Search This Blog

2015-07-17

Hangar Flying : Nieuwsbrief 94 - “Pairi Daiza pakt uit met twee unieke vliegtuigen”
Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Voor de aankomst van het Beech 18 watervliegtuig van het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza werd de Lacs de l'Eau d'Heure met goedkeuring van het Directoraat-Generaal Luchtvaart eenmalig omgedoopt tot landingsplaats voor watervliegtuigen. (Foto Michael Vermeersch)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 94 - Juli 2015

 

Vrienden van de luchtvaart,


onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Aviationshop
Op 30 juni 2015 landden de zes Belgische F-16s, die vanaf Jordaans grondgebied missies uitvoerden tegen Iraakse en Syrische doelwitten, te Florennes. Ook de 120 militairen die de F-16s ondersteunden werden om budgettaire redenen teruggetrokken uit het Midden-Oosten. De stopzetting van de missie kadert in het algemene besparingsplan van Defensie. Volgend jaar zouden er opnieuw Belgische toestellen ingezet worden in de regio, maar dan in samenwerking met de Nederlandse collega's.

Vanuit civiele hoek bereiken ons enkel positieve berichten. De civiele luchtvaart boomt in België. Passagiersaantallen groeien op Antwerpen, Oostende en Brussels Airport. In Antwerpen en Oostende is het Jetairfly effect duidelijk voelbaar, zeker nu Jetairfly tijdens de zomermaanden ook Milaan en feestbestemming Ibiza zal bedienen vanuit de Antwerpse luchthaven.

Na alle negatieve berichtgeving die de actiegroepen tegen de luchthavens en het vliegtuiglawaai de laatste maanden spuiden, zien we nu eindelijk dat ook de mensen voor de luchthaven zich gaan verenigen. De aanleiding was de oproep van het verzamelde front tegen vliegtuiglawaai om Brussels Airport te verhuizen. Als fervent Stratego-speler kan je zeggen dat dit niet meteen een strategische zet was. Waar 'Jan met de pet' zich in het verleden nog enigszins kon inleven in de bekommernissen van de 'getroffenen', met de uitspraak over de verhuis van de luchthaven hebben de actievoerders duidelijk gemaakt dat vliegtuiglawaai ok is, zolang de overlast maar voor anderen is. Onder het motto Behoud Brussels Airport #keepBRUair hebben de sympathisanten zich verenigd. Volg hen op Facebook of www.keepbruair.be .

Het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza pakt dan weer uit met een nieuwe primeur in België. Na de twee Chinese panda's die vorig jaar per vliegtuig arriveerden in België, besliste men om een Antonov An-2 en een heus Beech 18 watervliegtuig aan te kopen! Voor de aankomst van het watervliegtuig op 6 juli werd de Lacs de l'Eau d'Heure met goedkeuring van het Directoraat-Generaal Luchtvaart eenmalig omgedoopt tot landingsplaats voor watervliegtuigen. De Beech zal via speciaal wegtransport overgebracht worden naar het dierenpark waar het in vliegwaardige toestand tentoongesteld zal worden. Binnenkort zal ook de Antonov An-2 uit Polen overgevlogen worden.

Bekijk ook zeker even de unieke beelden die aannemer Aswebo van de renovatiewerken aan startbaan 25L/07R op Brussels Airport maakte. Via de link op de Facebook pagina van Willemen kan je enkele knappe luchtbeelden bekijken.
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Le Bourget 2015

Frans trok naar tweejaarlijkse gewoonte naar het luchtvaartsalon in Le Bourget. Hij maakte er een artikel over en vond bij elk puntje wel een Belgische link.

ARTIKEL


Herdenking crash LZ37

Gastauteur Piet Dhanens, mede-auteur van het boek Luchtschip ontploft boven Gent, maakte een artikel over de herdenking van de crash van een Duitse zeppelin in 1915, precies een eeuw geleden.

IMPRESSIE


Vlotter door de luchthaven dankzij digitale grenscontrole

Manu bracht een bezoek aan Brussels Airport, waar de luchthaven in samenwerking met de federale politie hun geautomatiseerde paspoortcontrole voorstelde. Hij maakte er een impressie over.

ARTICLE


Les Belges au Bourget

Ook Guy maakte de verplaatsing naar Le Bourget. Hij sprak er met vertegenwoordigers van enkele Belgische bedrijven.

IMPRESSIE


Ursel Avia, met passie voor luchtvaart

Tom was te vinden op Ursel Avia, de opendeurdag van de Vliegclub van Ursel. Hij was er de juiste man op de juiste plaats voor enkele knappe beelden die hij in een impressie goot.

Database


Gedenkteken voor F/L Eugene 'Strop' Seghers

Op 26 juli 2014, precies 70 jaar nadat F/L Eugene 'Strop' Seghers te Uckfield (UK) neerkwam met zijn Spitfire XIV, werd een gedenkteken onthuld op de plaats van de crash. Met dank aan Richard Flagg voor de foto's van het gedenkteken.

ARTICLE


Il y a 40 ans, le contrat du siècle

Jean-Pierre ging veertig jaar terug in de tijd en blikte terug op het contract van de eeuw, waarin de Belgische staat, samen met drie andere NAVO landen, de F-16 aankocht ter vervanging van de Starfighter.

IMPRESSION


ATCC à tire d'ailes

Jean-Pierre ging eind juni naar Semmerzake waar het militair luchtverkeers-leidingscentrum de deuren open zette voor bezoekers. Hij verzamelde de beelden die hij maakte in een mooie impressie.

DATABASE


Graf van José Orta

Dankzij Stéphane Hérin en Dominique Van Impe staat het graf van luchtvaartpionier José Orta nu geregistreerd in onze database.
Copyright © 2015 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium