Search This Blog

Sunday, 16 February 2020

[Hangar Flying vzw] Nieuwsbrief 149 - "SABCA opnieuw in Belgische handen"

Forwarded message - De : Hangar Flying vzwHangarflying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Op woensdag 29 januari werd de vernieuwde Skyhall ingehuldigd. (Foto Kevin Cleynhens)
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 149 - Februari 2020

 

Vrienden van de luchtvaart,

op 5 februari werd het nieuws aangekondigd dat Dassault Belgique Aviation NV (DBA), sinds de jaren '60 de meerderheidsaandeelhouder van de Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques SA/NV (SABCA), haar volledige deelneming van 96,85% in SABCA zal verkopen aan een nieuwe joint venture tussen Sabena Aerospace NV en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij NV (FPIM), en dit voor een totaalbedrag van 74.571.676,67 euro, oftewel 32,0833 euro per aandeel. De handel in het aandeel is ondertussen geschorst. Thibauld Jongen, CEO van de SABCA-groep, stuurde de volgende verklaring uit over de aangekondigde deal: "Dit biedt een zeer boeiend perspectief voor de toekomst van SABCA, want het profiel van de nieuwe aandeelhouders sluit perfect aan bij onze behoefte om de implementatie van ons strategisch hervormingsplan, dat enkele jaren geleden werd opgestart, te versnellen en te intensifiëren. De nieuwe structuur creëert een echte leider op vlak van luchtvaart in België, met een sterke positie op vlak van burgerluchtvaart, defensie en ruimtevaart." De overname is uiteraard onderhevig aan de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Tegen het tweede kwartaal van dit jaar wordt de afwikkeling van de overname verwacht. Door het nieuwe aandeelhouderschap komt de SABCA-groep, met vestigingen in Lummen, Gosselies, Haren en het Marokkaanse Casablanca opnieuw in Belgische handen. Op het einde van 2020 zal het bedrijf haar honderdste verjaardag vieren

-Een misschien minder bekend Belgisch luchtvaartbedrijf is Euramec, gevestigd in Hamme. Hun specialisatie ligt in het aanbieden van professionele vluchtsimulators. Bert Buyle, CEO van Euramec, kondigde op de vliegshow van Singapore aan dat zijn bedrijf een exclusieve samenwerking aangaat met het Oostendse Aerocircular om cockpits uit toestellen klaar voor de sloophamer te 'upcyclen' naar hoogwaardige simulators. Euramec neemt de hele cockpitsectie over en vervangt alle oorspronkelijke instrumenten met eigen systemen. Doelpubliek zijn zowel vliegscholen als luchtvaartmaatschappijen. Initieel wordt er gestart met drie cockpits uit de A320-familie maar ook de uitbreiding naar andere narrowbodies zoals de Boeing 737 wordt bekeken. Buyle hoopt jaarlijks vijf simulators aan de man te kunnen brengen. Hoe de duurzame ontmanteling van een vliegtuig, waarbij zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven geschonken wordt, in z'n werk gaat kon je in ons decembernummer van 2019 lezen.

-Voor de twintigste maal organiseert de Aviation Society of Antwerp (ASA) haar grote indoor-luchtvaartbeurs. Luchtvaartliefhebbers kunnen hun collectie uitbreiden met memorabilia, boeken, tijdschriften, foto's, dia's, bouwdozen, onderdelen, publiciteit, kunst,... Of misschien wil je zelf een deel van je verzameling verkopen? In tegenstelling tot de saaie eBays van deze wereld, kan je hier ook persoonlijk en face to face contact leggen met gelijkgezinden, een ideaal forum dus voor netwerking. De beurs gaat door in het Stampe & Vertongen Museum op zaterdag 9 mei van 10 tot 16 uur. Inlichtingen & reserveringen: fernandvandeplas@yahoo.com

-Op woensdag 29 januari stelde Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport Company, met terechte fierheid de vernieuwde Skyhall voor aan het publiek. Na een uitdagende renovatie van twee jaar, waarbij gepoogd werd de originele elementen van de hal maximaal te behouden, werd de vertrekhal van 1958 opnieuw opengesteld. De immense glaspartij, die uitzicht geeft over de vliegtuigoperaties, trekt de blikken van de bezoekers net als 60 jaar geleden opnieuw meteen naar de vliegtuigen. Vanaf maart is de Skyhall beschikbaar voor evenementen van alle aard.

-Luchtverkeersleider skeyes wil de ruimte waar windmolens kunnen ingeplant worden rond radiobakens in de toekomst verdubbelen, zonder dat hierbij de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in gedrang komen. Bewegende wieken van een windmolen beïnvloeden de radiosignalen die door de bakens uitgezonden worden, waardoor de beschikbare ruimte voor de plaatsing van windmolens rond de DVOR-radiobakens (Doppler Very High Frequency Omnidirectional Range) beperkt is. Tot voor kort mochten er 9 windmolen per vaste sector van 60 graden, met 6 sectoren in totaal, in een straal van 7 km rond een DVOR staan. Door over te stappen op een nieuw dynamisch berekeningsmechanisme verdubbelt het aantal windmolens naar 18 per sector van 60 graden. Interessant dus voor de spelers in de windenergiemarkt, die nu kosteloos nieuwe aanvragen voor de bouw van windmolens kunnen indienen. Het staat buiten kijf dat ook in de nieuwe berekeningsmethode het garanderen van de veiligheid van het luchtruim het doorslaggevende criterium blijft.

-Verder kondigt skeyes ook aan dat het een commerciële dochteronderneming, genaamd SkeyDrone, zal oprichten die zich specifiek op het dronesector gaat focussen. In onze nieuwsbrieven hadden we al meermaals aandacht voor het zich razendsnel ontwikkelende verhaal van de drones: skeyes is zich bewust van het toenemende belang van de onbemande luchtvaart en wil alle initiatieven rond drones bundelen in een aparte werking. In eerste instantie wordt skeyes de enige aandeelhouder in SkeyDrone, in een latere fase worden er publieke en private aandeelhouders gezocht om een belang te nemen in het bedrijf, waarbij er verder kan ingezet worden op innovatie.

-Toch wel opmerkelijk nieuws uit de kustregio: de vluchtelingenproblematiek mag de laatste maanden dan wel door ander nieuws naar de achtergrond verdreven zijn, toch is er volgens de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé meer en meer nood aan een permanente bewaking van onze kustlijn. Hoewel concrete plannen op dit moment nog ontbreken, is er de intentie om een Cessna, uitgerust met warmtecamera en bestuurd door piloten van Frontex, het Europese grens- en kustwachtagentschap, in te zetten om bootvluchtelingen richting het Verenigd Koninkrijk op te sporen om groter onheil te voorkomen. Wanneer en vanuit welke basis de operaties gestart worden, is op dit moment nog niet duidelijk.

-Eind vorige maand publiceerde het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de resultaten van een bevraging waaruit blijkt dat vliegend personeel te weinig geïnformeerd wordt over hun blootstelling aan kosmische straling en de risico's die hieraan verbonden zijn. Ter illustratie: de gemiddelde natuurlijke stralingsdosis, uitgedrukt in millisievert, waaraan de bevolking wordt blootgesteld, bedraagt 0,35 mSv/jaar. Bij vliegtuigpersoneel blijkt de gemiddelde dosis 1,79 mSv/jaar te bedragen, met piekgevallen die 4x hoger liggen, afhankelijk of men specifieke routes vaak vliegt of niet (bijvoorbeeld over de polen). De blootstellingslimiet ligt op 1mSv/jaar. Om de informatiedoorstroom te verbeteren zal het FANC een actieplan uitwerken waarbij ingezet wordt op zowel een sensibilisering van de luchtvaartmaatschappijen en professionals en een stimulatie van het toezicht op de betrokken personeelsleden door arbeids- en luchtvaartartsen.

-We sluiten de nieuwsbrief van deze maand af met een opgewekter item: tussen 29 januari en 5 februari legden 52 werknemers van Brussels Airlines, Lufthansa en Eurowings een 320 kilometer lange mountainbiketocht af in Rwanda in het kader van de vijfde editie van Bike for Africa. Los van een sportief evenement was deze tocht rond het Kivu-meer en eindigend in de hoofdstad Kigali er voornamelijk op gericht om lokale ondernemingen en organisaties in de kijker te plaatsen en ook financieel te ondersteunen. Na afloop werd er een cheque van 41.000 euro overhandigd aan een aantal goede doelen, waaronder het 'Rwanda Eye Hospital', in 2018 opgericht door de Vlaamse oogarts Piet Noë met eigen spaargelden. De gift zorgt ervoor dat honderden patiënten kwalitatieve oogzorg kunnen genieten. Sfeerbeelden van dit avontuur zijn terug te vinden op instagram met de hashtag #bikeforafrica. 

Giovanni Verbeeck
Hangar Flying
Like Nieuwsbrief 149 - "SABCA opnieuw in Belgische handen" on Facebook

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Victor Dejonckheere: Zwevezeels luchtvaartpionier

Over Zwevezelenaar Victor Dejonckheere is slechts weinig geweten. De man vertrok al snel naar de Verenigde Staten. Gastauteur Roel Struyve van de heemkring Ons Wingene schreef dit artikel over de Belgische piloot met vliegbrevet nummer 44.

ARTICLE


Les tribulations d'un belge à Toulouse

Un article par Jean-Jacques Speyer, auteur invité. Il fait partie des Belges qui ont eu une carrière bien remplie chez Airbus à Toulouse. L'ingénieur nous parle de l'étude des facteurs humains, ainsi que de la charge de travail dans le cockpit des avions de ligne.

PATRIMONIUM


Graf luitenant Frédéric 'Freddy' Joseph Wampach, SOE

Steven Volckaerts meldde ons het graf in Verviers van luitenant Frédéric Wampach, SOE. Wampach werd geëxecuteerd op 10 december 1943.

PATRIMONIUM


Gedenktekens voor 80th Airborne Anti-aircraft Battalion en 505th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division

Aan de kerk van Trois-Ponts staan gedenktekens voor het 80th Airborne Anti-aircraft Battalion en het  505th Parachute Infantry Regiment, eenheden van de 82nd Airborne Division.

BOEK


'Overview,' de geschiedenis van
Air Traffic Management in België

Frans was aanwezig op de voorstelling van Overview, een boek samengesteld door skeyes over de geschiedenis van de civiele luchtverkeersleiding in België.

ARTICLE


Pas de jambes mais des ailes … le P4

Le 'Projet P4', signifiant 'Planeur Pour Pilotes Paraplégiques' lance un appel aux personnes limitées des membres inférieurs, à tenter d'obtenir une licence de pilote dans l'aviation sportive. Ceci est possible en s'essayant au vol en planeur ayant été adapté à ce type de handicap. Robert nous relate la belle histoire de Jean-Marie Degolla, vélivole handicapé des jambes.

PATRIMONIUM


Monument voor F/O Henry James Muir, Mustang FZ125 YT-C

Informatie in de database bij het monument voor F/O Henry James Muir, omgekomen met de Mustang FZ125 YT-C, werd bijgewerkt. 

PATRIMONIUM


Gedenkteken voor vijf gesneuvelden van het 517th Parachute Infantry Regiment

In het gehucht Logbiermé (Trois-Ponts) waar op 14 januari 1945 vijf G.I.'s van het 517th Parachute Infantry Regiment sneuvelden, staat dit gedenkteken. 

PATRIMONIUM


Vaandel 15 Sqn RAF

Wordt dit vaandel van het 15 Sqn RAF opgenomen in het Topstukkendecreet van de Vlaamse Gemeenschap?

FOTO ARTIKEL


Impressie 2019 - Deel 2: VIP & General Aviation

In het tweede deel van het jaaroverzicht van 2019 brengen Giovanni, Guy en Kevin ons foto's van VIP en General Aviation toestellen die op Belgische luchthavens te zien waren.

PATRIMONIUM


Graf Germaine en Germain Ceusters, bombardement 10 mei 1940

Marcel Rosvelds vond in Leuven de laatste rustplaats van slachtoffers van het bombardement van 10 mei 1940. 

PATRIMONIUM


Monument voor 517th Parachute Regimental Combat Team

Het monument in Wanne (Trois-Ponts) voor het 517th Parachute Regimental Combat Team stond al in de databank maar de informatie is nu grondig aangevuld. 

PATRIMONIUM


Monument voor USAF eenheden en voor het vliegveld Y-29 Asch

Dankzij Jan Lantmeeters konden we extra informatie opnemen over het monument voor USAF eenheden en voor het vliegveld Y-29 Asch in Wiemesmeer (Zutendaal.) De knappe foto's komen van Jan Voncken.
Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp