Search This Blog

2021-01-16

De Hangar Flying update 01-2021 staat online!

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw <


Download de afbeeldingen of bekijk deze mail in een browser

UPDATE   01-2021


Vrienden van de luchtvaart,
 
Dit is de eerste versie van onze vernieuwde maandelijkse Hangar Flying Update. Al sinds oktober 2007 brengen we een nieuwsbrief uit. Daarin hebben we naast de nieuwste publicaties op www.hangarflying.be, ook aandacht voor actualiteit rond de Belgische luchtvaart.
 
Omdat de druk op ons kleine redactieteam alsmaar groter wordt, publiceren we die actua niet meer in de maandelijkse mail. Dat maakt het voor ons team mogelijk om nog meer tijd te investeren in degelijk onderbouwde artikels en erfgoednieuws. Met deze vernieuwde maandelijkse e-mail blijft u stipt op de hoogte van de nieuwste publicaties van ons Belgisch digitaal luchtvaartmagazine.
 
Veel leesplezier!
De redactie

Deze maand:
ARTIKELS

historisch

De zaak Loewenstein. Moord, zelfmoord of een ongeluk boven de Noordzee?

Door Frans Van Humbeek

Grimbergen, 5 januari 2021. Alfred Loewenstein was aan het begin van de twintigste eeuw een schatrijke Belgische financier. Rond 1920 rangschikte de New York Times hem bij de twintig rijkste mensen ter wereld. Zijn dood, veroorzaakt door een val uit zijn vliegtuig boven de Noordzee, blijft met raadsels omgeven. Was het een ongeluk, moord of zelfmoord?

 

historisch, militair, BAKA, Harvard, T-6

Les T-6 Harvard décorés de Kamina

Door Bob Verhegghen

Chastre, le 21 décembre 2020. Un mois de 1958 à Buta dans l'ancienne colonie, 12 T-6 de Kamina sont en support des grandes manœuvres de la Force Publique en Province Orientale. Avec son fiston de 6 ans qui n'arrête pas de gesticuler en voyant les gros bourdons passer au-dessus de la maison, quoi de plus naturel pour un papa que de l' emmener voir ces avions à l'aérodrome local. Sans doute ainsi est née une passion pour l'aviation et mon intérêt particulier pour le « Harvard ». Le propos de cet article est de vous faire découvrir un aspect méconnu ces avions : les décorations spéciales de certains T-6 de l' Ecole de Pilotage Avancé (EPA) de la base de Kamina (BAKA).

 

civiel, Brussels Airport, Liege, Spotters

Impressie 2020 – Deel 1: Civiel

Door Kevin Cleynhens

Werchter, 31 december 2020. Zeggen dat 2020 een uniek jaar geweest is, is een understatement. Het Covid-virus legde het openbare en economische leven gedurende maanden stil. De luchtvaart is nog steeds een van de zwaarst getroffen sectoren en er is nog niet meteen licht aan het eind van de tunnel. De komst van het vaccin brengt hopelijk soelaas. Dat weerhield er ons echter niet van om ook dit jaar een overzicht van interessante bezoekers op enkele Belgische luchthavens te brengen. 2020 wordt vooral het jaar van boomend vrachtvervoer, zowel in volvrachtvliegtuigen als in passagiersvliegtuigen.

 

historisch, portret

La SABCA a 100 ans

Door Bob Verhegghen

Bruxelles, le 16 décembre 2020. C'est au siège social que Thibauld Jongen, CEO de la SABCA, avait invité la presse pour commémorer les 100 ans de la prestigieuse « Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques ». Ce centenaire aurait dû être l'occasion d'une grande fête mais la crise du COVID-19 est passée par là et la commémoration s'est résumée au strict minimum. La réunion ne manquait cependant pas d'intérêt pour « évoquer le passé et se tourner vers l'avenir » pour reprendre les propos du CEO. Mais ce n'est que partie remise pour faire la fête dès que les temps seront meilleurs…

 

civiel, historisch, maatschappij, DHL, EAT

European Air Transport, quarante ans d'aviation belge

Door Guy Viselé

Bruxelles, 2 janvier 2021. Il n'est pas fréquent de célébrer une compagnie aérienne ayant opéré pendant pas moins de quarante ans avec une licence d'exploitation (AOC) nationale et une flotte immatriculée belge, et qui est encore active cinquante années après sa fondation, mais sous pavillon allemand. Suite à un changement d'actionnariat il y a dix ans, European Air Transport s'est transformée European Air Transport Leipzig Gmbh. Nous allons vous en raconter l'histoire.

 

boek, portret

50 jaar Noordzee Vliegclub

Door Tom Brinckman

Oostende, 26 december 2020. Normaal had 2020 een heuglijk jaar moeten zijn voor de luchthaven van Oostende, de Noordzee Vliegclub (NZVC) bestaat immers een halve eeuw. Een feestelijke fly-in kwam er niet omwille van het gekende virus, maar voor de gelegenheid publiceerde de vereniging een speciale editie van het clubblad 'Approach'. Daarin hebben ze onder meer aandacht voor de oprichting, de mensen die een belangrijke rol speelden binnen de club en de bijzondere vliegervaringen van verschillende leden.

 
 
 
PATRIMONIUM

Loewenstein

Graf van Alfred Loewenstein

 
De Belgische zakenman Alfred Loewenstein verdween op 4 juli 1928 tijdens een vlucht van Croydon (London) naar Haren (Brussel). Hij zou boven de Noordzee uit zijn privé-Fokker F.VIIa/3m zijn gevallen.

 

Battle of the Bulge

Gedenkteken 505th PIR en 517th PIR, gedenkplaat slachtoffers bombardement

 
Het gedenkteken brengt hulde aan het 505th en 517th Parachute Infantry Regiment en aan vijf burgers die tijdens bombardementen het leven verloren.

 

Battle of the Bulge

Monument voor 551st PIB

 
Monument voor 551st Parachute Infantry Battalion dat hier in Dairomont tijdens WOII zware verliezen toebracht aan de vijand.

 

Airborne, Somalia 1993

Gedenkplaten voor de militairen gesneuveld tijdens operaties in Somalië 1993

 
In de kazerne van de Special Forces te Heverlee vinden we twee gedenkplaten die de zes Belgische gesneuvelden van de operaties in Somalië in 1993 herdenken.

 

115 Sq, 9 Sq, CWGC, Lancaster

Graven van de bemanningsleden van Lancasters ND951 WS-Z 9 Sqn en ND923 KO-C 115 Sqn

 
Op het kerkhof van Wilsele-Dorp vinden we de graven van twee Lancaster-bemanningen die neerkwamen tijdens het bombardement van het station van Leuven in de nacht van 11 op 12 mei 1944. Het betreft de Lancasters ND951 WS-Z van 9 Sqn en ND923 KO-C van 115 Sqn. In 2010 is een nieuw gedenkteken ingehuldigd voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van het bombardement.

 

AGENDA
 20 Jan 2021   |   Jobdag luchtvaartechnicus (1e Wing) Bevekom
 27 Jan 2021   |   Jobdag luchtvaartberoepen bij Defensie
 03 Feb 2021   |   Jobdag vliegtuigtechnici
 09 Feb 2021   |   Man vs. Machine, vliegt u straks zonder piloot naar Spanje?
 10 Feb 2021   |   Jobdag piloot

Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 
 
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address bookEmail Marketing Powered by Mailchimp