Search This Blog

2016-03-15

Hangar Flying vzw : Nieuwsbrief 102 - “Bombardier C Series doet voor de eerste keer België aan”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw <info@hangarflying.be>
Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Op woensdag 9 maart bracht de Canadese vliegtuigbouwer Bombardier een van hun experimentele CS100s naar Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 102- Maart 2016

 

Vrienden van de luchtvaart,

onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Op woensdag 9 maart bracht de Canadese vliegtuigbouwer Bombardier een van hun experimentele CS100s naar Brussels Airport. Bombardier is bezig aan een Europese tour om het toestel voor te stellen. Swiss, een van de Star Alliance partners van Brussels Airlines, is launch customer voor de CS100 en zal haar eerste exemplaar in het tweede kwartaal van 2016 in ontvangst nemen. De C Series, de eerste stap van Bombardier in het commerciële luchtvaartsegment met meer dan 100 stoelen, zal bij Swiss de verouderende Avro RJ100s vervangen. De Letse luchtvaartmaatschappij Air Baltic, launch customer voor de grotere CS300, is eveneens actief op Brussels Airport. De eerste CS300 zou in het tweede deel van 2016 geleverd worden aan Air Baltic.

Het toestel wordt door de bemanning geprezen om zijn uitstekende vliegeigenschappen, de ruime cabine met grote ramen en overhead bins, ruime zetels en het lage geluidsniveau in de cabine tijdens de vlucht. De commerciële jongens daarentegen benadrukken het feit dat het vliegtuig een volledig nieuw concept is, met lage operationele kosten en een bijzonder laag brandstofverbruik. Bij wijze van teaser werden enkele reclamefolders voorzien van een CS100 in de kleuren van Brussels Airlines. Concrete plannen zijn er echter nog niet. Klik hier om enkele beelden te bekijken.

Ook de Belgische luchtvaartindustrie is betrokken bij productie van de Bombardier C Series. ASCO Industries uit Zaventem is een belangrijke toeleverancier van vleugelonderdelen voor de CS100/300.

De Belgische luchtmacht mag dit jaar haar 70ste verjaardag vieren. Om die heugelijke gebeurtenis in de kijker te zetten wordt er druk gewerkt aan een dubbel boekproject met uniek beeldmateriaal. Het eerste deel beschrijft de rijke geschiedenis van onze luchtmacht in al haar facetten (110 pagina's). Het tweede deel focust op de huidige capaciteit en werpt ook al een blik in de toekomst en zal 170 pagina's tellen. Op de website baf70.wordpress.com gunnen de makers al een blik op het tot stand komen van het werk. Het boek wordt voorgesteld tijdens de Belgian Air Force Days in Florennes op 25 en 26 juni 2016.

Volgend op de publicatie op 18 februari 2016 in de AIP (Aeronautical Information Publication) zal er vanaf 31 maart 2016 een nieuwe ATZ (Aerodrome Traffic Zone) actief zijn rond het vliegveld van Sint-Truiden Brustem (EBST). Het gebruik van deze zone (tot 2000 voet) kan gereserveerd worden voor het gebruik van UAV's (lees: drones) en zal worden aangekondigd via een NOTAM. Tijdens de UAV activiteit is er geen ander vliegverkeer toegelaten in de zone.

In België mogen we al blij zijn dat er een klein deeltje van het luchtruim gereserveerd kan worden voor drones, in het buitenland gaan ze daarentegen al een flinke stap verder. In Dubai vond op 11 en 12 maart de World Drone Prix plaats. Deelnemers vliegen er 's nachts met hun drone een verlicht parcours aan snelheden van meer dan 100 kilometer per uur. Dronepiloten die het ook eens willen proberen kunnen zich inschrijven voor de wereldkampioenschappen in Hawaï in oktober.

Vorig jaar nam Ryanair, de grootste klant van de luchthaven van Charleroi, een Boeing 737-700 op in de vloot. Een rare zet van de Ierse prijsvechter, aangezien de andere vliegtuigen uit hun meer dan 300 toestellen tellende vloot allemaal van de grotere –800 reeks zijn. Het kleinere broertje zou gebruikt worden voor de opleiding van piloten en voor de positionering van bemanningen. Begin maart 2016 kondigde Ryanair echter aan dat het toestel, uitgerust met 60 business class zetels, nu ook gehuurd zal kunnen worden. Na de intrede op de primaire luchthavens zoals Brussels Airport, Amsterdam en Barcelona, betreedt Ryanair nu ook het lucratieve segment van het verhuur van 'zakenvliegtuigen'. Benieuwd wat de volgende onverwachte zet van de Ieren zal zijn!

Kevin Cleynhens
Hoofdredacteur
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

BOEK


Bling Bling. Diamantroof in Delhi.

Frans trok naar Antwerpen, waar Jan Van der Cruysse zijn eerste boek Bling Bling. Diamantroof in Delhi voorstelde. Dat Jan een vlotte zakelijke pen heeft, bewees hij jarenlang als persverantwoordelijke van Brussels Airport. Frans was dan ook razend benieuwd om het eerste fictiewerk (hoewel: fictie?) van Jan te lezen. Enkele slecht uitgeslapen ochtenden later was Frans overtuigd: het boek is een aanrader! Hij maakte er een boekbespreking over.

ARTICLE


Vol d'affaires par SABENA en 1968

Jean-Pierre neemt ons in een artikel mee naar 1968, het jaar waarin hij zijn eerste zakenvluchten maakte aan boord van een Convair Metropolitan van Sabena en een Boeing 737-130 van Lufthansa.

DATABASE


Monument van
de Weerstand, herdenking inslag V1

Het Monument van de Weerstand in Grembergen herdenkt ook de slachtoffers van een V1.

ARTIKEL


NextGen strijkt neer
in Oostende

Tom bleef deze maand in eigen provincie en trok naar Oostende waar NextGen aankondigde een uitvalsbasis op de kustluchthaven te openen. Hij maakte een artikel over de persvoorstelling en interviewde Tim de Meijer, CEO van NextGen Aviation.

IMPRESSIE


Een beroemde Mustang in België

Vanuit Antwerpen kregen we een uitnodiging van The Aviation Factory en Vintage Dream Factory. Giovanni trok daarop naar de luchthaven waar hij een ontmoeting had met een grote dame uit de luchtvaart, de P-51 Mustang 'Scat VII'. Hij maakte een prachtige impressie van deze gracieuze verschijning.

DATABASE


Monument voor Lt Robert A. Deprez

In de 's-Gravenpolder (Nederland) staat een merkwaardig monument voor Special Operations Executive agent (SOE) Lt Robert A. Deprez. 

ARTICLE


Nouvelles lignes au départ d'Anvers

In Antwerpen kondigde de Franse luchtvaart-maatschappij Chalair aan dat ze rechtstreekse vluchten vanuit Frankrijk naar Antwerpen zal aanbieden. Guy volgde de persconferentie en kwam terug met een verslag.

IMPRESSIE


Spotting 2015 (deel 3)

In het derde en laatste deel van de spotting impressie belichten Giovanni, Guy en Kevin de interessante civiele bezoekers uit 2015 op de Belgische luchthavens.

DATABASE


1st Air Mechanic
RNAS Charles Edward Statham op Memorial
of the Missing

1st Air Mechanic RNAS Charles Edward Statham wordt herdacht op het Memorial of the Missing in Nieuwpoort.
Copyright © 2016 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp