Search This Blog

2014-11-16

Hangar Flying vzw Nieuwsbrief 86 - "Brussels Airlines oogst lof voor de blijvende operaties naar de Ebola getroffen gebieden"
Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
www.hangarflying.be
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 86 - November 2014

 

Vrienden van de luchtvaart,


onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Aviationshop
-Veranderingen in het politiek landschap hebben ook gevolgen voor het luchtruim. Op donderdag 23 oktober 2014 kreeg Belgocontrol van de minister van mobiliteit Jacqueline Galant, de vraag om de vluchtroutes boven Brussel aan te passen. De minister vraagt in haar brief om terug te keren naar de situatie van voor 6 februari 2014. Belgocontrol probeert de routes ingang te doen vinden tegen 2 april 2015.

Interessant in het regeerakkoord van 9 oktober zijn enkele passages over luchtvaart. Ik citeer: 'De regering zal zich inzetten om een wettelijk kader te creëren voor het gebruik van onbemande vliegtuigen, rekening houdend met het innovatief karakter, met veiligheidsoverwegingen en met het respect voor het privéleven.' Bij mijn weten had de vorige regering daar al heel wat voorbereidend werk voor verricht. En nog uit het regeerakkoord: 'De regering zal een nieuw samenwerkingsakkoord met de Gewesten sluiten om de modaliteiten en de financiering van de Luchtvaartnavigatiedienstverlening op de Belgische luchthavens te regelen op basis van het principe 'de gebruiker betaalt.' De regering zal Belgocontrol ook opdragen om een voorstel uit te werken om in geval van staking een minimale dienstverlening te voorzien.' En dit is ook een voorstel dat al meermaals op tafel heeft gelegen: 'Er wordt gestreefd naar de integratie van dienstverlening en luchtruim in Beneluxverband, als opstap naar een eengemaakt Europees luchtruim (FABEC). De militaire en civiele luchtverkeersleiding worden geïntegreerd.' Integratie van militaire en civiele luchtverkeersleiding is in ieder geval veel complexer dan wat knippen in budgetten.

-Op 23 oktober 2014 hield de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé zijn jaarlijkse rede aan de provincieraadsleden. Volgens Decaluwé overstijgt het idee van een cargoluchthaven in het Belgisch of Belgisch-Nederlandse deel van de Noordzee het niveau van een luchtkasteel. In zijn plannen ziet hij ook een mogelijke verhuizing van de luchthaven van Oostende. Decaluwé merkt dat de Vlaamse baggeraars overal ter wereld gegeerd zijn om fantastische projecten te realiseren, denk maar aan het Suez- en Panamakanaal. Een luchthaven in de Noordzee aanleggen kan voor onze vrienden-baggeraars dan ook geen groot probleem zijn. We gooien alvast een kluif in de richting van de transporteconomen die zich al kunnen bezinnen hoe we de vracht op een economisch rendabele manier van en naar de luchthaven in zee moeten brengen, rekening houdend met de soms korte aanleveringstijden van luchtvracht. We hoeven trouwens niet te wachten op de realisatie van die Noordzee-luchthaven om de huidige Internationale Luchthaven Oostende-Brugge al een opkikker van jewelste te geven, ze kunnen het goed gebruiken. Tot voor kort werd de luchthaven uitgebaat door het Vlaams Gewest, vanaf 27 oktober start de nieuwe beheersvorm waarbij het privébedrijf Egis en de Vlaamse overheid samen zullen instaan voor de uitbating.

-Ondertussen heeft Antwerp Airport prima toekomstverwachtingen. Egis, de uitbater van de luchthaven van Deurne en nu dus ook actief in Oostende, vraagt dat er een treinhalte komt op de spoorlijn die vlakbij loopt. Op de plek van Swissports plant men een betaalparking. De ingrepen passen in een masterplan voor Antwerp Airport, dat Egis momenteel opstelt en dat tegen het einde van het jaar voorgelegd zal worden aan de raad van bestuur. Misschien interessant om te vermelden dat de Waalse minister voor mobiliteit Carlo Di Antonio (cdH) in september meedeelde dat niet een trein, maar wel een ultrasnelle pendelbus vanuit het station Charleroi-Sud de snelste mobiliteitsoplossing is voor Brussels South Charleroi Airport.

-Romscope verkoopt VLM Airlines aan het management, aldus het Duitse Intro Aviation, meerderheidsaandeelhouder van Romscope. VLM Airlines wordt dus weer een onafhankelijke luchtvaartmaatschappij. Arthur White, CEO en meerderheidsaandeelhouder van VLM Airlines verklaarde in de persmededeling: "We strongly believe in VLM Airlines as a truly independent airline. As an independent airline we will keep offering ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance & Insurance) & Charter services, but we will also start offering scheduled services in the near future." VLM Airlines gaat als eerste Europese operator de Sukhoi Superjet SSJ100/95LR Long Range aan zijn vloot toevoegen. In de intentieverklaring met Ilyushin Finance Co. uit Moskou staat dat twee SSJ100 LR geleverd worden in april 2015 en dit voor een leasingperiode van 12 jaar met een leasingoptie op nog twee toestellen en kooprechten op nog eens tien toestellen.

-Heel wat reizigers ervaren de tijd die op luchthavens wordt doorgebracht als een van de meest stresserende onderdelen van hun reis. Er zijn zakenreizigers die tijdens een korte transit graag rustig van de ene instappoort naar de andere willen begeleid worden zodat de aansluitingsvlucht niet gemist wordt. Of VIP's die zonder al te veel poespas, maar wel met een veilige begeleiding, willen aankomen of vertrekken. Beroep doen op een 'luchthavenengel' kan de oplossing zijn. Voortaan is dit ook mogelijk op Belgische luchthavens, want dankzij het uitgebreide Europese netwerk van Airport-Angels.eu kan je je nu in vrijwel elk Europees land laten assisteren door een Airport Angel. Airport Angels zijn zowel nuttig voor grote groepen als voor individuele reizigers. www.airport-angels.eu is een initiatief van The Aviation Factory (www.the-aviation-factory.com/nl), een dienstenleverancier in de luchtvaart, waarvan de hoofdzetel gevestigd is in Antwerpen en die ook kantoren heeft in Nederland, Frankrijk en Spanje.

-Het gaat goed met Brussels Airlines. De maatschappij zal haar aanbod tijdens de zomer van 2015 flink uitbreiden met ondermeer vluchten naar St.-Petersburg en Billund. Brussels Airlines wil bovendien zijn activiteiten in de Verenigde Staten verder doen groeien. Dat heeft Bernard Gustin, topman van Brussels Airlines, in een interview met de krant L'Echo gezegd. Gustin verklaarde ook dat de maatschappij volgend jaar opnieuw een positief financieel cijfer zou moeten kunnen voorleggen. Brussels Airlines oogst terecht lof voor de blijvende operaties naar de Ebola getroffen gebieden. De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Samantha Power, op 30 oktober op officieel bezoek in Brussel, was zeer tevreden dat Brussels Airlines als een van de weinige maatschappijen nog rechtstreekse verbinding met West-Afrika aanhoudt.

-Hangar Flying wenst Nicolas Ivanoff (www.hamiltonwatch.com/nl/ambassadeur-nicolas-ivanoff), sterpiloot van onze sponsor Hamilton, van harte proficiat met zijn schitterende vierde plaats in de Red Bull Airrace 2014 (www.redbullairrace.com/en_INT). De in België verblijvende Ivanoff nam al meermaals deel en behaalde dit jaar zijn beste score tot nu toe. Op wereldvlak konden slechts twaalf geselecteerde elitepiloten meedoen in de Master Class. Er waren dit seizoen acht races, waarvan Ivanoff er twee won, nl. Fort Worth (Texas-USA) en Spielberg (Red Bull Ring autorace circuit, Oostenrijk.) Nigel Lamb (UK) behaalde de eerste plaats.

-Op 11 november stelde Guido Bouckaert zijn driedelige novelle voor in de Royal Zoute Aviation Club op het vliegveld van Wevelgem. Voor info en bestellingen: http://aeroscript.be

Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

ARTICLE


Guardian Falcon:
c'est fini!

Jean-Pierre was op Kleine-Brogel toen de laatste vijf F-16AM terugkeerden van de missie Guardian Falcon in Afghanistan.

ARTIKEL


De Pou-du-Ciel in Oostvleteren

In Oostvleteren gingen Manu en Frans op bezoek bij een krasse zeventiger die de Pou-du-Ciel van zijn vader restaureert.

IMPRESSION


The Loft: le nouveau super-lounge de Brussels Airlines

Brussels Airlines opende 'The Loft' op Brussels Airport, een nieuwe business lounge waar comfort, technologie, trendy design en Belgische gastronomie centraal staan. De impressie is van Guy.

DATABASE


Graf Generaal Vlieger Léon Frans De Soomer

Het graf van Generaal Vlieger Léon Frans De Soomer in Saint-Hubert.

ArTICLE


CJPRSC à Florennes

Jean-Pierre observeerde de derde Combined Joint Personnel Recovery Standardisation Course (CJPRSC) op de luchtmachtbasis van Florennes en schreef dit verslag.

CURSIEFJE


Van oud naar nieuw

Gastauteur Guido Bouckaert vraagt zich af of de vliegclubs hun oubollige vloot gaandeweg vernieuwen.

IMPRESSION


Des ailes pour
49 cadets de l'air

Op 22 oktober 2014 kregen 49 trotse luchtcadetten (www.belgianaircadets.be) hun vleugels. Het blijft een prima opstapje naar een latere job in de burgerlijke of militaire luchtvaart, dat vindt ook Jean-Pierre.

DATABASE


Gedenkplaat voor de slachtoffers van bombardement

De gedenkplaat voor de slachtoffers van het bombardement te Namen (18 augustus 1944) kwam er op initiatief van twee twintigers, Richard Dessart en Bastien Wilmotte.

ARTIKEL


Old-timer zweefvliegen in Maubray op de "volstice"

Zweefvlieger Jorn Hanssens brengt verslag uit van de 'volstice' georganiseerd door de Tournai Air Club (TAC,) zweefvliegen van zonsopgang tot zonsondergang. Ook 'Les Faucheurs de Marguerites' waren uitgenodigd.

BOEK


Développement de la base aérienne de Florennes – le F-84F Thunderstreak 1955-1971

Jean-Pierre las voor u het tweede deel van 'Développement de la base aérienne de Florennes,' geschreven door Kolonel Vlieger BEM (o.r.) André « Phil » Dambly.

DATABASE


Graven Jean-Baptiste en Jean-Hubert Richard

Danzij Dominqiue Van Impe kregen we interessante informatie over de graven van Jean-Baptiste en Jean-Hubert Richard in Vaux-sur-Sûr in Luxemburg.

DATABASE


Voormalige testbank Daimler-Benz

Ons gegevensbestand werd uitgebreid met enkele foto's van een vroegere Daimler-Benz testbank in Wilrijk.
Copyright © 2014 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Meidoornlaan 44
Grimbergen 1851
Belgium