Search This Blog

Saturday, 23 January 2016

Hangar Flying vzw : Nieuwsbrief 100 - “Honderd kaarsjes voor Hangar Flying”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzwHangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Vul de enquête in naar aanleiding van onze 100ste nieuwbrief en maak kans op een spectaculaire luchtdoop met de Vondelmolen dubbeldekker van Propeller uit Wevelgem. (Foto Geert Diopere)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 100 - Januari 2016

 

Vrienden van de luchtvaart,

onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Aviationshop
In oktober 2007 werd de eerste nieuwsbrief van Hangar Flying de wereld ingestuurd. Vandaag mogen we jullie de honderdste editie voorstellen. Na iets meer dan acht jaar kunnen we terugkijken op 641 artikels en impressies, waarvan 429 Nederlandstalige en 212 Franstalige, die we brachten over de Belgische luchtvaart. We gaan hier uiteraard mee verder, er zijn nog zoveel aspecten van die boeiende Belgische luchtvaart die we nog niet hebben kunnen belichten.

Een handige overzichtslijst met alle artikels en impressies die we de voorbije 100 nieuwsbrieven hebben gebracht.

We willen onze manier van werken aanhouden. We bekijken de mogelijkheden om de site grondig onder handen te nemen, aangezien de architectuur van de site sporen van ouderdom begint te vertonen. Dit is onder andere te merken aan de verbroken koppelingen naar Google Maps in de erfgoeddatabase en de manier waarop de impressies getoond worden.

Een aantal Vlaamse luchthavens publiceerden ook al hun passagiersstatistieken. Zowel de Antwerpse, Brusselse als de Oostendse luchthaven tekenden een forse groei op. De luchthavens waarvan de gegevens ontbreken komen volgende maand aan bod.

De groei was procentueel gezien het grootst voor de luchthaven van Antwerpen met niet minder dan 82% meer passagiers tegenover 2014 (221.155 passagiers tegenover 121.357). De komst van Jetairfly en het uitgebreide vluchtaanbod van home based carrier VLM zijn het beste bewijs dat er wel degelijk een sterke passagiersbasis is voor een regionale luchthaven op minder dan een uur rijden van de nationale luchthaven. Om de groei aan te kunnen houden heeft de luchthavenuitbater ook flink geïnvesteerd in de luchthaveninfrastructuur, meer daarover in het artikel van Guy over de implementatie van het LPV systeem op Deurne.

De luchthaven van Oostende mocht een passagiersgroei van 9,1% optekenen, goed voor 276.027 reizigers. De vlucht van en naar Barcelona blijkt een voltreffer te zijn want Jetairfly kondigde aan de Embraer 190 op de route te vervangen door een grotere Boeing.

Brussels Airport haalde het afgelopen jaar net niet de kaap van de 23,5 miljoen passagiers. Toch liet zich ook hier een forse stijging van de reizigersaantallen optekenen tegenover de 21,9 miljoen in 2014 (+7%).

Om wat meer te weten te komen over uw verwachtingen, en eveneens als bedankje kan u hierna – na het lezen van de artikels en impressies uiteraard – deelnemen aan de enquête die enkele minuten van uw tijd zal innemen. De lezers die de vragenlijst ingevuld hebben, maken kans op één van de mooie prijzen. Antwoorden kan tot 31 januari 2016. In de volgende nieuwsbrief maken we de winnaars, die door een onschuldige kinderhand getrokken zullen worden, bekend.

Neem deel aan onze enquête en maak kans op 1 van de 10 prijzen!

De hoofdprijs is niets minder dan een luchtdoop met de Vondelmolen Pitts S-2A (OO-NUE), ons aangeboden door Propeller (www.propeller.be) uit Wevelgem. Paul Van Caesbroeck (www.paulvancaesbroeck.be), fotograaf en voormalig redactielid van Hangar Flying, bezorgde ons een prachtige cockpitfoto van een Boeing 727-223F. De foto, die 48,8 op 60 cm meet, werd door Paul afgedrukt op speciaal Kodak Metallic Paper, dat de foto extra diepte geeft. Bob Block tekende naar aanleiding van het artikel van Frans over de ex-Sabena S-58, een prachtig profiel van deze unieke helikopter. Van deze profielen kunnen we acht exemplaren weggeven. Alvast bedankt aan onze gulle schenkers voor deze prachtige prijzen.
Namens de volledige redactieploeg wil ik alle trouwe lezers hartelijk bedanken voor de reacties, de tips en aanvullingen die we in het verleden mochten ontvangen. Alle tips, aanvullingen of opmerkingen blijven ook in de toekomst welkom!

Kevin Cleynhens
Hoofdredacteur
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Een Mirage-cockpit
in de tuin

Frans mocht in Gingelom plaatsnemen in de prachtig gerestaureerde Mirage 5 cockpit van Celle De Petter, oudgediende bij de Belgische luchtmacht en voormalig piloot op deze jager van Dassault. Hij maakte een artikel over dit fraaie stuk techniek en de man achter het project.

IMPRESSION


Eventail de special
tails à KB

Jean-Pierre was afgelopen maand terug te vinden op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel waar hij het evenement bijwoonde waar de speciaal geschilderde toestellen van de Belgische Luchtcomponent tentoongesteld werden. Met een goed gevuld geheugenkaartje keerde hij huiswaarts en schreef er voor jullie een impressie over.

DATABASE


Straatnaam voor 1Sgt Vl Maurice Raes

Al in 2006 kreeg 1Sgt Vl Maurice Raes een straatnaam in Norwich, UK.

ARTICLE


LPV à Anvers : la technologie satellitaire européenne au service des aéroports belges

Met de introductie van de LPV (Localizer Performance with Vertical guidance) approaches pakt de luchthaven van Antwerpen/Deurne een primeur in België. Guy volgde de persvoorstelling van deze nieuwe manier van aanvliegen.

BOEK


Wij waren erbij.
De FATAC, 1964-1967

Tussen twee feesttafels door dook Frans in het recent uitgegeven boek over de Force Aérienne Tactique Congolaise en de rol van de Belgen hierin, getiteld "Wij waren erbij. De FATAC, 1964-1967." Hij pende een zeer uitgebreide boekbespreking neer op enkele servetten, die hij later (gelukkig) voor jullie overnam op pc.

Database


Gedenkteken voor Pilot Officer Jean Noizet

Nog in de UK vinden we deze gedenkplaat voor Jean Joseph Albert Noizet, op 22 augustus 1943 omgekomen tijdens zijn omscholing op Spitfire bij het 61 Operational Training Unit (OTU.)

IMPRESSIE


Spotting 2015 (deel 1)

Kevin, Giovanni en Guy sloegen naar goede gewoonte de handen in elkaar om vanuit hun rijk gevulde fotocollectie de mooiste beelden van 2015 te halen. Aangezien het aanbod weer groter was dan de beschikbare plaats, brengen ze deze maand de speciale militaire en regeringstoestellen. Volgende maand zijn de vermeldenswaardige civiele en VIP toestellen aan beurt.

PROJECT


La SABENA et l'aviation en Belgique et au Congo

Jacques Gorteman, auteur van het manuscript over Sabena, heeft voor een update gezorgd. Het manuscript is nog altijd gratis te downloaden op de projectpagina. 

DATABASE


Gedenkteken voor
de bemanning van B-17 43-37569

In Aywaille, op een prachtige locatie aan de oever van de Amblève, staat dit gedenkteken voor de bemanning van B-17 43-37569. 
Copyright © 2016 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium