Search This Blog

2021-05-16

[Hangar Flying vzw] UPDATE 164 ✈️ Spotten in bubbels | CH-13 in Bevekom | Indiase Luchtmacht haalt hulp in Oostende | Kanaal over met een zwever | In Vlaanderens He

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw 

Download de afbeeldingen of bekijk deze mail in een browser

UPDATE 164  -   05-2021


Vrienden van de luchtvaart,
 
De nieuwe update van Hangar Flying staat klaar. Benieuwd? Lees het meteen online of ontdek hieronder verder wat we deze maand te bieden hebben.

Hangar flying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We brengen maandelijks op een aangename en eigenzinnige manier degelijk onderbouwde artikels en erfgoednieuws over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
 
Veel leesplezier!
De redactie

Deze maand:
ARTIKELS

militair, reportage

Indiase Luchtmacht haalt coronahulp in Oostende

Door Tom Brinckman
 
Oostende, woensdag 5 mei 2021. India is zwaar getroffen door de tweede golf van de coronapandemie. Het immense land heeft naast een gebrek aan medicijnen, een gebrek aan zuurstof en medisch materiaal om zuurstof op te slaan. Om de bevolking te helpen neemt de transportvloot van de Indiase luchtmacht wereldwijd logistieke vluchten voor haar rekening om die hulp naar India te brengen en in het land te verdelen. Zo kwam een Boeing C-17 Globemaster III, vier opslagcontainers halen op de luchthaven Oostende-Brugge.

 

militair, museum, 1 Wing Historical Center, Beauvechain, C-130

Le C-130H Hercules CH-13 sera préservé à la base de Beauvechain

Door Bob Verhegghen
 
Beauvechain, 26 avril 2021. Il est 11 heures lorsque le C-130 Hercules CH-13 en provenance de Melsbroek se pose sur la base de Beauvechain au terme de son tout dernier vol qui aura duré une vingtaine de minutes. Ce C-130 deviendra une pièce maitresse du « Golden Falcon » 1 Wing Historical Center (1WHC) qui expose 28 avions ayant servi dans la Force Aérienne ou à la Light Aviation de la Force terrestre.

 

historisch, Grimbergen, Slingsby, Welch

La première traversée de la Manche en planeur biplace en 1955

Door Bob Verhegghen
 
Chastre, le 27 avril 2021. Depuis quelques semaines, la saison de vol à voile a repris malgré la pandémie et des records de distance en planeur tombent en Europe. Ainsi le 21 mars, l'allemand Klaus Ohlman, déjà détenteur du record du monde de distance avec 3.008 kms parcourus en Afrique du Sud en 2003, parcourt 1706,6 kms reliant les Alpes et l' Atlantique via les Pyrénées. Le même jour les français Gil Souviron et Baptiste Innocent parcourent également 1.702 kms dans les Pyrénées, s'éloignant même de 80 kms des rives de la Méditerranée pour « assurer » leur record d' Europe en classe libre. Ces vols s'effectuent aussi à des vitesses de plus de 140 km /h en moyenne.

 

boek, Egem, Vandecaveye, Wingene

In Vlaanderens hemel

Door Frans Van Humbeek
 
Grimbergen, 4 mei 2021. Lieven Vandecaveye (50) is gepassioneerd door de oorlogsgeschiedenis van de regio rond Wingene in West-Vlaanderen. Hij schreef het boek 'In Vlaanderens hemel. De luchtoorlog boven Zwevezele-Wingene', een interessante publicatie over onder meer enkele vliegvelden uit de twee wereldoorlogen.

 

evenement, portret, Defensie, Spotters, Vliegclub Ursel

Flash & Go in Ursel, spotten in bubbels

Door Tom Brinckman
 
Ursel, vrijdag 23 april 2021. Na een eerder uitstel door een voorspelde storm in maart was het nu wel raak in Ursel. Een mogelijkheid om vliegtuigspotters hun hobby te laten uitoefenen op een coronaveilige manier.

 

PATRIMONIUM

Helikopter

Westland Lynx XZ182

 
Begin 2021 verscheen in een voortuin van Mariekerke (Bornem) een militaire helikopter. Westland Lynx XZ182 had al een hele carrière achter de rug bij het Britse leger alvorens van zijn pensioen te genieten als blikvanger.

 

Komeet

Gedenkplaat voor Gertrude Moors

 
Gertrude Moors was een belangrijke schakel in het netwerk van ontsnappingslijn Comète in Limburg. Helaas moest ze het met haar leven bekopen. In haar woonplaats Dilsen-Stokkem is ze sedert november 2019 herdacht met een gedenkplaat in het kasteelpark rond het stadhuis.

 

Albatros D.Va gedenkteken

 
Metalen Albatros D.Va gedenkteken als eerbetoon aan de burgers van Wingene en omstreken, voor het leven tijdens de moeilijke oorlogsjaren.

 

Radar

Resten van Duitse radarsite

 
882_Nieuwerkerken_ARosseels.jpgIn Nieuwerkerken kan je nog de betonnen sokkels zien van een peilstation, onderdeel van radarstation 6B van Raum 6.

 

Radar

Sokkel van een Duitse radar

 
Aan het eind van de Hakbosstraat in Nieuwerkerken kan je nog de betonnen sokkel van een Duits radarstation bekijken. De betonnen sokkel was verwaarloosd en overwoekerd maar in 2017 werd hij onder handen genomen door het gemeentebestuur en de Heemkring Nieuwerkerken.

 

505 PIR, Battle of the Bulge

Gedenkplaat voor de 82nd Airborne Division, 505th Parachute Infantry Regiment, Fosse

 
Bij het verlaten van het dorp, staat een monument voor de dertien militairen van 505 PIR die op 3 januari 1945 sneuvelden in de strijd om Fosse.

 

551 PIB, Battle of the Bulge

Gedenkplaten voor de 82nd Airborne Division, 551st Parachute Infantry Battalion, Lierneux

 
In het gemeentehuis bevinden zich gedenkplaten die hulde brengen aan de 82nd Airborne Division, 551st Parachute Infantry Battalion, ingezet tijdens de Battle of the Bulge.

 

Koninklijke Vliegclub De Wouw

Gedenkteken voor Yves Ruymen en Fien De Bleser van vliegclub De Wouw

 
Op 8 augustus 2020 verongelukten Yves Ruymen en Fien De Bleser bij de nadering van Goetsenhoven met de Schempp-Hirth Nimbus 4DM. Nabij het clubhuis van De Wouw staat voor hen een gedenkteken.

 

 

AGENDA

 26 Jun 2021   |   Belgian Air Force Days 2021
 07 Jul 2021   |   Open Door Basis Koksijde / Farewell Alouette III
 10 Sep 2021   |   42ste Internationale Sanicole Airshow

Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 
 
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp