Search This Blog

Sunday, 15 March 2020

[Hangar Flying] Nieuwsbrief ✨150✨ - "We zijn ervan overtuigd dat de sector deze crisis te boven zal komen"

Forwarded message - De : Hangar Flying vzwHangarflying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Dreamliner Boeing 787 OO-JDL van TUI fly in de landing op Brussels-Airport op zaterdag 27 juli 2019. (Foto Tom Brinckman)
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 150 - Maart 2020

 

Vrienden van de luchtvaart,

In oktober 2007 hebben we onze eerste nieuwsbrief online gezet. Sindsdien kreeg u maandelijks een bondig overzicht van de luchtvaartactualiteit, nieuwe Nederlandstalige en Franstalige artikels en aanvullingen voor de databank. Vandaag leest u nieuwsbrief nummer 150. Het zal u niet verbazen, een website annex databank online houden kost centen. De toekomst van www.hangarflying.be is enkel gegarandeerd dankzij  de steun van bedrijven als FlyingGroup. Even belangrijk zijn de gedreven luchtvaartkenners die met een grote regelmaat zorgen voor artikels, bijdragen voor de databank, voor het beantwoorden van vragen van onze lezers, enz. Schrijvers met een gedegen kennis van de luchtvaartsector heten we nog altijd graag welkom in ons redactieteam. We willen nog heel wat nieuwsbrieven vullen met Belgisch luchtvaartnieuws, maar de verjonging van ons team is een absolute voorwaarde om nog jaren te kunnen doorgaan.
Voor het eerste nummer van de nieuwsbrief gingen we in 2007 praten met Vlaamse piloten in Valenciennes, Hangar Flying fotografeerde heteluchtballons in Vencimont, we keken naar acrovliegtuigen in Cerfontaine en een redactielid ging vliegen in Grimbergen. Nummer 150 leest minder positief, de schuldige is het Coronavirus dat de wereldwijde luchtvaartsector keihard heeft geïnfecteerd.
Omwille van het Coronavirus COVID-19 is er internationaal een snel teruglopende vraag naar vluchten. In Europa werd vooral Italië hard getroffen. Reizen vanuit de Schengenzone naar de Verenigde Staten worden opgeschort. Volgens sommige analisten heeft deze crisis een grotere impact op de luchtvaartsector dan nine eleven. Net zoals alle andere luchtvaartmaatschappijen heeft Brussels Airlines besloten haar vluchtfrequenties drastisch te verlagen. De verbinding naar New York wordt tot nader order stopgezet, bij het afsluiten van deze nieuwsbrief waren de vluchten naar Washington DC nog niet geannuleerd. Brussels Airlines introduceert – samen met de andere Lufthansa Group luchtvaartmaatschappijen Austrian, Lufthansa, SWISS en Air Dolomiti – flexibelere omboekingsopties. Ze wil daarmee tegemoetkomen aan de wens van veel klanten om hun reisplannen flexibeler te maken onder de uitzonderlijke omstandigheden, veroorzaakt door het Coronavirus. Terwijl vluchtfrequenties worden teruggeschroefd, moet bij Brussels Airlines ook nog werk worden gemaakt van het Reboot-besparingsplan. Corona zal de objectieven ongetwijfeld bijsturen.

De hele reissector voelt de nefaste gevolgen van de Coronapandemie, zowel directe als indirecte tewerkstelling zullen sterk getroffen worden, vooral als een vaccin of een geneesmiddel op zich laat wachten. Brussels South Charleroi Airport, TUI fly, Ryanair, … iedereen probeert ondertussen de klanten zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden. Verschillende luchtvaartbedrijven gaan economische werkloosheid inroepen.

Luchthavens wereldwijd zien hun trafiekcijfers een duik nemen. Airports Council International (ACI) Europe, een belangenvereniging van ongeveer 500 Europese luchthavens, voorspelde voor het eerste kwartaal van 2020 een daling van 67 miljoen passagiers, wat neerkomt op een daling van 13,5%. Deze cijfers hielden nog geen rekening met het verbod van vliegreizen tussen Europa en de VS. Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company, verklaarde op 9 maart 2020: "De luchtvaartsector gaat door een moeilijke periode. De resultaten van Brussels Airport waren in februari lager dan de verwachtingen door de impact van het Coronavirus. In de maanden maart en april zullen de gevolgen groter zijn, dan zijn er veel geannuleerde vluchten. We blijven alle actoren die op de luchthaven actief zijn, informeren, sensibiliseren en voorbereiden op het nemen van eventuele specifieke bijkomende maatregelen die door de FOD Volksgezondheid zouden kunnen gevraagd worden. We zijn ervan overtuigd dat de sector deze crisis te boven zal komen, zelfs als die tijdens een groot gedeelte van het jaar economische gevolgen zal ondervinden, met name wat betreft de zakelijke reizen." Ondertussen zijn de voorspelde verliezen voor de luchtvaartsector opgelopen tot astronomische bedragen.

Voor maatschappijen die al met grote financiële problemen kampten, is Corona de druppel die de emmer doet overlopen. Het Britse Flybe, dat tot de zomer van 2019 nog naar Deurne vloog, heeft op donderdag 5 maart 2020 de activiteiten gestaakt. De grootste impact is te merken in de markt van de zakenreizen. AERO Friedrichshafen 2020 (www.aero-expo.com,) 's werelds grootste vakbeurs voor algemene luchtvaart, die altijd mag rekenen op een heleboel Belgische exposanten en bezoekers, is uitgesteld tot een nog niet nader bepaalde datum. De reactie van Roland Bosch is veelzeggend: "Als hoofd van AERO Friedrichshafen heb ik de afgelopen 30 jaar veel situaties meegemaakt die de wereldeconomie en de ruimtevaartindustrie negatief hebben beïnvloed. Maar nog nooit had een incident zo'n sterke impact op de wereldeconomie als het nieuwe Coronavirus."
-Op 5 maart verscheen de Franstalige versie van het boek 'Van Gevechtspiloot tot Verkeersvlieger,  Portret van een gepassioneerde en rebelse veteraan van de Belgische luchtvaart' van voormalig militair piloot en Sabena-boordcommandant Piet Van Riet. 'De Pilote de Chasse à Pilote de Ligne à la Sabena,' met een voorwoord van Jean-Pierre Decock van Hangar Flying, is te koop via de Franstalige website van de auteur (www.pietvanriet.be/het-boek?lang=fr) en op diverse luchtvaartevenementen in België.
-Approved Training Organization (ATO) Aero Locarno (www.aerolocarno.ch) ondertekende op 9 maart 2020 een overeenkomst met Sonaca Aircraft voor de aankoop van vijf Sonaca 200. De vliegschool Aero Locarno is de eerste Zwitserse klant van Sonaca Aircraft. Momenteel heeft de ATO een erg diverse vloot van negen vliegtuigen in dienst (C150, C152, C172, PA28, DA40, DA42) en een 737NG simulator.
-skeyes startte een oproepingsprocedure naar kandidaten voor de bouw van digitale controletorens op de zes Belgische luchthavens. Deze controletorens bestaan uit een controlecentrum op afstand en camera's op de luchthavens (in plaats van de uitkijkpost van de klassieke controletorens). Vanuit digitale torens kunnen luchtverkeersleidingsdiensten aangeboden worden op verschillende luchthavens vanuit één enkel controlecentrum met zelfs verhoogde luchtvaartveiligheid dankzij augmented reality. Ze zullen geleidelijk aan de klassieke controletorens vervangen.
-Tussen 14 april en 1 mei 2020 organiseren de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht en de Belgische Luchtmacht samen 'Swift Blade 2020,' de grootste militaire helikopteroefening in Europa voor dit jaar. In totaal nemen meer dan 2.000 militairen uit 14 van de 27 landen van het European Defence Agency (EDA) deel aan de oefening. Gedurende drie weken zullen 35 helikopters, 2 C-130's, 2 F-16's en een onbemand verkenningsvliegtuig aan de oefeningen in België en Nederland participeren, onder meer in Goetsenhoven en Weelde. Tijdens Swift Blade oefenen de deelnemers de (grond)luchtverdediging, het verplaatsen van grondtroepen, medische evacuaties en inzet van Special Operations Forces. Europese defensiesamenwerking wordt alsmaar belangrijker en vereist eenheden die op zeer korte termijn in internationaal verband uitgestuurd kunnen worden en snel gezamenlijk kunnen optreden.
Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief ✨150✨ - "We zijn ervan overtuigd dat de sector deze crisis te boven zal komen" on Facebook

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


European Airshow Council Conventie: focus op veilig en duurzaam organiseren

Tom was te gast op de welkomstdrink van de jaarlijkse European Airshow Council (EAC) conventie in het Brusselse Le Plaza Hotel.

FOTO ARTIKEL


Impressie spotting
2019 – deel 3:
civiele luchtvaart-maatschappijen

In dit derde en laatste deel van het spottingoverzicht focussen Kevin, Guy en Giovanni zich op de civiele vliegtuigen die in de loop van 2019 werden gespot op de Belgische luchthavens.

PATRIMONIUM


Kapel 15 Wing Luchttransport

In de Groenveldkazerne in Melsbroek bezochten we de kapel van 15 Wing, een gebouw dat niet mocht ontbreken in onze databank.

PATRIMONIUM


Gedenkplaat voor het 505th Parachute Infantry Regiment

Deze gedenkplaat voor het 505th Parachute Infantry Regiment vonden we op de gevel van een huis in het gehucht Rochelinval (Trois Ponts.)

ARTIKEL


De eeuweling KLM viert de toekomst

KLM bestaat al honderd jaar, vrijwel altijd was de maatschappij aanwezig in België. Frans blikt terug op de geschiedenis van KLM.

PATRIMONIUM


Laatste rustplaats Captain Marc Daenens

In Steenhuffel (Londerzeel) bezocht Manu Godfroid de laatste rustplaats van Sabena captain Marc Daenens.

PATRIMONIUM


Fairchild C-119 CP10, Pembroke RM-7 en Douglas C-47 'K-1/OT-CWA'

De informatie over de tentoongestelde Fairchild C-119 CP10, Pembroke RM-7 en Douglas C-47 'K-1/OT-CWA' op het plein van de Groenveldkazerne in Melsbroek is grondig bijgewerkt.

PATRIMONIUM


Monument voor bemanning Halifax Mk.III NP965 C8-Y 640 Sqn RAF

In Floriffoux (Floreffe) werd op 7 maart 2020 dit monument onthuld voor de bemanning van de Halifax Mk.III NP965 C8-Y 640 Sqn RAF. Dank aan Thierry Cardon voor foto's en info

ARTICLE


Quand l'hélice se barre, faut se poser dare-dare!

Jean-Pierre raconte l'histoire de trois pilotes qui ont perdu leur hélice en plein vol. Ces incidents (qui se sont bien terminés) se sont produits avec les SV4B V29 et V18 et le SR7 OO-SRZ.

PATRIMONIUM


Graf SOE-agent luitenant Jozef Van Hooff

SOE-agent Jozef 'Jef' Van Hooff rust op de begraafplaats van Mechelen. De figuur van Jef werd anno 2019 gebruikt door auteur Johan Op de Beeck in zijn thriller 'Het complot van Laken.'

PATRIMONIUM


Ballonloods en waterbassin

Linda Van den Elzen bezorgde ons enkele recente foto's van de ballonloods in Zellik.

PATRIMONIUM


Diverse gedenkplaten voor het 551st Parachute Infantry Battalion

Nog in Rochelinval werden in een klein parkje diverse gedenkplaten geplaatst voor het 551st Parachute Infantry Battalion.
Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium


Email Marketing Powered by Mailchimp