Search This Blog

2015-10-19

Hangar Flying : Nieuwsbrief 97 - “Na meer dan een eeuw wordt Legermuseum betalend”

Always a pleasure to read 



Forwarded message -  From: Hangar Flying vzw



Hangar Flying is de Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Het Legermuseum beschikt over een van de mooiste collecties (oude) vliegtuigen van Europa. Meer dan een eeuw was de toegang gratis, vanaf 5 januari is het betalend. (Foto Tom Brinckman)

logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 97 - Oktober 2015

 

Vrienden van de luchtvaart,


onze sponsors:

Aviationshop
Aviationshop
Aviationshop
Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, ook wel gekend als het Legermuseum, aan het Brusselse Jubelpark beschikt over een van de mooiste collecties (oude) vliegtuigen van Europa. Naast een flink aantal oudgedienden van de Belgische Luchtmacht kan er - om er maar enkele te noemen - ook een Caravelle VI-N en de cockpit van de eerste Boeing 707-329 van Sabena bewonderd worden. De afdeling oude toestellen uit de Groote Oorlog doet menig luchtvaarthistoricus watertanden. Dat deze culturele instelling ook getroffen zou worden door de besparingswoede van de regering, werd vorig jaar al aangekondigd toen de minister van Defensie zijn beleidsplan toelichtte. Het museum was meer dan een eeuw gratis toegankelijk. Vanaf 5 januari 2016 zullen bezoekers (maximaal) vijf euro moeten betalen voor de toegang. We kunnen natuurlijk alleen maar hopen dat deze (extra?) inkomsten aangewend zullen worden voor de restauratie, preservatie en uitbreiding van de collectie.

De regionale luchthavens van Antwerpen en Oostende haalden de pers met de positieve berichtgeving over de mooie groeicijfers die de beide luchthavens mochten optekenen in de eerste maanden van 2015 in vergelijking met het voorbije jaar. De Belgische chartermaatschappij Jetairfly, die binnenkort omgedoopt zal worden tot TUI, bedient sinds dit jaar een aantal Europese bestemmingen rechtstreeks vanuit Antwerpen en Oostende. Ook VLM, die sinds dit jaar haar aantal eigen lijndiensten opnieuw flink uitbreidde, draagt bij tot de groeicijfers. Voor Antwerpen gaat het over niet minder dan 80 procent meer passagiers in de eerste maanden van 2015 vergeleken met 2014. Voor de luchthaven van Oostende bedroeg de groei vier procent, significant minder dan de groei in Antwerpen. De minder sterke groei wordt deels toegeschreven aan de terroristische aanslagen in Tunesië en het effect ervan op het toerisme. Het "Jetairfly-VLM effect" voor Oostende en Antwerpen is het bewijs dat een regionale luchthaven ook mooie groeicijfers kan genereren, ervan uitgaande dat de juiste mix van bestemmingen, frequenties en vliegtuigtypes gevonden wordt.

Minder goed nieuws voor de liefhebbers van oldtimers, want vanuit Antwerpen bereikte het bericht ons dat er in 2016 geen Stampe Fly In zal plaatsvinden wegens onderhoudswerkzaamheden aan een deel van de apron. Deze werkzaamheden zijn absoluut noodzakelijk om de uitbreiding van de vliegactiviteiten te ondersteunen.

Pierre Renson, production designer van de film 'La Promesse de l'Aube' van Eric Barbier naar een boek van Romain Gary, stuurde de redactie van Hangar Flying een bericht waarin hij de hulp vraagt van de lezers. Voor de verfilming van deze roman is hij op zoek naar oude vliegtuigen (al dan niet in vliegwaardige toestand) uit de jaren '20 – '30 –'40 en naar materiaal dat in 1939 op een Frans of Brits vliegveld te vinden zou kunnen zijn (brandstoftrucks, bommenwagentjes, luchtafweergeschut, ….) Daarnaast is hij ook op zoek naar een Douglas A-20 lichte bommenwerper. De opnames zouden plaatsvinden in België in juni en juli 2016. Als u deze man kan helpen, dan mag u dit melden via de redactie op info@hangarflying.be . Wij zorgen ervoor dat uw reactie doorgestuurd wordt.
Hangar Flying

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


Dertig minuten
van goud

Gastauteur Guido Bouckaert bezorgde menig luchtvaartenthousiast het water in de mond toen hij vertelde dat hij een zitje had weten te versieren in een rasechte Mustang. Hij maakte er een verslag van.

ARTICLE


Nouvelles ailes dans l'azur

Jean-Pierre was deze maand te vinden op de luchtmachtbasis in Beauvechain waar hij de jaarlijkse vleugeluitreiking volgde. Hij maakte een impressie van de festiviteiten.

DATABASE


Monument Herculesramp in Eindhoven

Op de Vliegbasis Eindhoven herdenkt men de slachtoffers van de Herculesramp van 15 juli 1996. Foto's werden ons bezorgd door Johny Nys. 

ARTICLE


Le Dakota du «Dakota», récit d'une restauration

Guy kreeg een uitnodiging om de inhuldiging van de gerestaureerde DC-3 in de Groenveldkazerne in Melsbroek bij te wonen. Hij trok met notaboekje en fototoestel naar de kazerne en schreef een artikel over het toestel, het restauratieproject en voorstelling.

IMPRESSION


KB Spottersday 2015

Jean-Pierre bracht een bezoek aan de Spottersday op de luchtmachtbasis te Kleine-Brogel. Hoewel het weer niet echt van de partij was, kwam hij toch terug met een aantal vermeldenswaardige foto's die hij in een impressie goot.

Database


Gedenkplaat op het geboortehuis van Arthur Patiny

In de database verwijzen verschillende locaties naar Flying Officer Arthur Patiny. Ook de gedenkplaat op zijn geboortehuis werd nu in de database opgenomen. 

ARTIKEL


Zonen van Noorse Spitfire-piloten bezoeken Grimbergen

Frans bleef deze maand op het vliegveld van Grimbergen en ontmoette er enkele bezoekers uit Noorwegen. De Noorse delegatie die hij mocht verwelkomen bestond uit familieleden van piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebaseerd waren op het Grimbergse vliegveld. Hij herontdekte samen met hen de plaatsen die de Noren herkenden van oude foto's en maakte er een artikel over.

IMPRESSION


L'Airbus A380 d'Emirates à Bruxelles

Guy en Kevin waren deze maand terug te vinden op Brussels Airport waar men de eerste commerciële vlucht met een Airbus A380 mocht verwelkomen. Naar aanleiding van de eerste verjaardag van de start van de rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Dubai legde Emirates (eenmalig) een van haar 66 Superjumbo's in op de lijn. Guy zorgde voor tekst en Kevin voor de beelden.
Copyright © 2015 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium