Search This Blog

2017-02-19

[Hangar Flying vzw] : Nieuwsbrief 113 - “Opleiding Belgische jachtpiloten naar het Wilde Westen”

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw <


Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Na bijna veertig jaar dienst kondigt de legerleiding aan dat de getrouwe Alpha Jets op rust gesteld zullen worden in 2019. Dit betekent meteen ook het einde van het gemeenschappelijke Frans-Belgische opleidingsprogramma voor jachtpiloten in Cazaux. (Foto Tom Brinckman)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 113 - Februari 2017

 

Vrienden van de luchtvaart,

Onze Sponsors:

Hier adverteren
In 2008 mocht één van onze redacteurs voor een dag mee naar het Franse Cazaux om er de dertigste verjaardag van de Alpha Jet in de Belgische Luchtmacht te vieren. Nu, na een staat van dienst van bijna veertig jaar, kondigt de legerleiding aan dat de getrouwe Alpha Jets op rust gesteld zullen worden in 2019. Dit betekent meteen ook het einde van het gemeenschappelijke Frans-Belgische opleidingsprogramma voor jachtpiloten in Cazaux. De Fransen kozen voor een nieuw opleidingsprogramma waarin de Pilatus PC-21 een centrale rol zal spelen. België kiest (althans tijdelijk) voor deelname aan het Euro-NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT) opleidingsprogramma op de luchtmachtbasis van Sheppard (Texas, Verenigde Staten).

De school werd opgericht in 1981 en staat in voor een gestandaardiseerd trainingsprogramma waarbij in 55 weken een tweehonderdtal piloten uit NAVO-landen gevormd worden. Sinds jaren maken een of twee Belgische instructeurs deel uit van het gezamenlijke opleidingsprogramma. Daarnaast wordt hier ook jaarlijks één Belgische leerling-piloot gevormd. Vanaf 2019 zal dit aantal stijgen naar zes of zeven instructeurs plus een zestal leerlingen per jaar.

De verhuis van de opleiding van toekomstige jachtpiloten naar de Verenigde Staten, vanwaar enkele kandidaat-opvolgers (de Lockheed Martin F-35 Lightning II en de Boeing F/A-18 E/F Super Hornet) van de F-16 komen, heeft volgens de luchtcomponent niets te maken met de keuze van de opvolger. In dit dossier is nog geen beslissing gevallen, men wacht hier nog op de keuze van de regering. Na 2023 wordt deze (tijdelijke) verhuis herbekeken in functie van de beslissing over de opvolger van de F-16.

Generaal-majoor Frédérik Vansina benadrukte wel dat de samenwerking voor de gezamenlijke Belgisch-Franse opleiding van transportpiloten (in Avord) en helikopterpiloten (in Dax) nog enkele jaren verdergezet zal worden.

Vanuit de luchthavengemeenschap van Brussels Airport werd een massale 'Let us keep our airport jobs' (www.keepourairportjobs.be) campagne opgezet. Door de absurde geluidsnormen van het Brusselse gewest dreigen heel wat jobs op Brussels Airport verloren te gaan wanneer de getroffen maatschappijen beslissen de luchthaven van Zaventem effectief te verlaten. Het gaat al lang niet meer alleen om de grotere (vracht) vliegtuigen, maar ook over de moderne, kleinere en veel stillere passagiersvliegtuigen van onder andere Brussels Airlines, Jetairfly (TUI), Ryanair en Thomas Cook Airlines.

Ryanair topman Michael O'Leary kondigde begin februari alvast aan de groei van de Ierse lagekostenmaatschappij op Brussels Airport stop te zetten ten voordele van het uitbreiden van het vluchtaanbod van, jawel hoe raadt u het, Charleroi.

Vanuit Vlaamse en federale politieke kringen begint stilaan het eerste verzet tegen de Brusselse geluidsnormen te komen. Federaal minister van economie Kris Peeters wees de Brusselse minister van leefmilieu Céline Fremault erop dat ze heeft nagelaten de technische voorschriften te melden aan de Europese Commissie. De strengere geluidsnormen hadden al op 1 januari van dit jaar moeten ingaan, maar daar stak de Vlaamse regering een stokje voor door een belangenconflict in te roepen. Door de strengere geluidsnormen dreigden de vliegtuigen voor meer geluidsoverlast te zorgen boven Vlaams grondgebied. Het belangenconflict loopt af op 21 februari en de invoering van de strengere normen kan nu weer drie tot zes maanden uitgesteld worden wegens de vergetelheid van Fremault.

Jammer genoeg zijn dit slechts tijdelijke maatregelen en blijft men de hete aardappel naar elkaar doorschuiven. Al jarenlang moet men werk maken van een nieuwe vliegwet die een duidelijk, eerlijk en duurzaam kader schept voor de luchtvaart in België. Momenteel ligt deze aardappel op het bord van federaal minister van mobiliteit François Bellot. Zal hij, bij gebrek aan een werkbaar kader, de zoveelste minister van mobiliteit worden die zich verslikt in deze materie?

Vijftien jaar geleden, op 15 februari 2002 kreeg Delta Air Transport, de dochtermaatschappij van Sabena officieel de naam SN Brussels Airlines. SN Brussels Airlines werd enkele jaren later, na de fusie met Virgin Express, hernoemd tot Brussels Airlines. In die periode van vijftien jaar herrees Brussels Airlines als een feniks uit de as van Sabena. De maatschappij is en blijft een gevestigde naam op de Afrikaanse routes. Het vluchtaanbod blijft ook dit jaar groeien, met voor de eerste keer in de geschiedenis een rechtstreekse verbinding naar Azië met de opening van de route naar Mumbai (Indië). Begin 2017 was de overname van Brussels Airlines door Lufthansa een feit.

Niky Terzakis, topman van Air Belgium, presenteerde afgelopen maand ook het kleurenschema voor de vier Airbus A340-300s die de maatschappij wil inzetten. Volgens Terzakis gaat de keuze van de thuisbasis van de nieuwe maatschappij tussen Brussels Airport en Charleroi. Luik is, als vrachtluchthaven met een beperkt aanbod passagiersvluchten, volgens hem niet in de running. Terzakis verwacht in maart-april een vlieglicentie te bemachtigen, waarna tegen eind juni de eerste vlucht uitgevoerd zal kunnen worden zoals gepland.


Kevin Cleynhens
Hoofdredacteur
Like Nieuwsbrief 113 -

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Luchtoorlog in de IJzertoren

Frans en Tom trokken naar Diksmuide waar ze in het Museum aan de IJzer de tentoonstelling 'Wanneer de dood uit de hemel kwam' bezochten. Frans zorgde voor de bespreking en Tom voor de foto's.

IMPRESSIE


Belgische luchtvaart
in Zuid-Amerika

Gastauteur Michel Anciaux, een in 2009 naar Zuid-Amerika uitgeweken Belg, beschrijft in deze impressie de Belgische vliegtuigen (zowel civiel als militair) die in Chili te vinden zijn.

DATABASE


Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster LM425/BQ-N

Dank aan Patrick Vanhamel en Dirk Lamarque voor het signaleren van het gedenkteken voor de bemanning van Lancaster LM425/BQ-N van 550 Sq RAF in Jalhay. 

IMPRESSIE


Spotting 2016 (deel 2)

Kevin, Giovanni en Guy doken ook deze maand in hun fotoarchief en verzamelden de mooiste en opmerkelijkste militaire en VIP-bezoekers op de Belgische luchthavens.

DATABASE


Hawker Siddeley HS.780MF Andover C 1 9Q-CDY

In Ranst liggen de resten van Andover 9Q-CDY, het toestel dat lang op Deurne heeft gestaan.

DATABASE


Gedenkteken voor
2Lt James F Parker

In Manhay bezochten we de gedenksteen voor de amper negentienjarige 2Lt James F Parker, piloot van een Lockheed P-38J Lightning.

Article


Fin des Falcon 20 à
la Force Aérienne

Jean-Pierre beschrijft in een mooie geïllustreerd artikel de carrière van de Dassault Falcon 20 in de Belgische luchtmacht. Begin dit jaar werd de laatste Falcon op rust gesteld.  

DATABASE


Gedenkplaat voor Edmond Thieffry

Jean-Pierre Decock was in Etterbeek aanwezig op de onthulling van een gedenkplaat voor Edmond Thieffry.

DATABASE


Gedenkteken voor
609 Squadron RAF

In Waremme stonden we stil bij het gedenkteken voor het 609 Squadron RAF. Er werd ook een straat genoemd naar het 609 Sqn. 
Copyright © 2017 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp