Search This Blog

2023-10-20

[Hangar Flying vzw] UPDATE 193 ✈️ De voorlopers van de Belgische luchtvaart | De C-119F & G Flying Boxcar | Luchtvaartpatrimonium | Agenda

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw


Download de afbeeldingen of bekijk deze mail in een browser

UPDATE 193  -   10-2023


Vrienden van de luchtvaart,

Ondanks de toewijding van het huidige redactieteam, is de beschikbaarheid om bij te dragen aan deze maandelijkse Update sterk verminderd. Daar zijn verschillende redenen voor: de leeftijd van onze medewerkers, professionele verplichtingen, gezondheidsredenen, … Het is moeilijk om nieuwe redacteurs te vinden om maandelijks het Belgische luchtvaartnieuws te volgen of artikels te schrijven over de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Daarom gaan we ons meer concentreren op de databank. 

De belangrijkste aanvullingen van de Hangar Flying databank van het Belgisch luchtvaarterfgoed staan voor u klaar. Naast de updates van deze gegevens over ons erfgoed, blijven we sporadisch artikels brengen over Belgische burgerlijke en militaire vliegerij. Ook uw bijdrage is welkom

Benieuwd? Lees het meteen online of ontdek hieronder verder wat we deze maand te bieden hebben.

Veel leesplezier!
De redactie

Deze maand:
ARTIKEL

boek, Cryns, Orban

Les précurseurs de l'aviation belge

Door Bob Verhegghen
 
Chastre, le 1er octobre 2023. Je termine la lecture d'un livre remarquable et surprenant qui ouvre la porte sur l'univers des précurseurs de l'aviation belge.

 

PATRIMONIUM

Foets, Mi-2, T-33

Lockheed T-33A Shooting Star 51-6520 HC en MIL Mi-2, Tessenderlo

 
Midden in de velden in Tesssenderlo staat deze Lockheed T-33A die ooit dienst deed bij de USAF en de Armée de l'Air. Bij ons bezoek in september 2023 merkten we dat het gezelschap kreeg van een MIL Mi-2.

 

474 FG, P-38

Gedenkteken voor Capt Alfred W. Mills, P-38J 42-67647 474FG 429 FS

 
Op 3 september 1944, een dag voor de bevrijding van de streek, maakte Capt Alfred W. Mills een crashlanding te Putte bij Mechelen. Bij de landing werd hij gewond en alhoewel hij hulp kreeg van buurtbewoners, werd hij toch krijgsgevangen genomen. Op 3 september 2023 werd een gedenkteken onthuld voor deze piloot.

 

Graf Emma Niffle, slachtoffer luchtbombardement Eerste Wereldoorlog

 
Op de Westerbegraafplaats rust Emma Niffle in een merkwaardig graf. Ze was op 18 augustus 1917 een van de slachtoffers van een luchtbombardement.

 

Embraer, Fouga Magister, MiG 21

MiG-21 4407 en Fouga Magister MT29 in private luchtvaartcollectie in Helchteren

 
In de luchtvaartcollectie van Dimitri Dekens zijn het vooral de MiG-21 en een (ex-Belgische) Fouga Magister die de aandacht trekken van luchtvaartliefhebbers en van fietsers die passeren langs het fietsroutenetwerk van Helchteren.

 

1 Sqn, 12 Sqn, 149 Sqn, 18 Sqn, 19 Sqn, 204 Sqn, 213 Sqn, 25 Sqn, 4 Sqn AFC, 45 Sqn, 7 Sqn, 70 Sqn, 98 Sqn, Blenheim, CWGC, DH9, Hurricane, Nieuport 17, RAF BE2, RAF SE5, Sopwith 1 ½  Strutter, Sopwith Camel, Sopwith Dolphin, Stirling

CWGC Cement House Cemetery

 
Op CWGC Cement House Cemetery werden een groot aantal Commonwealth gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog (her)begraven en een klein aantal van de Tweede Wereldoorlog. Er rusten 3592 militairen uit de Eerste Wereldoorlog waarvan niet minder dan 2425 niet geïdentificeerde. 14 behoorden tot het Royal Flying Corps of de Royal Air Force. We vinden er ook 22 graven uit de Tweede Wereldoorlog (5 niet geïdentificeerde) waarvan 10 Royal Air Force (2 niet-geïdentificeerde RAF-bemanningsleden en één RAAF).

 

20 Sqn, 23 Sqn, Bristol Fighter, CWGC, SPAD 7

CWGC Menin Road South Military Cemetery

 
Menin Road South Military Cemetery is een van de grotere Commonwealth begraafplaatsen in Ieper, zoals de naam het al aangeeft, gelegen op de uitvalsweg richting Menen, even buiten het centrum en voorbij de Menenpoort. Er werden 1657 gesneuvelden begraven waarvan 118 onbekende militairen. Er werden ook 24 special memorials geplaatst voor gesneuvelden die waarschijnlijk of zeker hier begraven werden maar waarvan de exacte plaats van het graf niet meer gekend is. Daarnaast werden nog eens 54 special memorials geplaatst voor militairen begraven in Menin Road North Military Cemetery maar waarvan de graven door artillerievuur vernield werden en niet meer teruggevonden konden worden. Ondanks het grote aantal graven zijn er slechts drie Royal Air Force graven.

 

Gedenkteken voor piloten van Aero Kiewit omgekomen bij een vliegtuigongeval

 
Links van de ingang van het vliegveld Kiewit bevindt zich een gedenkzuil voor de piloten van Aero Kiewit die om het leven kwamen bij een vliegtuigongeval.

 

AGENDA

 14 Nov 2023   |   Lezing Dirk Decuypere Vliegtuigcrashes in West-Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog


Stuur nieuwe evenementen door naar info@hangarflying.be

Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 
 
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2023, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Voeg ons toe aan je adresboek




Email Marketing Powered by Mailchimp