augustus 2023. In de luchtvaartafdeling van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel vond Paul Maenhout in 2020 een document waarin bijna alle kandidaten leerling-piloot die ooit aan de Burgerlijke Luchtvaartschool (BLS-EAC) een opleiding hebben gevolgd, vermeld staan met hun foto. Als oud-leerling-piloot van de BLS vond hij dat zo een nostalgisch document, dat hij besloot om een boek te schrijven over de school. Hij contacteerde zo veel mogelijk piloten zodat hij een heleboel boeiende verhalen kon neerpennen in dit boek over de talrijke promoties. 

 

livre, Maxime Delcampe

Auteur Maxime Delcampe beschrijft het WO1-vliegveld Pont-à-Chin

Par Frans Van Humbeek
 
Grimbergen, 6 augustus 2023. Pont-à-Chin ligt in Henegouwen, bij Ramegnies-Chin dat zelf een deelgemeente is van Tournai. In 1916 begon de Duitse bezetter met de aanleg van een vliegveld voor verkennings- en bombardementsvliegtuigen in Pont-à-Chin. Maxime Delcampe schreef het boek 'L'aérodrome allemand de Pont-à-Chin 1916-1918' over dit vrijwel onbekende oorlogsvliegveld.

 

PATRIMOINE

Kapel voor de slachtoffers van WO I en WO II, Nieuwmunster

 
Een kapel in Nieuwmunster herinnert onder meer aan burgers die omkwamen tijdens een bombardement in WO1.

 

Armée de l'air

Franse militaire graven op de oude stedelijke begraafplaats van Roeselare

 
Op de stedelijke begraafplaats van Roeselare rusten 758 militairen, slachtoffers gevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het Franse ereperk. Drie van hen dienden bij de Franse Militaire Luchtvaart en sneuvelden in de laatste maanden van de Grote Oorlog.

 

48 Sqn, Bristol Fighter, E2523

Infobord en kapel voor Ltn Cowan en Ltn Jones, Bristol Fighter E2523 48 Sqn

 
In Lichtervelde staat een informatiebord en een kapel die herinneren aan de crash van Bristol Fighter E2523 van 48 Sqn RAF op 3 oktober 1918. De twee inzittenden, de Australische piloot Lieutenant James Basil Cowan en zijn waarnemer Lieutenant Ludlow Norman Jones kwamen om het leven.

 

Graven burgerslachtoffers luchtbombardementen WOII, Meix-devant-Virton

 
Dit kerkhof in Meix-devant-Virton is de laatste rustplaats voor slachtoffers van luchtbombardementen van 11 mei 1940.

 

Armée de l'air

Franse militaire begraafplaats 'Cimetière militaire du Plateau'

 
Op de Franse militaire begraafplaats 'Cimetière militaire du Plateau' in Rossignol (Tintigny) rusten 677 gesneuvelde Franse militairen. Tussen voornamelijk slachtoffers van de bloedige gevechten tussen het Franse en Duitse Leger van 22 augustus 1914, rusten drie Franse militairen van de Franse MIlitaire Luchtvaart.

 

RCAF

Gedenkteken voor de aanwezigheid van de Canadese Luchtmacht in Florenville

 
De basis Marville in Frankrijk was gedurende twaalf jaren de thuis voor een deel van de Canadese Luchtmacht in Europa. Door de nabijheid van België vestigden een aantal Canadese families zich ook in België. Bij hun vertrek in 1967 lieten ze in Florenville een gedenkteken na dat herinnert aan hun aanwezigheid in deze Belgische gemeente.

 

CALENDRIER

 15 Aug 2023   |   Aalter Air Rally
 09 Sep 2023   |   Belgian Air Force Days 2023
 20 May 2022   |   Over vliegen, vallen… en opgraven!


Envoyez les nouveaux événements à info@hangarflying.be

Peut-être qu'un autre passionné d'aviation vous a transmis ce bulletin?
Ici, vous pouvez vous inscrire directement à notre update mensuelle.
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Copyright © 2023, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium


Email Marketing Powered by Mailchimp