Search This Blog

2020-07-21

Nieuwsbrief 154 ✈ "Vlaanderen kent 600.000 euro toe voor de realisatie van een Drone Port"

Forwarded message - De : Hangar Flying vzwHangarflying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Wordt deze nieuwbrief niet correct weergegeven? Lees in een browser
Met het beperken van het vluchtplan van de vier NH90-TTH's van het 18e squadron in Beauvechain, hangen er al donkere wolken boven de toekomst van de groene helikopters. (Foto Tom Brinckman)
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 154 - Juli 2020

 

Vrienden van de luchtvaart,

in Aeroplane Monthly van juli 2020 meldde Eric Dessouroux de aankomst op 29 april van de de Havilland DH-100 Vampire FB5 VX950 in de loods van de Belgian Aviation Preservation Association (BAPA, www.bapa.aero ) in Gembloux. Tussen 1949 en 1953 deed de Vampire dienst bij de Franse Armée de l'Air, daarna werd het toestel gebruikt voor instructiedoeleinden op de grond. In de jaren zeventig kocht de Franse luchtvaartfanaat Charles Noetinger (†1995) het van een schroothandelaar, het toestel kreeg dan een plaats in zijn Musée de l'Aviation de Mas Palégry in Perpignan. De collectie van Noetinger werd in juni 2019 van de hand gedaan, BAPA kon de oude militaire jet aankopen.

-Corona schudt de Belgische luchtvaart duchtig door elkaar. Na het faillissement van Swissport Belgium (exclusief cargohandling) kreeg het Franse Alyzia SAS een handlinglicentie voor Brussels Airport voor zes maanden, geldig vanaf 1 juli. De licentie kwam er in afwachting van de normale selectieprocedure voor een nieuwe tweede afhandelaar voor bagage- en platformafhandeling. De regeringspartijen bereikten tevens een akkoord over staatssteun aan handling agent Aviapartner, in de vorm van een lening.

Air Belgium wil bijkomende private aandeelhouders aantrekken, terwijl de federale en Waalse overheid én Sabena Aerospace Engineering al extra centen op tafel hebben gelegd. De (enige) lijndienst naar Guadeloupe en Martinique is voorlopig uitgesteld tot 15 juli. Vanaf midden december wil Air Belgium zelfs uitbreiden met een lijndienst tussen Brussels Airport en Mauritius.

Bonden en directie bereikten een voorakkoord over een sociaal plan bij Brussels Airlines. Ook bij Lufthansa hebben zowel de aandeelhouders als de Europese Commissie groen licht gegeven voor een reddingspakket van de Duitse regering. Voorlopig is het nog wachten op een beslissing van de Belgische overheid voor financiële steun  aan Brussels Airlines. De regering blijft – terecht – toekomstgaranties eisen van moederbedrijf Lufthansa voor Brussels Airlines. In september/oktober zal Brussels Airlines 45% van haar normale vluchtaanbod uitvoeren met 27 toestellen.

Niettegenstaande de enorme inspanningen die door de luchtvaartsector worden geleverd, zijn we absoluut niet euforisch over de heropstart na Corona. De luchtvaart blijft nog altijd een van de hardst getroffen sectoren. Op 1 juli 2020 zullen we voor het eerst in meer dan drie maanden tijd opnieuw meer dan 10.000 passagiers verwelkomen op Brussels Airport. Begin juli zal dat aantal inderdaad al oplopen naar meer dan 15.000 reizigers per dag. Ter vergelijking, in juli verleden jaar heeft Brussels Airport meer dan 2,7 miljoen passagiers verwelkomd (ongeveer 88.000 per dag!) wat van juli 2019 de drukste maand in de geschiedenis van Brussels Airport maakte. Het moet gezegd worden dat het volvrachtvolume blijft stijgen, op Brussels Airport betekende dat voor juni 2020 een stijging van meer dan 71% ten opzichte van juni 2019.

Internationaal wordt nog altijd drastisch gesnoeid in het aantal banen, denk maar aan Airbus dat 15.000 jobs wil schrappen door de sterke terugval in de bestellingen. Vooral de heropflakkering van Corona ontneemt vakantiegangers de zin om een vakantiereis te boeken, om dan nog te zwijgen van alle bestemmingen waar nog niet kan naar gevlogen worden. Het zou interessant zijn om te onderzoeken hoeveel percent van de zakenreizen voor altijd vervangen is door videoconferenties, dat is beslist een belangrijk verlies voor de luchtvaartmaatschappijen. Ook General Aviation heeft te lijden onder Covid-19. Zo zijn verschillende traditionele evenementen zoals de fly-in in Diest midden augustus afgeschaft. Gelukkig kunnen hobbypiloten ondertussen al weer het luchtruim kiezen en overlandvluchten maken tussen verschillende vliegvelden.

-Volgens de eigen webstek van Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) kent Vlaanderen 600.000 euro toe voor de realisatie van een Drone Port West-Vlaanderen. In totaal kost het project twee miljoen euro waarvan het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 800.000 euro subsidie toekent. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: "De drone-technologie is in volle ontwikkeling. West-Vlaanderen heeft in Koksijde, Oostende en Zeebrugge al heel wat expertise. Drones kunnen worden gebruikt om windmolens op zee te monitoren, voor fotografie en geometrie, om illegale lozingen op zee te traceren, voor precisielandbouw, voor veiligheidsopdrachten enz. Maar de technologie staat niet stil en er is nog meer onderzoek en ontwikkeling nodig om tot een heuse Drone Port West-Vlaanderen te komen." Maar laat ons vooral focussen op samenwerking, zoals met DronePort Sint-Truiden (https://droneport.eu/).

-Op 29 juni 2020 heeft Airbus in Getafe (Spanje) officieel de eerste van acht A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) geleverd aan de NATO Multinational MRTT Fleet (MMF.) Deze multinationale eenheid wordt gevormd door België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Tsjechië. De voornaamste basis (Main Operating Base) is Eindhoven, de tweede (Forward Operating Base) wordt Köln. Een dag later landde het nieuwe toestel op de vliegbasis Eindhoven (staartnummer T-055.) België werd er vertegenwoordigd door luitenant-kolonel vlieger Kurt Deprez.

Van 6 juli tot 31 augustus vind je de Summer Pop-up Expo van de Belgische Luchtmacht op de vliegbasis Koksijde. Het is een tentoonstelling waarin de bezoeker onze luchtmacht op een aantrekkelijke en interactieve manier van nabij leert kennen. Vooraf inschrijven is wel nodig: https://bookwhen.com/nl/air-force-summer-expo-koksijde#focus=ev-slme-20200706090000

Volgens Belga verkoopt Defensie 25 Dassault-Breguet/Dornier (AMD) Alpha Jet 1B aan Top Aces Inc. De firma met hoofdzetel in Quebec (Canada) is gespecialiseerd is in de opleidingen van (gevechts)piloten. Begin dit jaar keerden de laatste Alpha Jets terug van de Franse luchtmachtbasis Cazaux waar ze werden ingezet voor de opleiding van Belgische en Franse luchtmachtpiloten. Top Aces (www.topaces.com ) gebruikt al twintig Alpha Jets die eerder zijn aangekocht van de Luftwaffe.

Op 24 juni 2020 deelde Defensie mee dat het vluchtplan NH-90 TTH (Troop Transport Helicopter) wordt verminderd en de UAV B-Hunter wordt vier maanden vervroegd uit omloop genomen. Volgens Defensie zijn de maatregelen aangaande de TTH 'een gevolg van diens beperkte operationele output wegens de gebrekkige industriële ondersteuning (die de komende jaren nog dreigt te dalen) omwille van erg kostelijke maar noodzakelijke upgrades en wegens personeelsgebrek.' Defensie verkiest dus om prioritair in te zetten op de NFH-versie (Nato Frigate Helicopter) die de slagkracht van de fregatten moet uitbreiden en tegelijkertijd de SAR-opdracht dient te verzekeren. Er wordt nu bekeken hoe de Landcomponent en de Medische Component in de toekomst zal ondersteund worden. De B-Hunter kent een lage beschikbaarheid en voldoet niet meer aan de normen en vereisten van het hedendaagse operatietoneel. Het vrijgemaakte personeel kan de in 2023 geplande ingebruikname van de MQ-9B SkyGuardian optimaal voorbereiden.

-In onze vorige drie edities beschreef Robert Verhegghen uitgebreid de geschiedenis van SABCA. Hij kon daarvoor onder meer rekenen op de hulp van Charles Mali, auteur van diverse tweetalige boeken (Frans/Nederlands) over SABCA. Van Charles Mali en medeauteur verscheen zopas 'La SABCA. Du Mirage au siècle d'existence (1964 – 2020.)' Het eerste deel was al in 2017 verschenen en behandelde de geschiedenis van bij het ontstaan tot bij het einde van de F-104-productie in 1963. Voor meer info: La SABCA Du Mirage au siècle d'existence (1964 – 2020).

-Dassault Belgique Aviation (DBA,) een dochtervennootschap van de Franse vliegtuigbouwer Groupe Industriel Marcel Dassault, heeft zijn volledige participatie (96,85%) in SABCA verkocht.
SABCA is sinds 17 juni 2020 een deel van Blueberry, een nieuwe Belgische holding met Sabena Aerospace (50,01%) en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (49,99%) als aandeelhouders. De deal kreeg de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Sabena Aerospace, (www.sabena-aerospace.com) gegroeid uit het vroegere Sabena Technics, en SABCA (www.sabca.com) vormen vanaf 19 juni 2020 dus een nieuwe industriële Belgische groep in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Blueberry wil zich richten op de duurzame ontwikkeling van de luchtvaartsector door het samenbrengen van toekomstgerichte en hoogtechnologische bedrijven.

Ook de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) is tevreden omdat Blueberry verankerd is in België. De lucht- en ruimtevaartsector is van strategisch belang voor de Belgische economie en vertegenwoordigt bijna honderdduizend directe en indirecte banen, zowel in de dienstensector als in de industriële productie. Blueberry heeft al concrete plannen voor het oprichten van een Aerospace Academy, waar gespecialiseerde technici en managers zullen opgeleid worden. Vanuit Parijs kwam op 7 juli ook het positieve nieuws dat de ArianeGroup, de bouw van onderdelen van de nieuwste Europese draagraket Ariane, toevertrouwt aan SABCA.

De holding overkoepelt nu vier vestigingen (Zaventem, Haren, Gosselies en Lummen) en is actief in tien landen (België, Congo Brazzaville, Congo RDC, Duitsland, Italië, Luxemburg, Marokko,
Mauritanië, Tanzania, Verenigde Staten en Zimbabwe.) De groep telt meer dan 1.200 werknemers in België en in het buitenland, en draait een omzet van 250 miljoen euro. De transactie van de aandelen komt op het moment dat de lucht- en ruimtevaartindustrie manieren zoekt om de gevolgen van de COVID-19 -crisis het hoofd te bieden. De vorming van de nieuwe groep kan de gevolgen voor SABCA en Sabena Aerospace misschien milderen.

-In het Brussels Air Museum Magazine dat in juli is verschenen (nr. 186,) schetst Philippe Doppagne, de voorzitter van de Vrienden van het Lucht- en Ruimtevaart Museum (Les amis du Musée de l'Air et de l'Espace, AELR) enkele mijlpalen uit de geschiedenis van de vereniging. Het nummer is opgedragen aan oudgedienden die ons hebben verlaten. In onze juni-update van Hangar Flying bracht Guy ook een artikel over het vijftigjarig bestaan van de vereniging, inclusief een aantrekkelijk voorstel tot lidmaatschap (www.hangarflying.eu/2020/06/les-cinquante-ans-de-laelr-et-le-brussels-air-museum/ ).

-Onze nieuwsbrief sluiten we graag af met een positieve noot, of beter gezegd een muzikale noot. Geniet van dit intermezzo van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, de muzikanten spelen 'in hun kot': www.youtube.com/watch?v=frqAjCP-wm4&feature=youtu.be

Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur

Like Nieuwsbrief 154 ✈ "Vlaanderen kent 600.000 euro toe voor de realisatie van een Drone Port" on Facebook

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL


FAS Luchtvaartmuseum 2.0

Gastauteur Harald De Brabander, secretaris van de Flanders Aviation Society (FAS,) heeft het in zijn artikel over het vernieuwde FAS-museum in Wevelgem. Maak zeker een afspraak voor een geleid bezoek in de museumbunker.

BOEK


Jachtvliegers doen een boekje open

Tom vond in de Nederlandse publicatie 'Jachtvliegers doen een boekje open' ook sappige vertellingen over de Belgische Luchtmacht. Ken je bijvoorbeeld het verhaal van het Nederlands kanon, geroofd door Belgische piloten?

PATRIMONIUM


Gedenkplaat voor W/O Arnost Mrtvy, 313 Sqn RAF

In de voortuin van Benny Ceulaers in Herentals staat een gedenkplaat voor de Tsjechische Warrant Officer Arnost Mrtvy, gesneuveld op 19 april 1944.

PATRIMONIUM


Kapel voor bemanning Wellington Mk IV GR-Z Z1491 301 Sqn RAF

Architect Michel Jaspers liet in 2015 op zijn domein een kapel bouwen als hulde aan de bemanning van de Wellington GR-Z Z1491 van het Poolse 301 Sqn RAF. Dank aan Steven Volckaerts voor de beelden.

ARTICLE


Auster en Belgique: un survol

L'Aviation militaire avait acquis 22 Auster AOP MK VI pour doter le squadron 369 Air Observation Post (AOP). L'un d'eux a même opéré au Pôle Sud en 1957-1958. Jean-Pierre esquisse, dans ce premier article, la carrière des Auster militaires belges. Les Auster civils feront l'objet de la 2ème et 3ème partie de l'article.

BOEK


Passage Pyreneeën

Tijdens WOII zijn duizenden vluchtelingen te voet de Pyreneeën overgestoken op weg naar de vrijheid, onder hen ook vele piloten. Frans kan dit boek 'Passage Pyreneeën' van historica Sarah De Vlam – die in de Pyreneeën woont – echt wel aanbevelen.

PATRIMONIUM


Gedenkplaat Lancaster III ME737 LE-S 630 Sqn RAF

Dankzij de Plane Hunters hangt op het Vredesplein in Herenthout een gedenkplaat voor de bemanning van Lancaster III ME737 LE-S van 630 Sqn RAF.

ARTIKEL


Met ASL Fly Executive als VIP van Brussel naar Ibiza

Philippe Bodson stelde zijn nieuwe product ASL Fly Executive voor door een rondvlucht met een van zijn Embraers te organiseren, Kevin was aan boord. De vlucht zorgde voor een politieke storm in een glas water.

PATRIMONIUM


Gedenkplaat crash Halifax JN920 LK-L

Van Karel Geets kregen we foto's van het gedenkteken in Retie voor de bemanning van de Halifax JN920 LK-L, alsook precieze informatie over de locatie.

PATRIMONIUM


Monument voor Henriette Hanotte

In het Franse Bachy staat een standbeeld voor de Belgische verzetsstrijdster Henriette Hanotte. Een herinneringsroute is naar haar vernoemd.

PATRIMONIUM


Graf van wielrenner en piloot Jef 'Poeske' Scherens

Jef 'Poeske' Scherens was vooral bekend als wielrenner op de piste, maar hij was ook piloot en had een eigen vliegtuig. Marcel Rosvelds bezorgde ons foto's van de laatste rustplaats van Poeske Scherens.


Copyright © 2020 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in ons adressenbestand.
Ons postadres:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by Mailchimp