Search This Blog

2023-09-30

[Hangar Flying vzw] UPDATE 192 ✈ Aalter Air Rally | Patrimoine aéronautique | Calendrier

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw 


Téléchargez les images ou affichez cet e-mail dans un navigateur

UPDATE 192  -   09-2023


Amis de l'aviation,

Malgré le dévouement de l'équipe rédactionnelle actuelle, la disponibilité pour contribuer à cette mise à jour mensuelle a été considérablement diminuée. Il y a plusieurs raisons à cela: l'âge de nos collaborateurs, les obligations professionnelles, les raisons de santé, … Il est difficile de trouver de nouveaux rédacteurs pour suivre mensuellement l'actualité aéronautique belge ou pour rédiger des articles sur l'histoire de l'aviation belge. C'est pourquoi nous allons nous concentrer davantage sur la base de données.

Les ajouts les plus importants à la base de données Hangar Flying du patrimoine aéronautique belge sont prêts pour vous. En plus des mises à jour de ces données sur notre patrimoine, nous continuons à publier des articles sporadiques sur l'aviation civile et militaire belge. Votre contribution est également la bienvenue.

Vous êtes curieux ? Lisez-la en ligne tout de suite ou découvrez ci-dessous ce que nous avons à vous offrir ce mois-ci.

Bonne lecture!
La redaction

Ce mois-ci:
ARTICLES

civil, événement, fly for fun, trip report

Aalter Air Rally: een zoektocht in de lucht

Par Tom Brinckman
 
Vliegveld Ursel, dinsdag 15 augustus 2023 - Met de derde editie van de Aalter Air Rally is het duidelijk dat dit speciale evenement een vaste plaats heeft veroverd op de kalender van de Vliegclub Ursel. Deze unieke zoektocht vanuit de lucht trekt niet alleen enthousiaste piloten en luchtvaartliefhebbers, maar heeft ook een Concours d'Elégance voor vliegtuigen en helikopters op de grond. Onze verslaggever had het privilege om mee te vliegen en het avontuur van bovenaf te ervaren.

 

PATRIMOINE

534 BS, B-17

Monument voor crash B-17F 42-3227 'Ginger K' van 534 BS 381 BG

 
Tachtig jaar na de crash van de B-17F 42-3227 'Ginger K' van 534 BS 381 BG plaatste de vereniging Heem en Natuur Voeren, werkgroep Bommenwerper Teuven, een monument op de plaats waar het toestel op 17 augustus 1943 is neergestort.

 

77 sqn, Whitley Z6578

Informatiebord over de laatste vlucht van Whitley Z6578 KN-P 77 Sqn RAF

 
Op een informatiebord in Rotem leest u het verhaal van de laatste vlucht van de Whitley Z6578 KN-P, neergestort op 17 mei 1941. Drie bemanningsleden kregen een laatste rustplaats op het lokale kerkhof.

 

C-47 - DC-3 - Dakota, SABENA

Graf van BOAC Captain John Hoare, Sabena DC-3 OO-AUI

 
BOAC Captain John Hoare vloog op 23 mei 1940 naar Merville, Frankrijk, als gezagvoerder van AW Ensign G-ADSZ. Te Merville werd zijn vliegtuig vernield en om terug te keren naar Groot Brittannië ging hij aan boord van Sabena DC-3 OO-AUI. Deze moest echter een noodlanding maken te Arques. John Hoare werd gedood in een poging de Britse linies te bereiken. Hij rust in het kleine Commonwealth-perk van het kerkhof van Arques.

 

He 111, KG 51

Graf Belgische gesneuvelden crash He 111 van 7./KG51, Steenkerke

 
Op 27 mei 1940 stortte de Heinkel He 111H 9K+ van 7./KG51 neer op de hoeve van Camiel Bulcke, gelegen aan de Lovaart in Steenkerke. Boulton Paul Defiants van 264 Sqn RAF hadden het toestel neergeschoten. De gevolgen zijn rampzalig; beide ouders, drie dochters, een weesmeisje en zeven Belgische soldaten van het 2de Regiment Jagers te Paard door het instortende puin bedolven en levend verkoold. Van de hoeve resteren alleen zwartgeblakerde muren. Waarschijnlijk steunend op een ooggetuigenverslag schrijft priester Wilfried Pauwels: "Bij de crash kwamen zestien mensen om. Moeder Bulcke en drie dochters overleden ter plaatse. Vader Camiel werd met zware verwondingen weggebracht, maar stierf de volgende dag. Zeven Waalse soldaten die op de hoeve het middagmaal namen, overleefden evenmin de crash, net als de drie Duitse bemanningsleden. Op de hoeve vertoefden kinderen van de Veurnse Wezenschool. Eén van hen, Margriet Dewitte (16 jaar) van De Panne, liet ook het leven." De krant De Poperinghenaar van 30 juni 1940 bezorgt volgende info: Moeder Bulcke is Emma Verfaillie en de dochters heten Godelieve, Maria en Alice. Officiële verslagen hebben het over vijf omgekomen bemanningsleden. Ze rusten op het Deutscher Soldatenfriedhof in Lommel: Gefr Alfred Kassegger, Gefr Paul Bartelt, Lt Rudolf Gild, vFw Alfred Göttlicher, Uffz Heinz Kannewurf (deze laatste als 'onbekend'). Op de begraafplaats van Steenkerke vonden we enkel dit graf van de zeven gesneuvelde Belgische soldaten. De graven van de burgerslachtoffers zijn vermoedelijk geruimd. Gemeentelijk kerkhof, Steenkerkestraat, Steenkerke, Veurne. Naast het CWG-graf van Pilot Officer Wilson (zie database). Bronnen: westhoekverbeeldt.be en Aviation Safety Network Dank aan Luc Van Waeyenberge

 

457 BG, B-17

Monument voor de bemanning van B-17G 42-102954 457BG 749BS

 
In Langemark staat dit gedenkteken voor de crew van de B-17G van 457BG 749BS. Alle bemanningsleden overleefden de noodlanding.

 

15 Wing, C-130H, CH08

Monument Lockheed C-130H Hercules CH08, Steenokkerzeel

 
Sinds 4 augustus 2023 is in Steenokkerzeel het verticaal staartvlak van de C-130 CH08 als monument opgesteld. Het herdenkt Hercules-vliegtuigen en hun bemanningen en personeel die bijna een halve eeuw actief waren vanop de militaire basis van Melsbroek.

 

de Selliers de Moranville, OO-ESD

Gedenkteken voor Philippe de Selliers de Moranville, Ryan Navion OO-ESD

 
In de bossen bij Belmont-sur-Lausanne (Zwitserland) herdenkt een gedenksteen het vliegtuigongeluk van ridder Philippe de Selliers de Moranville. Hij stortte neer op 18 januari 1958 met de Ryan OO-ESD.

 

CALENDRIER

 20 May 2022   |   Over vliegen, vallen… en opgraven!


Envoyez les nouveaux événements à info@hangarflying.be


Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Copyright © 2023, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


 adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium


Email Marketing Powered by Mailchimp