Search This Blog

2018-01-18

Hangar Flying vzw Nieuwsbrief 124 - “België mag trots zijn op operatie Desert Falcon”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Na achttien maanden operationele inzet tegen de terreurgroep IS keerden vier Belgische F-16's terug uit het Midden-Oosten. (Foto Tom Brinckman)
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 124 - Januari 2018

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:



Hier adverteren
Hangar Flying neemt een sterkte start in 2018. Twee luchtvaartvrienden zijn opgenomen in ons redactieteam, Bob Verhegghen en Luca Swinnen. Wat informatie over onze collega's kan je vinden in 'Over Ons' op de welkombladzijde. Auteurs die zich actief voor dit redactieteam willen inzetten blijven welkom, vooral jongeren willen we extra begeleiden.
Zonder steun van de luchtvaartsector is onze site niet leefbaar. In 2018 mogen we rekenen op de medewerking van de FlyingGroup en daar zijn zowel de redactieleden als de lezers zeer blij mee.

-Het nieuws kwam deze keer vooral uit militaire hoek. Na achttien maanden operationele inzet tegen de terreurgroep IS keerden op dinsdag 26 december 2017 vier Belgische F-16's terug uit het Midden-Oosten. België mag terecht trots zijn op operatie Desert Falcon in het kader van de internationale coalitie tegen IS. Volgens generaal-majoor Fred Vansina heeft onze Luchtcomponent met haar inzet veel levens gered en de Islamitische Staat sterk verzwakt. De commandant van de Luchtcomponent had veel lof voor de maturiteit van zijn piloten.

-Op donderdag 21 december 2017 maakte de C-130H Hercules CH08 de laatste take-off. Het toestel vloog van Melsbroek naar Beauvechain waar het zal gestockeerd worden en vermoedelijk wisselstukken zal leveren voor de rest van de Hercules-vloot. De CH-08 kwam in februari 1973 in dienst van de Belgische Luchtmacht (cfr. Belgian Wings) en heeft dus een markante levensloop van maar liefst 44 jaar achter de rug. Het uitfaseren van de CH-08 kadert in de vervanging van de Hercules door de Airbus A400M. In 2019 zou het eerste exemplaar aan onze luchtmacht geleverd worden.

- De Europese Unie heeft een structureel tekort aan 'Air To Air refueling.' België zal mee investeren in een Europese vloot van veelzijdige tankervliegtuigen. Een gemeenschappelijke vloot A330 Multi-Role Tanker Transport (MRTT)-vliegtuigen wordt aangekocht bij Airbus Defence and Space. De A330 zal alle types gevechtsvliegtuigen van de NAVO in vlucht van brandstof kunnen voorzien en tegelijkertijd 45 ton vracht kunnen vervoeren. De A330 kan ook geconfigureerd worden om passagiers te transporteren of ingezet worden voor medische evacuatie. Van het type MRTT werden tot op heden 26 toestellen besteld door niet-EU landen en 30 door EU-landen (UK, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Luxemburg en Nederland) waarvan 7 (Duitsland, Noorwegen, Luxemburg en Nederland) via het Europees partnerschap. Het door België geïnvesteerde bedrag van 258 miljoen euro stemt overeen met de waarde van één vliegtuig waardoor de gemeenschappelijke Europese vloot uitgebreid wordt van zeven naar acht vliegtuigen. De MRTT- vloot zal ingezet worden vanuit Eindhoven als Main Operating Base. Er komt ook een Forward Operating Base in Keulen. De inzet van de toestellen zal beheerd worden door het European Air Transport Command (EATC) waarvan België reeds deel uitmaakt. Het zal nog tot 2025 duren voor alle acht toestellen operationeel zijn.

-Op 15 februari 2017 vierde Brussels Airlines haar vijftiende verjaardag. De maatschappij blikt terug op een positief jaar. In 2017 werd elke maand groei opgetekend en hoogtepunten van het jaar waren onder meer de lancering van Mumbai, de integratie van Thomas Cook vluchtactiviteiten en het afscheid van de Avro-vliegtuigen. Het 'We Go The Extra Smile for you Since 15 Years' verjaardagsfilmpje werd online maar liefst 2,4 miljoen keer bekeken (kijk zelf eens naar de leuke beelden op media website). Dankzij hun commerciële strategie heeft Brussels Airlines in 2017 de kaap van negen miljoen passagiers overschreden. In totaal vervoerden de SN-toestellen 9.077.178 reizigers, wat zorgde voor een bezettingsgraad van 78,5%, de hoogste ooit voor Brussels Airlines. Ook in 2018 staan er heel wat investeringsprojecten op het programma, waaronder de uitbreiding van de luchthavenlounge The Loft, de vervanging van de zeven Airbus A330 toestellen, de lancering van nieuwe cabines aan boord van de lange-afstandsvloot en investering in verdere digitalisering.

-De luchtvaartsector is inderdaad een booming business. De komende twintig jaar wordt een verdubbeling van luchtvaartactiviteiten verwacht, met als gevolg een groot tekort aan luchtvaarttechnici. Het onevenwicht tussen het aantal gecertificeerde luchtvaarttechnici, het aanbod luchtvaartopleidingen én de noden van de industrie, brengen grote uitdagingen met zich mee. Om op die uitdagingen antwoorden te bieden hebben verschillende partners binnen het luchtvaartonderwijs en de luchtvaartindustrie in Vlaanderen en Nederland de krachten gebundeld in het project 'Educavia.' Dit project wil in een periode van drie jaar komen tot inhoudelijk hervormde, nieuwe opleidingstrajecten en structuren voor jaarlijks 500 studenten in het reguliere onderwijs en 7.000 werknemers in de MRO-bedrijven (Maintenance-Repair-Operations.) Projectpartners in Vlaanderen zijn het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC), Hogeschool VIVES, ZAVO, Flemish Aerospace Group (FLAG) en het Brussels Airport House. Educavia wordt ook gesteund door de overheid.

-TUI fly (www.tuifly.be,) de tweede grootste Belgische luchtvaartmaatschappij, breidt het komende zomerseizoen zijn netwerk met vijftien nieuwe lijnen uit en verhoogt ook de vluchtfrequenties. Daardoor zal de maatschappij 247 nieuwe collega's aanwerven, waarvan 160 airhostessen en stewards, 64 piloten en 23 ingenieurs. In 2017 kwamen er ook al 330 medewerkers bij. De piloten die nu aangeworven zullen worden, moeten ervaren zijn. De captains die onder Belgisch contract worden aangeworven, kunnen meteen voor minstens vijf jaar voltijds aan de slag. Voor de job van cabin crew member is geen ervaring in de sector vereist. TUI fly voorziet een intensieve interne opleiding van acht weken. Meer info over de vacatures vindt u op hun website. 

Ook de TUI fly-vloot wordt uitgebreid: er komen 5 fabrieksnieuwe toestellen bij, zodat TUI fly met in totaal 32 eigen toestellen zal vliegen. De luchtvaartmaatschappij maakt er ook een prioriteit van om die vluchten met duurzame en energiezuinige toestellen uit te voeren. Dit voorjaar voegt TUI fly vier 737-MAX toestellen en een tweede Dreamliner aan zijn vloot toe. Hiermee beschikt TUI fly over de jongste Belgische vloot. TUI fly is de enige maatschappij die vluchten uit alle Belgische luchthavens aanbiedt.

- Op 17 december 2017 vlogen twintig kinderen uit kansarme milieus met een Fokker 50 van VLM Airlines naar het Verenigd Koninkrijk om er een bezoek te brengen aan het themapark Legoland Windsor, een pretpark met Lego-speelgoed en na Legoland Billund in Denemarken het tweede Legoland-pretpark ter wereld. Dit kerstcadeau was een initiatief van VLM Airlines in samenwerking met Luchthaven Antwerpen, Lego Benelux, Antwerp Fly Shop en het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning De Kleine Vos, dat gevestigd is in Borgerhout. De kinderen waren zielsgelukkig, een zeer mooi initiatief!

Karl Rickard, CEO van VLM Airlines (www.flyvlm.com,) verklaarde op 8 januari 2018: "Op dit ogenblik vliegt VLM Airlines enkel tussen Antwerpen en London City Airport. Later deze maand, op 22 januari, gaan wij ook van start met vluchten tussen Antwerpen en Zurich. En twee weken later worden nog drie andere bestemmingen aan het netwerk toegevoegd. Zowel Birmingham, Maribor (Slovenië) als München zijn niet alleen interessante bestemmingen voor zakelijke doeleinden maar hebben ook op toeristisch vlak heel wat moois te bieden. Meteen worden ook onze twee operationele basissen in Antwerpen en Maribor met elkaar verbonden."

-Brussels Airport heeft in 2017 24,8 miljoen passagiers ontvangen, 13,7% meer dan in 2016 en een absoluut record in de geschiedenis van de luchthaven. Een nieuw dagrecord werd op 28 juli gevestigd met 94.305 passagiers. Het vrachtvervoer sluit het jaar af met 536.000 ton vracht, het hoogste vrachtvolume in de laatste tien jaar voor Brussels Airport. Nochtans waren de volvrachtcijfers in de drie andere kwartalen negatief ten opzichte van 2016 door de impact van de strengere Brusselse geluidsnormen. Liege Airport doet het beter wat vracht betreft, in 2017 verwerkte men daar 717.000 ton vracht, 8,5% meer dan het jaar voordien. Het aantal passagiers (192.000) is sterk gedaald tov 2016, toen waren er nog 382.000 (zie het artikel van Guy) De luchthaven Antwerpen telde 273.167 passagiers, een lichte daling van 1% tov 2016. In 2016 werden de resultaten beïnvloed door de 20.000 extra passagiers die na de aanslagen in Brussel in maart en april via Antwerpen zijn gevlogen. Bij de deadline van deze nieuwsbrief hadden we nog niet alle cijfergegevens van de Belgische luchthavens ontvangen.

-Ook de Vereniging Vlaamse MotorVliegclubs (VVMV) is aan een nieuw jaar begonnen. Eén van de tradities van deze nog jonge vereniging is een uitstap per vliegtuig naar de Aero in Friedrichshafen. Dit jaar vertrekt op 21 april een Embraer 190 van TUI met 112 enthousiastelingen vanuit Brussels Airport naar deze beurs in het zuiden van Duitsland.

Nieuw dit jaar is de dag van de piloot. Wie deze winter zijn of haar theoretische achtergrond van de vliegerij wat wil bijwerken is op 24 februari welkom in Kinepolis Antwerpen.  Meer informatie voor beide activiteiten op www.vvmv.be.


Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief 124 -

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Een Canadese piloot in Grimbergen

Canada en de Verenigde Staten kreunden onder het vriesweer. Tijd om piloten uit het Hoge Noorden aan het woord te laten. Frans sprak met Jim Devlin, ooit bush pilot in Canada en nu met pensioen in België.  

BOEK


Nog drie uur vliegen naar Londen

Er verschijnen nogal wat interessante luchtvaartboeken in België. Het boek over het WO1-vliegveld van Scheldewindeke en de aldaar gebaseerde Duitse reuzenvliegtuigen vond Frans toch wel een verrassende publicatie. 

DATABASE


Graf Adjudant Vl Joseph 'Jef' Bloom, Sabena-piloot

Van Dominique Van Impe kregen we een zeer interessante bijdrage over Jean 'Jef' Bloom, piloot bij de Militaire Luchtvaart en Sabena, in 1949 samen met een collega omgekomen in een auto-ongeval.

ARTIKEL


De Noordpool heeft geen synoniem

Joachim De Smedt vloog naar de Noordpool, draaide er rondjes en vond er niets: het magnetische noorden, een tijdszone noch een landingsstrook, enkel één oceaan van pakijs. Een unieke reis. Luca tekende zijn avontuur op. 

IMPRESSIE


Liege Airport: croissance majeure et nouveaux investissements

Liege Airport is de belangrijkste Belgische vrachtluchthaven, op Europees niveau staat ze op een benijdenswaardige achtste plaats. Guy sprak op Liege Airport met heel wat betrokkenen en heeft het in zijn artikel zowel over de luchthaveninfrastructuur als over een stijgend aantal klanten.  

DATABASE


Graf van
René Demoulin,
272 Squadron RAF

Het graf van Graf van René Demoulin, 272 Squadron RAF, vonden we in Liège, in de wijk Sclessin. Je zal merken dat we nog enkele vragen hebben over dit mooie graf.  

ARTIKEL


Winnaars kiezen
het luchtruim in SV-4 en Harvard

Om het tienjarige bestaan van Hangar Flying te vieren kregen twee lezers –dankzij de FlyingGroup– een vlucht aangeboden in een SV-4 en een Harvard. Frans luisterde na de vlucht naar de gelukkige winnaars.

IMPRESSIE


Impressie 2017 (deel 1)

Kevin zorgde samen met Guy en Giovanni voor het vertrouwde jaaroverzicht. Hun impressie zit boordevol foto's van unieke bezoekers op Belgische luchthavens.

DATABASE


Graf van Michel Nève de Mevergnies

Ook op de begraafplaats van Sclessin bezochten we het goed onderhouden graf van van Michel Nève de Mevergnies, op 9 april 1943 omgekomen tijdens een trainingsvlucht in de UK met Spitfire P8528.

DATABASE


Gedenkplaat voor de slachtoffers van de beide wereldoorlogen met o.a. de naam van Michel Nève de Mevergnies

Een gedenkplaat voor Michel Nève de Mevergnies bevindt zich op de kerk Sacré-Cœur, in de wijk Cointe van Luik. Die vervallen kerk staat vlakbij het Memorial Inter-Allié, het is een vreemde site. 
Copyright © 2018 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Email Marketing Powered by MailChimp