Search This Blog

2021-09-24

[Hangar Flying vzw} UPDATE 168 ✈️ Redactie bezoekt DronePort | Unifly zet Europese U-space op kaart | BF109 cockpittekening | Temploux-Suarlée, new place to go

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw 

Download de afbeeldingen of bekijk deze mail in een browser

UPDATE 168  -   09-2021


Vrienden van de luchtvaart,
 
De nieuwe update van Hangar Flying staat klaar. Benieuwd? Lees het meteen online of ontdek hieronder verder wat we deze maand te bieden hebben.

Hangar flying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We brengen maandelijks op een aangename en eigenzinnige manier degelijk onderbouwde artikels en erfgoednieuws over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
 
Veel leesplezier!
De redactie

 
Deze maand:
ARTIKELS

civiel, trip report, vliegveld, BD 09, Brustem, droneport, Hangar Flying, Mirage 5, Sint-Truiden

Hangar Flying op stap naar DronePort

Door Kevin Cleynhens
 
Brustem, 21 augustus 2021. Op het voormalig militaire vliegveld van Brustem (Sint-Truiden) bevindt zich sinds enkele jaren DronePort (https://droneport.eu/). DronePort is een initiatief van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, de stad Sint-Truiden, POM Limburg en JK Invest (Jack Waldeyer en Kris Van den Bergh). Naast uitstekende luchtvaartfaciliteiten beschikt men hier eveneens over eersteklas vergader- en opleidingsfaciliteiten. Het is in een van die ruime en moderne zalen dat we vandaag onze redactieraad kunnen houden.

 

civiel, portret, Air Service Liège, ASL

ASL une réussite bénéluxienne en aviation d'affaires – 1ère partie

Door Guy Viselé
 
Liège, le 19 août 2021. Les travaux de parachèvement du nouveau terminal d'aviation générale d'ASL sont en phase finale. L'inauguration toute prochaine d'une nouvelle aérogare consacrée à l'aviation d'affaires comble un vide dans l'offre de services de l'aéroport de Liège et marque le retour d'ASL à ses origines et sa volonté de développer son réseau d'infrastructures « FBO » (Fixed Based Operations). C'est en effet à Bierset qu'ont démarré les activités d'Air Service Liège en 1997. Nous en décrivons l'historique et l'évolution de la flotte dans cette première partie et compléterons dans un prochain Update par une description des diverses activités actuelles du groupe ASL et ses projets de développement.

 

militair, Béghin, Bf 109, Cockpit, Me 109

De Bf 109 G-10, de laatste cockpittekening van Jean-Luc Béghin?

Door Frans Van Humbeek
 
Grimbergen, 27 augustus 2021. In maart 2017 publiceerden we een artikel over de in de Verenigde Staten wonende Belgische tekenaar Jean-Luc Béghin. We schreven dat Jean-Luc toen werkte aan een cockpittekening van een Messerschmitt Bf 109 (www.hangarflying.eu/2017/03/cockpits-van-jean-luc-beghin/). We volgden het creatieve proces op de voet en stellen de tekening graag voor aan onze lezers.

 

civiel, fly for fun, Rutherford

Escale canadienne pour Zara Rutherford

Door Gastauteur
 
Saint-Hubert (Québec), le 26 août 2021. Il y a des gens qui, par leurs exploits, leurs idées, ou leur façon de vivre, nous impressionnent. Zara Rutherford, une jeune pilote belgo-anglaise, m'a vraiment impressionné! Et ce n'est pas une forme de style pour que mon texte paraisse bien dans cet article, c'est vraiment sincère.

 

portret, techniek, Start-ups

Geef SESAR wat SESAR toekomt: Belgische Unifly zet Europese U-space op de kaart met slimme integratie van droneverkeer

Door Eric Dauchy
 
Antwerpen, 12 augustus 2021. U-space, het Europese kader rond regelgeving en digitale automatisering met slimme veiligheidsprocedures voor het groeiend onbemand/bemand luchtverkeer, geeft eindelijk richting aan de snelle opmars van drones. En België loopt met Unifly vooraan in dit kritisch Europees infrastructuurprogramma! Unifly levert het Unmanned Traffic Management platform (UTM) om de interface van drones met de luchtverkeersleiding en de bemande luchtvaart in goede banen te leiden.

 

boek, B-17, Brustem, WO2

De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid

Door Tom Brinckman
 
Brugge, 24 augustus 2021. Het is misschien wel een vreemde keuze om dit boek voor te stellen aan luchtvaartliefhebbers, maar het is een indrukwekkend werk op groot formaat met tal van luchtvaartlinks. Op 4 augustus 1945 fotografeerde een tot verkenningsvliegtuig omgebouwde B-17 Flying Fortress bommenwerper de ganse kustlijn van Knokke tot De Panne. In totaal schoot de Amerikaanse Luchtmacht toen 244 haarscherpe foto's met een grote overlapping. Voor het boek is een selectie gemaakt van 83 luchtfoto's die de ganse kustlijn als een panorama in beeld brengen.

 

vliegveld, Temploux

Temploux-Suarlée, the new 'place to go'

Door Bob Verhegghen
 
Aérodrome de Temploux-Suarlée, le 17 juin 2021. Au terme de près de quatre années de travaux, dont la construction d'une piste en dur et d'un hall d'assemblage pour la Sonaca Aircraft, l'aérodrome de Namur voit la fin de la rénovation du bâtiment principal. C'est donc avec fierté que de nouvelles installations disposant de toutes les facilités modernes pour attirer les sociétés du secteur, ont été inaugurées par l'équipe d'Olivier de Spoelberch et de Benjamin de Broqueville en présence de plusieurs ministres wallons, des autorités locales et amis de l'aérodrome. La plateforme se prépare à de beaux lendemains en misant sur l'évènementiel, la recherche de pointe dans l'aéronautique et entend devenir un pôle de développement économique dans la région namuroise.

 

 
PATRIMONIUM

André, Roger en Maurice Billiet, slachtoffers bombardement en artilleriegeschut

 
De gebroeders Billiet (André & Roger) worden in Pittem op 10 mei 1940 getroffen door een bom. Hun vader sneuvelde tijdens beschietingen op 27 mei 1940.

 

Gedenkplaat vliegveld Zwevezele

 
Deze gedenkplaat geeft meer informatie over het voormalig WO2-vliegveld van Zwevezele. Ze werd begin augustus 2021 geplaatst maar omwille van de coronaregels nog niet officieel ingehuldigd.

 

de Hepcée

Gedenkteken voor Charles en Michel de Hepcée

 
Naast de kerk van Verlaine-sur-Ourthe vindt men een monument met de namen van gesneuvelden en omgekomen dorpelingen tijdens WO2. Twee van die gesneuvelden waren jachtpiloten, en bovendien ook nog broers, namelijk Charles en Michel de Hepcée.

 

V2

Gedenkplaten voor Belgische dwangarbeiders en politieke gevangenen

 
Voor de bouw van de V2-bunker (Blockhaus) van Eperlecques zijn vele Belgische dwangarbeiders en politieke gevangenen ingezet. Om hen te gedenken zijn op de site van Eperlecques twee gedenkplaten aangebracht.

 

V1

Gedenkplaat voor de twee laatste slachtoffers van een V1-inslag

 
Bij het lezen van het boek 'De bevrijding van Vlaanderen', het verslag van de tocht door Vlaanderen van Arnout Hauben, ontdekten we een recent gedenkteken in Kalmthout. Het herdenkt de twee laatste slachtoffers van een V1-inslag in België. Bij de inslag van deze vliegende bom sneuvelden twee Britse soldaten, Gunners Jim Wolstenholme en William Robert Hicks. Op initiatief van Arnout Hauben en met medewerking van het gemeentebestuur kwam er een gedenkplaat voor deze twee slachtoffers.

 

C-119, CP45

Gedenkplaat voor twee ParaCommando's omgekomen bij de crash van C-119 CP45

 
Op de begraafplaats van Visé worden François Lavigne en Fernand Warnant herdacht, twee ParaCommando's die omkwamen bij de crash van C-119 CP45 op 26 juni 1963.

 

 
 

AGENDA

Onze kalender is voorlopig leeg. Stuur nieuwe evenementen door naar info@hangarflying.be

Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 
 
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp