Search This Blog

2021-02-27

[Hangar Flying vzw] UPDATE 161 ✈️ SN877, landing in een kogelregen | Golfoorlog, Mirage in Diyarbakir | Agusta Display Team | European Air Transport | Bezoekers 2020

Forwarded message -  From: Hangar Flying vzw 


Download de afbeeldingen of bekijk deze mail in een browser

UPDATE 161  -   02-2021


Vrienden van de luchtvaart,
 
De nieuwe update van Hangar Flying staat klaar. Benieuwd? Lees het meteen online of ontdek hieronder verder wat we deze maand te bieden hebben.

Hangar flying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We brengen maandelijks op een aangename en eigenzinnige manier degelijk onderbouwde artikels en erfgoednieuws over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
 
Veel leesplezier!
De redactie

 
 
 
Deze maand:
 
 
 
ARTIKELS

historisch, SABENA

Vlucht SN877, landing in een kogelregen

Door Frans Van Humbeek

Grimbergen, 19 januari 2021. Twintig jaar geleden ontsnapte Sabena maar nipt aan een ramp toen de Airbus A330-223 (serienummer 296) OO-SFR bij de landing in Bujumbura (Republiek Burundi) werd beschoten. De ernst van het incident, dat in een drama had kunnen uitmonden, is nooit echt doorgedrongen tot het grote publiek. Het zorgde nochtans voor politieke en diplomatieke onrust. Aan de hand van officiële rapporten en getuigenissen fileerde Hangar Flying de gebeurtenissen van toen.

 

historisch, militair

30 jaar Golfoorlog: ACE Guard 1991, Belgische Mirages in Diyarbakir

Door Tom Brinckman

Brugge, 15 januari 2021. De spanning in het Midden-Oosten bereikte dertig jaar geleden een hoogtepunt. De wereld stond aan de vooravond van het eerste conflict na de Koude Oorlog. Irak was op 2 augustus 1990 buurland Koeweit ingevallen met het oog op het inlijven van de oliereserves. Een nooit geziene militaire machtsontplooiing van een internationale coalitie stond klaar om de Irakezen uit Koeweit te verdrijven. Ook België nam deel. Niet aan het offensief zelf, maar als afschrikmiddel in Turkije. In de laatste maanden van haar bestaan was het 8ste Smaldeel met haar Mirage 5 actief op de luchtmachtbasis Diyarbakir. We blikken terug op de eerste buitenlandse opdracht tijdens een conflict voor onze gevechtsvliegtuigen.

 

civiel, militair, Antwerpen, Bierset, Brussels Airport, Luik, Oostende, Spotten

Impressie 2020 – Deel 2: Cargo, militair en VIP

Door Kevin Cleynhens

Werchter, 31 december 2020. Zeggen dat 2020 een uniek jaar geweest is, is een understatement. Het Covid-virus legde het openbare en economische leven gedurende maanden stil. De luchtvaart is nog steeds een van de zwaarst getroffen sectoren en er is nog niet meteen licht aan het eind van de tunnel. De komst van het vaccin brengt hopelijk soelaas.

 

militair, Agusta A109

« Razzle Blades », Agusta display team 2021

Door Bob Verhegghen

Beauvechain, le 21 janvier 2021. Le rendez-vous a été pris en cette matinée à la base aérienne pour assister au « roll out » de l'hélicoptère Agusta 109 BA Hirundo qui servira cette année aux démonstrations publiques. La météo annonce une journée particulièrement grise et pluvieuse, conditions peu réjouissantes pour photographier des appareils traditionnellement vert foncé avec des décorations noires. L'enthousiasme n'est donc pas débordant mais le « Display Team Agusta » nous a réservé une belle surprise en présentant l'Agusta H-46 choisi comme hélicoptère de démonstration dans une nouvelle tenue en rupture totale avec les précédentes.

 

civiel, maatschappij, EAT

European Air Transport, quarante ans d'aviation belge

Door Guy Viselé

Bruxelles, le 1 février 2021. La première partie de l'historique d'European Air Transport, parue dans la Hangar Flying update du 14 janvier 2021, couvrait les vingt premières années d'existence de cette compagnie aérienne belge au parcours peu commun (1971 à 1990). Nous évoquons maintenant la suite et fin de cette aventure de quarante ans d'aviation belge.

 

historisch

De zaak Loewenstein. Moord, zelfmoord of een ongeluk boven de Noordzee?

Door Frans Van Humbeek

Grimbergen, 5 januari 2021. Alfred Loewenstein was aan het begin van de twintigste eeuw een schatrijke Belgische financier. Rond 1920 rangschikte de New York Times hem bij de twintig rijkste mensen ter wereld. Zijn dood, veroorzaakt door een val uit zijn vliegtuig boven de Noordzee, blijft met raadsels omgeven. Was het een ongeluk, moord of zelfmoord?

 
 
 
PATRIMONIUM

Boeing 707, OO-SJB, SABENA

Graf van Pierre Vandenbussche, steward van Boeing 707-329 OO-SJB SN548

 
Pierre Vandenbussche was steward aan boord van de Sabena Boeing 707-329 OO-SJB die in 1961 verongelukte in Berg-Kampenhout.

 

122 Sq, Circus 157, Spitfire

Gedenkteken voor F/Sgt Stacey Jones, Spitfire V BM404/MT-A 122 Sqn

 
Op 5 mei 2017 werd in Proven (Poperinge) een gedenkteken onthuld voor F/Sgt Stacey Jones van 122 Squadron. Hij werd exact 75 jaar daarvoor neergeschoten tijdens operatie Circus 157.

 

Graf van Charles Delloye

 
1958_HVerstraeten.jpgCharles Delloye maakte in de Eerste Wereldoorlog deel uit van het tweede smaldeel van de Militaire Luchtvaart. In de Tweede Wereldoorlog werd hij Flying Officer bij de RAF en later Squadron Leader bij de Belgische Luchtmacht.

 

76 Sq, CWGC, Halifax

Graf van F/O George Floyd (Halifax MZ740), slachtoffers bombardement, kapel, gesneuvelde weerstand

 
534_Nassogne_Floyd_SVolckaerts.jpg|534_Nassogne2_Floyd_SVolckaerts.jpg|534_Verhelle_Crash site du Halifax à Gênes.jpgOp het gemeentelijk kerkhof ligt Flying Officer (Air Bomber) George Floyd begraven, gesneuveld op 26 december 1944. Hij behoorde tot de bemanning van de Halifax MZ740 die neerstortte te Gênes-Hodister, hij kon het toestel met zijn parachute verlaten en kwam terecht op het grondgebied van Nassogne. Floyd stierf aan zijn verwondingen. Ook graven van burgers die omkwamen bij een bombardement, het graf van een weerstander en een kapel met informatie over de bezetting en bevrijding WOII.

 

SV-4

Graf van Adj Vl Baron de Montpellier de Vedrin, SV-4 OO-ANK

 
Baron Adj Vl Antoine de Montpellier de Vedrin (°Kasteel Vedrin, 24 maart 1914 - †Evere, 11 Juni 1938) kwam om het leven bij de crash van de SV-4 OO-ANK op de luchthaven van Haren-Evere.

 

AGENDA
 18 Feb 2021   |   Jobdag luchtvaartberoepen bij Defensie
 10 Mar 2021   |   Jobdag piloot
 26 Jun 2021   |   Belgian Air Force Days 2021
 07 Jul 2021   |   Open Door Basis Koksijde / Farewell Alouette III
 10 Sep 2021   |   42ste Internationale Sanicole Airshow

Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 
 
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.


Je ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief omdat je bent ingeschreven in het Hangar Flying adressenbestand.

Onze gegevens:
Hangar Flying vzw
Kruipstraat 36
Grimbergen 1850
Belgium

Add us to your address book