Search This Blog

2019-06-16

Nieuwsbrief 141 - "De Belgische Luchtmacht was prominent aanwezig bij de herdenking van D-Day"

Forwarded message - De : Hangar Flying vzwHangarflying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Deze Belgische C-130 heeft invasion stripes gekregen, ter ere van het 525 Sqn, een grotendeels door Belgische piloten bemande transporteenheid die aan de basis lag van de 15de Wing Luchttransport. De CH-11 nam op 9 juni deel aan de D-Day paradrop boven de historische landingsplaats La Fière (Sainte-Mère-Église, Normandië). (Foto Guy Viselé)
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 141 - Juni 2019

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:

In de nieuwsbrief van april 2019 hadden we het over de Russische luchtvaartmaatschappij Pobeda die drie keer per week begon te vliegen tussen Oostende en Moskou Vnukovo Airport ( www.hangarflying.eu/2019/04/pobeda-brengt-reislustige-russen-naar-vlaanderen/). Na een nochtans succesvolle start heeft Pobeda onverwacht beslist om haar vluchten te schorsen. Maar er is ook excellent nieuws voor Oostende.

Het North Sea Aviation Center (NSAC) opende op maandag 27 mei 2019 haar gloednieuwe business terminal op de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge. Die komt er naar aanleiding van de toenemende vraag en bijgevolg het stijgend aantal privéjets dat landt op deze luchthaven. De privévluchten maken 5 tot 10% van de inkomsten uit. Marcel Buelens: "Met NSAC gaan we straks de zakenreizigers de snelheid, het comfort en de discretie brengen die zij nodig hebben. Tot nu toe waren onze VIP, privé- en zakenvluchtenactiviteiten ondergebracht in onze algemene terminal wat niet ideaal was. Hier komt nu een drastische verandering in en hopelijk brengen alle activiteiten via NSAC extra jobs naar onze luchthaven en regio. Bij NSAC zal ook douane en grenspolitie een vaste stek krijgen. Wij kijken uit naar een goeie samenwerking en zullen samen met NSAC onze luchthaven blijven promoten."

-Bent u misschien kandidaat-koper voor een van de overblijvende C-130 Hercules-toestellen van Defensie? Aanmelden kan tot 28 juni. Vergis u niet, de vloot wordt in zijn geheel verkocht, bieden op een interessant onderdeel om op uw kast te zetten kan spijtig genoeg niet. Als de bankgarantie voor u geen probleem kan zijn, dan kijk je best even naar de verkoopsvoorwaarden op www.mil.be/nl/evenement/verkoop-van-c130-hercules-transport-vliegtuigen. Wie wel al zijn belangstelling liet blijken, was Luitenant-generaal Vlieger b.d. René Hoeben, voorzitter van vzw Dakota en zelf ex-piloot C-130. In de juni-editie van Dakota News pleit hij ervoor om één C-130 in België te houden en het iconisch transportvliegtuig een plaats te geven bij de nieuwe loodsen die aan de Haachtsesteenweg in Melsbroek zullen opgetrokken worden voor de A400M. Geen slecht idee vinden wij.

-De werkgelegenheidscijfers op Brussels Airport blijven groeien. HIVA-KU Leuven onderzocht op vraag van Aviato, het tewerkstellingscentrum op Brussels Airport, de directe tewerkstelling op de luchthaven. Door een betere kennis van het profiel van de werknemers, wil Aviato accuraat tegemoet komen aan de aanwervingsbehoeften. Met bijna 24.000 banen op het luchthaventerrein is Brussels Airport een van de belangrijkste economische centra van het land. Het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven stelde vast dat de werknemers verspreid zijn over 317 unieke bedrijven in drie verschillende clusters: luchtvaart (41% van het totale aantal werknemers), andere luchthavenactiviteiten (48%) en de cluster business (11%). De geografische diversiteit van de werknemers toont de belangstelling voor Brussels Airport vanuit heel België. Hoewel veel van de banen op de luchthaven fulltime zijn, laat de diversiteit alle soorten jobs toe. Mannen zijn over het algemeen iets beter vertegenwoordigd. Vrouwen zijn goed aanwezig bij de luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus, winkels en beveiliging. Alle leeftijdsgroepen zijn er present, de 25-49-jarigen maken er de meerderheid uit. Wil je meer details over deze studie en openstaande vacatures? Ga naar www.aviato.be.

-Het formatieteam The Victors mag vijftien kaarsjes uitblazen. Ze vliegen met zes piloten: Emmanuel 'Manu' De Craene (uit Aalter), Luc De Smet (Maldegem), Rick De Smet (Maldegem), Steven Taildeman (Maldegem), Freek Van Hyfte (Hoegaarden) en Bram Joly (Kanegem), allen lid van Vliegclub Ursel. Ze hebben bijna 200 displays op hun actief, waaronder diverse voorstellingen in het buitenland. Vanaf dit jaar trekken ze zelfs de Belgische vlag met hun rookpotten. En niet te vergeten, de piloten krijgen de steun van de echtgenotes die zorgen voor de verkoop van gadgets van het team. De Victors zullen dit jaar te zien zijn op diverse evenementen zoals Wings and Wheels in Ursel (10 en 11 augustus), Airshow Albert Bray (Frankrijk, 24 en 25 augustus), airshow Sanicole (16 september), Tally Ho weekend in Ursel (4-6 oktober). Ze nemen ook deel aan diverse overvluchten in het kader van 75 jaar bevrijding. Hun vijftienjarig vluchtjubileum vieren ze uitgebreid op 29 juni 2019 bij Vliegclub Ursel, aanvang om 14 uur.

- Het Europese investeringsfonds STAR Capital Partnership LLP heeft begin juni de overname afgerond van ASL Aviation Holdings DAC. De twee partijen hadden daarover al in februari 2019 een princiepsakkoord bereikt. Star Capital kocht ASL Aviation van de Compagnie Maritime Belge (CMB, 51%) en van 3P Air Freighters (49%, een investeringsmaatschappij van Bank Degroof Petercam). De Antwerpse rederij CMB, eigendom van Marc Saverys en zijn familie, verlaat daarmee de luchtvaartsector. CMB stapte in 1998 in de luchtvaart, toen het een belang nam in Air Contractors Limited (ACL), later omgevormd tot ASL Aviation (www.hangarflying.eu/2011/03/asl-aviation/). Ook ASL Airlines Belgium, het vroegere TNT Airways, behoort tot de holding. ASL Airlines Belgium werd in 2016 door de ASL Holding gekocht in het kader van de overname van TNT door FedEx. ASL Holding bezat geen eigen vliegtuigen maar gebruikte er toch zo'n 130 die het als vracht- of passagierstoestellen inzette voor derden, onder meer voor Aer Lingus. De Belgische groep (met zetel in Ierland) voerde in 2018 maar liefst 85.000 vluchten uit, transporteerde 4 miljoen reizigers en 357.000 ton vracht. Ter vergelijking, TUI fly vervoerde 7.1 miljoen klanten in 2018. Met ASL Aviation komt opnieuw een Belgisch luchtvaartbedrijf in buitenlandse handen. Voor alle duidelijkheid, ASL Aviation heeft geen banden met ASL - JetNetherlands, bekend om zakenvluchten.

-De herdenking van D-Day en de operatie Overlord zorgde voor pakkende beelden. De aankomst van de geallieerde grondtroepen op de Normandische stranden was in juni 1944 voorafgegaan door hevige bombardementen en door parachutisten die werden gedropt uit C-47/DC-3 of landden met de Horsa of Waco zweefvliegtuigen. Zo'n 250 parachutisten vlogen net als driekwart eeuw geleden over het Kanaal in een dertigtal Dakota's om te springen boven de historische dropzones, als herdenking kan dat tellen. Maar liefst vijftien C-47's waren overgevlogen uit de Verenigde Staten, waaronder de Betsy's Biscuit Bomber, een Dakota (N47SJ) die ooit nog als K-11 vloog voor de Belgische Luchtmacht (www.betsysbiscuitbomber.com). Onder de parachutisten ook mannen als de 97-jarige Amerikaan Tom Rice die opnieuw een sprong maakte boven het gebied waar hij op 5 juni 1944 met de 101st Airborne Division was gedropt. De Belgische Luchtmacht was prominent aanwezig tijdens de herdenkingen, onder meer door de onthulling van het prachtige Belgian Overlord Wings monument in Normandië (zie databank) en de unieke fly by boven de Belgische provincies en boven Brussel met een formatie van zeven F-16 gevechtstoestellen in een victory formation.

- Heel wat lezers vertrekken de komende maanden op vakantie. In onze erfgoeddatabank missen we nog beelden van enkele buitenlandse monumenten die verwijzen naar de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Misschien trekt u naar Italië of Slovenië en ligt uw vakantieverblijf in de buurt van een van de volgende gedenktekens? Kan u ons foto's sturen of eventueel wat bijzonderheden over de locatie?
  • Op 27 mei 1931 doet professor August Piccard van de ULB, samen met Paul Kipfer, een tweede poging om met een stratosferische ballon een vlucht te maken. Ze stegen op van Augsburg in Duitsland. Ze bereikten een hoogte van 15.781 m. Na 17 uur vlucht zijn ze geland op de Gurgl-gletsjer, bij Sölden in Tyrol, niet zo ver van de Italiaanse grens. In Obergurgl staat er al enige tijd een monument voor professor Piccard (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AugustePiccard.Obergurgl.11A.JPG). 
  • Op 18 Augustus 1934 maakte Max Cosyns, assistent van professor August Piccard aan de ULB, samen met zijn student Nérée van der Elst een vlucht met een ballon naar een hoogte van 15.500 m. Ze stegen op van Hour-Havenne in België, vlogen over Duitsland en Oostenrijk en landden in het dorpje Ženavlje (tegenwoordig in Slovenië), niet zover van het drielandenpunt Oostenrijk-Hongarije-Slovenië. In 1997 werd op de plaats van hun landing een groot bronzen monument onthuld om deze gebeurtenis te herdenken. (https://most.fgg.si/2017/10/10/max-cosyns-in-zenavlje/
  • We zoeken ook nog een foto van het gedenkteken voor de bemanning van Lt Pierre Watteyne, SAAF, in Villa Caprile in Pesaro, Italië, aan de Adriatische kust, ten zuiden van Rimini en San Marino. We beschikken enkel over foto's van de laatste rustplaats van de bemanning (www.hangarflying.eu/erfgoedsites/graven-en-gedenkteken-voor-de-bemanning-van-lt-pierre-watteyne-saaf/

Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief 141 - "De Belgische Luchtmacht was prominent aanwezig bij de herdenking van D-Day" on Facebook

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


EART 2019: Toekomstige tankvliegtuigen ontdekken in Eindhoven

Begin april was Tom op de Vliegbasis Eindhoven uitgenodigd voor de European Air Refuelling Training, een militaire oefening voor het bijtanken in de lucht. Hij kreeg de kans om mee te vliegen met een KDC-10 en kreeg informatie over de oprichting van een Multi Role Tanker Transport eenheid waarin ook België heeft geïnvesteerd.

ARTICLE


BFS: l'offre s'adapte à la demande et s'ouvre à l'international

Sinds ons artikel van juni 2016 is er heel wat veranderd bij de Belgian Flight School (BFS) in Charleroi. Tijdens de opendeur van de school in mei 2019, sprak Guy onder meer met gedelegeerd bestuurder Eric Verlie.

ARTICLE


Open Belgian Gliding Nationals 2019

Geen jets, wel stille zweefvliegtuigen en een sympathieke groep piloten die zich in Saint-Hubert hadden aangemeld voor de Open Belgian Gliding Nationals 2019. Info én uitslagen in dit artikel van Robert.

PATRIMONIUM


Gedenkteken Belgian Overlord Wings 1944

Op 24 mei 2019 werd in het Normandische Crépon het bijzonder fraaie gedenkteken 'Belgian Overlord Wings 1944' ingehuldigd voor de Belgische piloten en eenheden die deelnamen aan de Operatie Overlord.

PATRIMONIUM


Gedenkplaat voor T/Sgt Abe Sofferman

Rik Verhelle bezorgde ons deze tip over de gedenkplaat voor T/Sgt Abe Sofferman, radio-operator van B-24H 42-7547 'Sky Queen'.

ARTICLE


Allongement de la piste de Brussels South Charleroi Airport… c'est parti

Brussels South Charleroi Airport en SOWAER (Société Wallonne des Aéroports) hebben officieel het startschot gegeven voor de werken voor de verlenging van baan 25-07. Robert stond op de werf en schreef dit artikel. 

ARTIKEL


Museum Luchtoorlog Wereldoorlog II in Geraardsbergen

In Geraardsbergen opende Wings of Memory een eigen museum, gevuld met vliegtuigonderdelen uit 27 bergingen van vliegtuigen uit WOII. Frans ging naar de opening van de aantrekkelijke tentoonstelling.

ARTICLE PHOTOS


Stampe Fly In 28ème édition

Jean-Pierre blijft een trouwe bezoeker van de Stampe Fly In, dit jaar de 28ste editie. Een twintigtal SV4's bezochten de Fly In, alsook enkele warbirds.

PATRIMONIUM


Monument ter herinnering aan het bombardement van 22 mei 1944

Een monument herinnert ons in Hunnegem-Geraardsbergen aan het bombardement van 22 mei 1944.

PATRIMONIUM


Monument voor drie bemanningsleden Handley Page Hampden AE244 EQ-P 408 Sqn RCAF

Jos Verhaeren was aanwezig bij de inhuldiging van een monument voor drie bemanningsleden van de HP Hampden AE244 EQ-P 408 Sqn RCAF die neerstortte in Zevendonk.

Database


Majoor Vl Walter Dhaese F-104G FX55

Naar aanleiding van een herdenkingsplechtigheid op 6 juni 2019 bezorgde Kurt van Looke ons een grondige update over het monument voor Majoor Vl Walter Dhaese in Assenede.

ARTICLE


MOTY 2019: le CEO de Sabena Aerospace justement récompensé

Steven De Craene, voorzitter van de Aviation Press Club, overhandigde de trofee van 'Man of the Year 2018' (MOTY) aan Stéphane Burton, CEO van Sabena Aerospace. Guy schreef dit artikel. 

ARTICLE


EBACE 2019: les belges et l'aviation d'affaires

Ook dit jaar was op de European Business Aviation Conference and Exhibition (EBACE) in Genève wat Belgisch nieuws te rapen. Guy ging onder meer langs bij FlyingGroup en Aviapartner Executive en brengt verslag uit.

ARTICLE


D-DAY L-Birds à Temploux

Robert was gelukkig aanwezig op Temploux toen vier L-4 Grasshoppers, voorzien van de invasiestrepen, op weg naar de herdenkingen in Normandië een tussenlanding maakten. Heerlijke beelden!

PATRIMONIUM


Graf van Soldaat Jules Mauquoy, Militaire Luchtvaart

Marcel Rosvelds bezorgde ons beelden van het graf van soldaat Jules Mauquoy, op 6 juni 1918 gesneuveld bij een Duits bombardement op het vliegveld van de Moeren.

PATRIMONIUM


Plaque commémorative 2nd Lieutenant Alexander William Mac Hardy (pilote) et le Lieutenant William Alexander Rodger

Omwille van de update van de database hadden we deze gedenkplaat voor 2/Lt Alexander William Mac Hardy en Lt William Alexander Rodger nog niet online kunnen zetten. Dank aan Yves Duwelz voor de update.

PATRIMONIUM


Gedenkplaat voor Flt Lt Baudouin de Hemptinne

We kregen extra informatie over de gedenkplaat voor Flt Lt Baudouin de Hemptinne in Heuvelland.
Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Copyright © 2019 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp