Search This Blog

2020-11-22

[Hangar Flying vzw ] Nieuwsbrief 158 ✈ "België neemt op passende wijze afscheid van één van haar luchthelden"

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw


Hangarflying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
De SIAI SF260's Marchetti's die sinds 1969 in gebruik zijn voor de elementaire vliegopleiding zijn stilaan aan vervanging toe. De luchtmacht onderzoekt momenteel de mogelijke vervanger. (Foto Tom Brinckman)
 
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 158 - November 2020

 

Vrienden van de luchtvaart,

Op 28 oktober 2020 maakte de Belgische Luchtmacht bekend dat Jozef "Jeff" Moureau (Jette, 13 april 1921) op 99 jarige leeftijd vertrok voor zijn laatste vlucht. Hij was de laatste Belgische piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog op D-Day in de Royal Air Force vloog bij 349 Squadron. Hij vocht met zijn Spitfire tijdens Operatie Overlord boven de stranden van Normandië en haalde er een Junkers Ju-88 bommenwerper uit de lucht. Ter nagedachtenis aan deze laatste der Mohikanen voerden vier Belgische F-16s op 30 oktober om 13.30 uur een formatievlucht uit boven de kerk van Strombeek-Bever. Twee minuten later volgde Kris Van den Bergh met de Spitfire Mk.XVI SL721 GE-S. Jeff werd in intieme kring begraven.

Het verhaal van Jeff Moureau (https://youtu.be/SroniYPWWNQ) over de landing in Normandië kan je trouwens vinden op de website van Belgian Voices of the Sky in een meer dan 40 minuten durend interview. Deze website van Yves Van den Brouck wil 'de geschiedenis een stem geven' en brengt de verhalen van piloten zoals Jeff Moureau, Bobby Laumans, Frank Dewinne, Marcel De Petter en Danny Cabooter die elk op hun manier hun stempel gedrukt hebben op de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Zeker de moeite om even te bekijken op een koude winteravond! Deze interviews kunnen via de site eveneens besteld worden op DVD aan 10 euro per stuk. De opbrengst zal dienen om het project verder uit te bouwen. Meer informatie en bestellingen via belgianvoicesofthesky@gmail.com.

Op 29 oktober 2020 werd Liège Airport door Air Cargo News (www.aircargonews.net) uitgeroepen tot beste cargoluchthaven ter wereld in 2020. Daarmee kaapte de luchthaven een van de twaalf awards weg, voor de neuzen van Amsterdam, Anchorage, Brussel en Hong Kong. Met deze prijs wil de industrie Liège Airport de erkenning geven die ze verdient op vlak van investeringen en verbeteringen in termen van laden en lossen, maar ook de omliggende luchthaveninfrastructuur. We herinneren er de lezer nog even aan dat Liège Airport in het voorjaar geselecteerd werd door de Verenigde Naties als belangrijke draaischijf in het World Food Programma. In het huidige klimaat is een goed geoliede cargo hub van essentieel belang voor de verdeling van medicijnen en humanitaire vracht.

Met het oog op de nakende vervanging van de SIAI SF.260 Marchetti bracht een delegatie van de Belgische Luchtmacht eind oktober een bezoek aan het hoofdkwartier van Diamond Aircraft in Wiener Neustadt. De Belgische delegatie, onder leiding van Kolonel-vlieger Patrick "Goose" Goossens vloog er met de DART-550, een geavanceerde tweezitstrainer. Kolonel Goossens was na de vlucht onder de indruk van de stabiliteit en het gemak waarmee de machine zich liet vliegen, maar benadrukte dat de Belgische Luchtmacht in dit stadium alle opties wil openhouden voor de vervanging van de Marchetti, die sinds 1969 gebruikt wordt voor de basisopleiding van haar piloten. Of het bezoek van de Falcon 7X van de Belgische Luchtmacht aan het vliegveld van Buochs (Zwitserland) eveneens aan de vervanging gelinkt kan worden is maar de vraag. Op het vliegveld van Buochs bevindt zich de fabriek van de Zwitserse vliegtuigproducent Pilatus, die met de PC-7, PC-9 en PC-21 eveneens geavanceerde basistrainers aanbiedt.

In tegenstelling tot de eerste lockdown in maart gaat de lichte luchtvaart in België tijdens de tweede lockdown niet op slot. In een omzendbrief van het Directoraat-generaal Luchtvaart van 1 november 2020 geeft de (nieuwe) Directeur-generaal richtlijnen aan de luchthavencommandanten, vliegclubs en de individuele piloten om het vliegen veilig te laten verlopen. De algemene regels met betrekking tot afstand en (hand)hygiëne zijn van toepassing. Enkel solovluchten, of vluchten met gezinsleden of één knuffelcontact worden toegelaten. Bijkomende maatregelen met betrekking tot de ontsmetting van toestellen en installaties (denken we maar aan de brandstofpompen) moeten genomen worden. Bij vluchten naar België blijft de verplichting om het Passenger Locator Form (PLF) in te vullen.

Koen Milis trad op 1 september aan als nieuwe Directeur-generaal van het Directoraat-generaal Luchtvaart. Koen is geen onbekende in de Belgische luchtvaartwereld en verdiende zijn strepen als hoofd van de theoretische vliegopleiding van Aero Kiewit in Hasselt.

Sinds 14 oktober is All Nippon Airways (ANA) terug te spotten op Brussels Airport. De Japanse luchtvaartmaatschappij voert driemaal per week met de Boeing 787-9 Dreamliner vluchten uit tussen Tokyo en Brussel, zij het voorlopig enkel met vracht. Tijdens de feestdagen zal ANA acht directe passagiersvluchten tussen beide hoofdsteden aanbieden, met vertrekken vanuit Brussel op 19 en 24 december 2020 en 9 en 13 januari 2021.
De Belgische luchtvaartmaatschappij TUI maakte bekend dat zij voor de zomer 2021 grotendeels hetzelfde vluchtprogramma willen aanbieden als voor de zomer 2020. Concreet betekent het dat er 89 bestemmingen en 150 routes op het programma staan. Vanuit Rijsel wordt het aanbod uitgebreid met zes bijkomende bestemmingen.

De provincie Limburg en de Universiteit Gent hebben begin oktober het project 'Onder de Radar' gestart. Provincie Limburg roept iedereen op mee te snuffelen naar sporen van WO II. 'Onder de Radar' brengt een overzichtsbeeld van het toenmalige Limburg en neemt daarvoor 810 Duitse en Amerikaanse luchtfoto's als uitgangspunt. De foto's zijn 75 jaar oud en werden door de Vakgroep Archeologie van de UGent in de Amerikaanse National Archives and Records Administration (NARA) ontdekt. Ken je zelf een relict of een overblijfsel uit WO II? Of heb je een origineel verhaal, een foto of filmpje dat hierin past? Prik het dan op de kaart of op één van de vele luchtfoto's op www.onderderadar.be.

Kevin Cleynhens 

Like Nieuwsbrief 158 ✈ "België neemt op passende wijze afscheid van één van haar luchthelden" on Facebook

 
 

Deze maand op Hangarflying.be

ARTICLE

City Bird, le « Flying Dream » n'aura vécu que cinq ans…

In de reeks over de Belgische luchtvaart-maatschappijen neemt Guy ons mee terug in de tijd naar CityBird, die de Belgische reiziger aan boord van haar prachtig groen geschilderde vliegtuigen liet proeven van o.a. Noord-Amerika en het Caraïbisch gebied.

ARTIKEL

Nieuw hoofdkwartier voor FLYINGGROUP

Gastauteur Paul Hopff trok eveneens naar Antwerpen waar FlyingGroup met trots (én rekening houdend met de Corona maatregelen) haar nieuwe hoofdkwartier voorstelde aan de aanwezige pers en genodigden.

 
 

PATRIMONIUM

Gedenkplaat ongeval Marchetti S205-20R OO-MAQ

In de buurt van Baraque Michel staat een gedenkplaat voor de drie inzittenden van de Marchetti S205-20R OO-MAQ, neergestort op 9 oktober 1970. Dank aan Thierry Cardon voor info en foto's.
 

PATRIMONIUM

Gedenkteken voor Capitaine-Aviateur Frédéric Désirotte

In Hamois staat al enige tijd een gedenksteen voor Capitaine-Aviateur Frédéric Désirotte van de 2e Wing die daar op 23 maart 1999 met F-16A FA39 crashte. Het gedenkteken is moeilijk zichtbaar vanop de steenweg.
 

ARTICLE

L'A400M Atlas est arrivé à Melsbroek

Jean-Pierre trok naar de luchtmachtbasis van Melsbroek waar de eerste van de acht bestelde Airbus A400Ms aankwam.

 
 

PATRIMONIUM

Gedenkplaat voor Soldaat Jean Lox, Special Air Service – SAS

Op het stadshuis van Tongeren hangt een gedenkplaat voor Jean Lox. Hij diende bij de Special Air Service (SAS) en sneuvelde tijdens Operatie Brutus op 10 september 1944.

 
 

PATRIMONIUM

Gedenkplaat voor PFC Milo C. Huempfner, 551st Parachute Infantry Battalion

Op de muur van het kerkhof van Leignon (Ciney) hangt deze gedenkplaat voor Private First Class Milo C. Huempfner van het 551th Parachute Infantry Battalion. Tijdens de Slag om de Ardennen voerde hij in het dorp op zijn eentje strijd tegen de Duitsers.
 

PATRIMONIUM

Gedenkteken voor Constant Martiny

Samen met Edmond Desnerk werd Constant Martiny in de nacht van 12 op 13 oktober 1940 in België geparachuteerd. Met Kolonel Joseph Daumerie zette hij een netwerk op dat later de naam Daumerie-Martiny kreeg. In La-Roche-en-Ardenne staat deze gedenksteen.
 
 
 

ARTIKEL

50 jaar Boeing 747 in België – Deel 1

Gastauteur Paul Hopff dook de geschiedenisboeken in en neemt ons 50 jaar terug in de tijd. Eind november 1970 kwam de eerste Boeing 747 van Sabena aan in België.

 
 

PATRIMONIUM

Gedenkteken voor Soldaat Jean Lox, Special Air Service – SAS

Ook in Chabrehez (Houffalize) is er een gedenksteen voor soldaat Jean Lox van de SAS. Hij sneuvelde hier bij gevechten tussen SAS en het Armée Secrète enerzijds en de Duitse Panzergrenadiers.

PATRIMONIUM

Gedenkplaat verwoesting school door V1, Hemiksem

Deze gedenkplaat aan de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem herdenkt de slachtoffers van een V1 die op 26 december 1944 een school vernielde.
 
Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium