Search This Blog

2024-04-26

[Hangar Flying vzw] UPDATE 199 ✈ Le vol électrique à Grimbergen | Drones militaires en Belgique : hier, aujourd'hui et demain (partie 1) | Patrimoine aéronautique

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw 


Téléchargez les images ou affichez cet e-mail dans un navigateur

UPDATE 199  -   04-2024


Amis de l'aviation,

Malgré le dévouement de l'équipe rédactionnelle actuelle, la disponibilité pour contribuer à cette mise à jour mensuelle a été considérablement diminuée. Il y a plusieurs raisons à cela: l'âge de nos collaborateurs, les obligations professionnelles, les raisons de santé, … Il est difficile de trouver de nouveaux rédacteurs pour suivre mensuellement l'actualité aéronautique belge ou pour rédiger des articles sur l'histoire de l'aviation belge. C'est pourquoi nous allons nous concentrer davantage sur la base de données.

Les ajouts les plus importants à la base de données Hangar Flying du patrimoine aéronautique belge sont prêts pour vous. En plus des mises à jour de ces données sur notre patrimoine, nous continuons à publier des articles sporadiques sur l'aviation civile et militaire belge. Votre contribution est également la bienvenue.

Vous êtes curieux ? Lisez-la en ligne tout de suite ou découvrez ci-dessous ce que nous avons à vous offrir ce mois-ci.

Bonne lecture!
La redaction

Ce mois-ci:
ARTICLES

civil, fly for fun, Grimbergen, OO-ELC, Pipistrel, Recreatief Vliegveld Grimbergen, Velis

Elektrisch vliegen op Grimbergen

Par Frans Van Humbeek
 
Grimbergen, 13 april 2024. Vandaag vond op het vliegveld van Grimbergen een voorstelling plaats van elektrisch vliegen. Daarvoor werd de Velis Electro gebruikt van de Sloveense fabrikant Pipistrel (www.pipistrel-aircraft.com/).

 

militaire

Militaire drones in België: gisteren, vandaag en morgen (deel 1)

Par André Jansens
 
Sint-Truiden, 8 april 2024. In de huidige berichtgeving komt de drone steeds meer aan bod en dan vooral met zijn offensieve vernielzucht in de brandhaarden van het ogenblik. De drone heeft inderdaad een militaire origine. In enkele bijdragen zal niet alleen het verleden maar ook het heden en de toekomst van de militaire drones in België geschetst worden. In een eerste bijdrage laten we de militaire drone al in België evolueren vanaf 1916. De vliegende schietschijven in Lombardsijde, de ontwikkeling en het gebruik van de Epervier en de unieke mogelijkheden van de Ultimate als doelwitvliegtuigje krijgen tevens de nodige aandacht.  

 

PATRIMOINE

Hulptroepen van het Luchtwapen, Schaffen

Graf van soldaat Jozef Loozen, Hulptroepen van het Luchtwapen

 
Jozef Loozen (°Loksbergen, 3 maart 1916) behoorde tot de Hulptroepen van het Luchtwapen. Hij kwam om bij het luchtbombardement van de Luftwaffe op Schaffen in de vroege ochtend van 10 mei 1940.

 

485 Sqn, CWGC, Spitfire

Monument voor F/O Ronald Baker (Spitfire IX JK762) en F/O John Gordon Thomson (Spitfire IX EN559), 485 Sqn RNZAF

 
Op de begraafplaats in Eernegem rusten de Nieuw-Zeelandse piloten F/O Ronald Lavender Baker en F/O John Gordon Thomson, beiden van het 485 Sqn RNZAF. Bij hun graf staat vanaf 25 april 2024 (Anzac Day) een monument, ontworpen door het Vrij Technisch Instituut (VTI) van Torhout.

 

André Schaepdrijver, Robert Deprez, SOE

Monument voor SOE-agenten Lt Robert Deprez en Lt André Schaepdrijver

 
SOE-agenten Robert Deprez en André Schaepdrijver waren allebei afkomstig van Harelbeke. Geen van beiden overleefde de oorlog. Voor hun gesneuvelde stadsgenoten richtte Harelbeke een gedenkteken op.

 

609 Sqn, Typhoon

Monument voor F/Lt Jean-Noël Vandaele, Hawker Typhoon MN954 PR-U van 609 Sqn

 
Op 28 september 2019 werd aan de Kortlandsche Kade in Ablasserdam een monument onthuld ter nagedachtenis aan F/Lt Jean-Noël Vandaele. De Belgische piloot sneuvelde op 28 september 1944 in de Hawker Typhoon MN954 PR-U van 609 Sqn. In februari-maart 2024 volgde de berging van het wrak.

 

Graf van Désiré Laenen, slachtoffer van een Brits bombardement op 7 april 1917

 
Op de begraafplaats van Brugge te Assebroek vond Peter Coucquyt het graf van Désiré Laenen (geboren te Sint-Truiden in 1865). Hij werd het slachtoffer van een Brits bombardement en overleed op 7 april 1917.

 

Burgers Jan Vleeshouwers en Charlotta Wouters op monument Wereldoorlogen, Drongen

 
Jan Vleeshouwers en Charlotta Wouters, onderwijzer en onderwijzeres in Drongen, kwamen om het leven toen een Duits militair vliegtuig op hun woning neerstortte. Ook de piloot kwam om.

 

Breguet 693, GBA I/54

Gedenkplaat voor Adjudant-Chef Maurice Renaudie, Breguet 693 no 10 GBA I/54

 
1187_BRE ROCLENGE_RTorsin.jpgOp 12 mei 1940 stegen 18 Breguet 693 van GBA I/54 en II/54 op van hun basis, hun opdracht was om de Duitse colonnes aan te vallen op de wegen van Maastricht naar Tongeren, Tongeren naar Borgloon en Tongeren naar Waremme. Daarbij leden ze zware verliezen. Voor een van de boordschutters die die dag sneuvelde in de buurt van Roclenge-sur-Geer is een gedenkplaat aangebracht op de gevel van het gemeentehuis

 

CALENDRIER

 11 May 2024   |   Stampe Fly In 2024
 20 Apr 2024   |   VVMV goes to Aero Friedrichshafen


Envoyez les nouveaux événements à info@hangarflying.be

Peut-être qu'un autre passionné d'aviation vous a transmis ce bulletin?
Ici, vous pouvez vous inscrire directement à notre update mensuelle.
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Copyright © 2024, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Voeg ons toe aan je adresboek


Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?


Email Marketing Powered by Mailchimp