Search This Blog

2024-03-22

[Hangar Flying] UPDATE 198 ✈ Le jour où le premier Mirage belge s'est écrasé | JMB inclut le motoplaneur Phoenix dans sa gamme | Patrimoine aéronautique

Forwarded message - From: Hangar Flying vzw <info@hangarflying.be>

Téléchargez les images ou affichez cet e-mail dans un navigateur

UPDATE 198  -   03-2024


Amis de l'aviation,

Malgré le dévouement de l'équipe rédactionnelle actuelle, la disponibilité pour contribuer à cette mise à jour mensuelle a été considérablement diminuée. Il y a plusieurs raisons à cela: l'âge de nos collaborateurs, les obligations professionnelles, les raisons de santé, … Il est difficile de trouver de nouveaux rédacteurs pour suivre mensuellement l'actualité aéronautique belge ou pour rédiger des articles sur l'histoire de l'aviation belge. C'est pourquoi nous allons nous concentrer davantage sur la base de données.

Les ajouts les plus importants à la base de données Hangar Flying du patrimoine aéronautique belge sont prêts pour vous. En plus des mises à jour de ces données sur notre patrimoine, nous continuons à publier des articles sporadiques sur l'aviation civile et militaire belge. Votre contribution est également la bienvenue.

Vous êtes curieux ? Lisez-la en ligne tout de suite ou découvrez ci-dessous ce que nous avons à vous offrir ce mois-ci.

Bonne lecture!
La redaction

Ce mois-ci:
ARTICLES

militaire

De dag dat de eerste Belgische Mirage crashte

Par André Jansens
 
Sint-Truiden, 1 maart 2024. Wanneer begin 1972 Florennes organiek over het gewenste aantal Mirages beschikt mag de NAVO op inspectie komen. Tijdens een Tactische Evaluatie zullen hun inspecteurs zich vergewissen of het 2de en het 42ste smaldeel voldoen aan de operationele vereisten. Op 28 maart 1972 ziet het er naar uit dat de vliegoperaties vlekkeloos kunnen verlopen. Tijdens een oefenvlucht van een formatie van vier Mirages, waarvan ik deel uitmaak, maar vooral bij onze terugkeer worden we verrast. Een plotse immense maartse sneeuwbui herschept Florennes in een wit landschap. Wij kunnen er nog landen. Vele collega's moeten uitwijken. Een van hen valt zonder brandstof in de buurt van Bitburg en kan zich redden met zijn schietstoel. Zijn toestel stort te pletter. Onze Luchtmacht verliest haar eerste Mirage.

 

livre

'Deux shillings': herinneringen aan 'Buddy' Ollman

Par Luc Wittemans
 
Sint-Truiden, 26 februari 2024. Op 3 maart 1945 kwamen twee B-17s met elkaar in botsing. De vliegtuigen stortten neer in Havré en Forchies-la-Marche en daarbij vielen acht slachtoffers in het ene en één slachtoffer in het andere vliegtuig. Eric Richard Gaillet publiceerde er al in 2016 een boek over bij gelegenheid van de inhuldiging van het gedenkteken voor de twee bemanningen. Onlangs verscheen van deze auteur een roman gebaseerd op deze gebeurtenis. Een reden om het originele, non-fictie boek nog eens te herlezen.

 

civil, fly for fun, JMB Aviation, VL-3

Breaking: JMB neemt Phoenix motorzwever op in haar gamma

Par Peter Snoeckx
 
Schoten, 1 maart 2024. Vandaag kondigde JMB Aircraft, de bouwer van ULM VL-3 en van de turboprop 'Evo' aan dat ze vanaf nu ook de Phoenix in haar gamma gaat opnemen. Hiervoor heeft de firma met Belgische roots alle activa overgenomen van de vorige bouwer, Pure-Flight. Lopende orders worden door hen afgewerkt.

 

PATRIMOINE

Monument burgerslachtoffers WOII, Haine-Saint-Pierre

 
Een monument op de begraafplaats in Haine-Saint-Pierre herdenkt de burgerslachtoffers die vielen tijdens de bombardementen voorafgaand aan de bevrijding.

 

F-84F

Republic F-84F Thunderstreak FU197

 
Deze Republic F-84F Thunderstreak FU197 werd in mei 1983 per CH-47C Chinook van Kleine Brogel naar Keiheuvel overgevlogen waar het als blikvanger staat opgesteld aan het clublokaal van Aero Club Keiheuvel. Enkele clubleden waken erover dat het toestel er steeds piekfijn uitziet.

 

10 Wing, F-104G, Red Devils

Graf van Maj Hadelin d'Hoop, F-104G FX92

 
Op het kerkhof van Merelbeke rusten twee piloten die ooit in het Rode Duivels-team van de Belgische Luchtmacht vlogen. Majoor Hadelin d'Hoop was één van hen. Hij kwam om het leven bij de crash van F-104G FX92 op 9 september 1965.

 

Red Devils, T-33

Graf van Cdt-Vl Paul Van Essche, T-33 FT05

 
Op het kerkhof van Merelbeke rusten twee piloten die ooit in het Rode Duivels-team van de Belgische Luchtmacht vlogen. Cdt Paul Van Essche was één van deze. Hij kwam om het leven toen T-33 FT05 op 18 november 1977 bij slechte zichtbaarheid tegen een heuvel vloog bij Kell am See, West Duitsland.

 

45 Sqn, Blenheim, Georges Reuter

Vermelding van F/O Georges Reuter op monument op kerkhof (Bassenge)

 
1835_IMG_8346.JPG|1835_IMG_8339.JPG|1835_IMG_8341.JPGF/O Georges Reuter, geboren te Bilzen op 7 februari 1915, sneuvelde op 19 mei 1941 in Libië aan boord van Blenheim T2179 van 45 Squadron. Zijn naam staat vermeld op dit monument op het kerkhof van Bassenge.

 

96 BG, Abeels, Sorensen

Roger Abeelsstraat (Ganshoren)

 
In Ganshoren werden straten genoemd naar Sgt Gerald 'Jerry' E. Sorensen (staartschutter in een B-17) en verzetsstrijder Roger Abeels (Sgt Sorensenstraat en Roger Abeelsstraat.)

 

96 BG, Abeels, Sorensen

Sergeant Sorensenstraat (Ganshoren)

 
In Ganshoren werden straten genoemd naar Sgt Gerald 'Jerry' E. Sorensen (staartschutter in een B-17) en verzetsstrijder Roger Abeels (Sgt Sorensenstraat en Roger Abeelsstraat.)

 

CALENDRIER

 20 Apr 2024   |   VVMV goes to Aero Friedrichshafen
 16 Mar 2024   |   Jobdag skeyes


Envoyez les nouveaux événements à info@hangarflying.be

Peut-être qu'un autre passionné d'aviation vous a transmis ce bulletin?
Ici, vous pouvez vous inscrire directement à notre update mensuelle.
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Copyright © 2024, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium